Ancho chilipeppar finns som kryddburk, santa maria, jag brukar handla den.
Den är lite mildare än vanlig chili. Annars har Coop Forum den ofta som torkad, bara att koka upp, mosa/mixa och hälla i maträtten.
Jalapeno är som sagt också lite mildare - brukar vara god att fylla med ost, dippa i beignetdeg eller liknande (tempura) och fritera...
Det finns inlagd på hyllan med Taco's, massor med märken - ICA har till och med egen tror jag. Det brukar gå utmärkt i grytor att använda den. Annars finns den i de flesta halvstora ICA/Konsum idag - lite knubbigare kort chili ser det ut som.
Torkad chili är bara att ta samma mängd (antal) som färsk, det blir ungefär rätt.
Min favoriträtt, North Texas Red Chili (www.hornfeldt.se/chili.html) har ett otal olika - och det spelar roll, man känner de olika smakerna, och fyrverkeriet uppstår vid olika tillfällen. I den ingår:
Anchopeppar
Chipotlepeppar
Chilipeppar
Birdseye/piri-piri
.. och det blir inte alls samma sak med en rejäl dos vanlig spansk peppar...