• Mamasnest

    Vi som inte tar sömn för givet- babblet fortsätter

    Den här tråden är för oss som vet vad det innebär att vara uppe 2849 ggr per natt med barnen, och som nu när vi äntligen får sova tycker att det är jobbigt med tidiga morgonar.

    Den är också för oss som bara vill snacka skit och prata väder och vind, eller kanske bolla idéer eller funderingar med andra föräldrar.

    I den här tråden är vi snälla mot varandra och anklagar ingen för saken skull, och vi dömer heller inte andra föräldrar som gör sitt bästa för att klara vardagen.


    Välkomna in!
    Trebarnsmamma på heltid
  • Svar på tråden Vi som inte tar sömn för givet- babblet fortsätter
  • Buff och Plopp
    Alicia 72 skrev 2008-10-08 12:38:00 följande:
    Då kommer jag då som världens ALLRA sämsta mamma för jag har fortfarande inte börjat använda schampo i hennes hår...? Bara spolar igenom det och gnuggar lite liksom. Tycker det blir rent och fint av det men man kanske bör ha något i ibland i alla fall?Vad har ni för schampon
    Vi använder väldigt sällan schampo. Har nått från barnängen tror jag det är... men mycket mycket sällan. Håller med om att det blir ju rent och fint utan.
  • Pasadena

    Mamsnest, man känner ju av sina barn och känns det ändå okej att tvätta håret så gör man ju det. SKorvan klamrar sig fast vid mig och blir liksom tokskraj så jag vill göra upplevelsen till lite mer lättsamt med hjälp av en sån där manick

    Alicia
    åh kan vi få er dagmammeplats då ? SKämt åsido, det är ju bra att det kändes bra på dagiset igen men du har ju en del negativa erfarenheter därifrån så du får väl vara lite vaksam. Kan ni inte fortsätta gå dit och känna efter hur det känns i några veckor till? Så du får känna efter mer liksom.. Dagmammeplatsen kanske hon kan hålla åt er ändå?
    Bra att du tar snacket med föreståndaren!

    Jag har nyligen börjat tvätta skovans hår med schampo (det parfymfria från änglamark). Såg att det var smutsigt i hennes hårbotten så det kändes ganska angeläget om man säger så!

    Idag har vi varit lediga och myst i parken och hemma ! Hon var jätteledsen i parken och kramade mina ben hela tiden och ville inte leka, bara kramas och sitta i mitt knä Det är inte alls likt henne kan jag säga. Kändes som hon trodde att jag skulle lämna henne och gå trots att jag upprepade att vi skulle vara tillsammans hela dagen. Min lilla fina..

  • Alicia 72

    Pasadena - jo jag har tänkt det också, förutsatt att mötet med föreståndaren går bra, att fortsätta besöka dagis några ggr i veckan. Och be dagmamman att om någon dyker upp och vill ha platsen, att hon ska kolla med mig först.
    Men måste säga att jag inte har några större förhoppningar om mötet. Om hon höll med skulle hon nog göra så redan idag.
    Till exempel, vad tänker ni om detta:
    Dagisbyggnaden ligger precis vid en tomtgräns och har hela gården på framsidan. Man kan dock gå runt den stora byggnaden och på baksidan finns både trappor, stora stenar och annat "kul". Denna del av gården syns inte från något håll av gården. Man måste befinna sig på baksidan för att se någonting av vad som händer där. Kan säga att dagiset är en STOR byggnad och det finns ingen chans på jorden att höra från framsidan om någon gjort sig illa på baksidan. Personalen är ALDRIG ALDRIG ALDRIG och ens kastar ett öga på denna del av gården.

    Nu till frågan - tycker ni att det är ok att man på en småbarnsavdelning låter barnen gå runt huset helt obevakat? Kan även säga att oftast ser de inte ens att barnen går dit.
    I min värld är det INTE ok! För att inte tala om faran med stentrapporna och branta sluttningar i sten så finns det dessutom en miljarrd 4-5åringar som cyklar i 180 i branta nedförsbacken som en liten kan komma tultande upp för.
    Obegripligt för mig men säg GÄRNA annorlunda!! Jag vill inte ha medhåll utan höra vad ni tycker!
    I min värld spärrar man av den delen av gården, alternativt sätter en personal på att koll på den biten också.

    Pasadena - vad sorgligt att hon tror att du ska gå hela tiden
    Det är sånt som får en att undra vart världen är på väg. Varför ska man behöva lämna bort sina små små barn bara för att gå till ett tråkigt jobb??? De säger ju att inskolningarna oftast blir svårare ju äldre barnen blir men t.ex. en 2-åring kan man ju i alla fall prata med så att hon förstår litegrann.
    Nä nu fick jag ont i hjärtat igen!!

    Alicia

  • Pasadena

    Alicia
    nej jag håller helt med dig, låter oebgripligt i imina öron hur de kan låta barnen gå dit själva??? De inser kanske inte faran? Eller varför gör de så? De måste ju ändå märka att ungarna försivnner dit då och då? Nån måste ju hämta in dem och faktiskt se faran där? Det låter ytterst oansvarigt måste jag säga!

    Varför vill du att hon ska gå på dagiset? Är inte dagmamma ett bättre alternativ? Jag är bara nyfiken hur du tänker eftersom jag skälv idealsierar dagmamma just nu

  • Alicia 72

    Pasadena - jag vet inte varför de gör så. Det är för mig så oförståeligt att jag börjar tro att det är jag som är hönsig!
    mamasnest - är det så???

    Ang dagmamma vs dagis - så här tänker jag (utan att ännu ha varit hos dagmamman ska påpekas), dagis i min värld är en mängd barn i samma ålder med vilka man leker, pysslar, målar, går på skogspromenad, osv, aktiviteter anpassade efter barngruppens ålder. Hos en dagmamma är ju ålderssplittringen stor och risken är väl kanske att det varken blir hackat eller malet för endera åldern?
    Nu har ju den här dagmamman två till tjejer i samma ålder (5 månader äldre) men vad händer om de av någon anledning får för sig att sluta och det kommer in andra barn i helt andra åldrar? Förstår du vad jag menar? En mer sårbar grupp så att säga. På dagis finns det ju ALLTID barn i ens egen ålder och i ens egen grupp. Går man inte ihop med alla så finns det alltid andra.

    Men sen finns ju också nackdelarna som vi pratat om, det stojiga och stimmiga. Vilda 5-åringar som leker, för en 1-åring, farliga lekar utan kontroll. Omställningen blir ju absolut mindre att gå hemifrån till dagmamma än hemifrån till dagis. Inget snack. Men jag tror att hon skulle trivas bra på dagis (om det är ett bra dagis så klart). Hon älskar andra barn och då ofta större barn. I dag gick hon iväg och ställde sig och skrattade och ville vara med några pojkar som spelade boll. (Vilket hon inte fick för de ville inte leka med bebisar... haha ).

    Allt har sina för- och nackdelar. Jag har bara varit så inne på dagis att jag inte ens övervägt dagmamma tidigare, därför känns väl den idén nu lite främmande. Men jag ska skriva mer när jag kommit hem från dagmamman - vem vet, jag kanske kommer hem som eld och lågor och anser att det är det bästa stället man kan lämna sitt barn på!

    Alicia

  • Mamasnest

    Alicia: Om du har sett bilder på mina tjejer så kanske du förstår att vi behövde använda shampo tidigt. Systrarna hårfager kallas de även.
    Jag tvättar deras hår med shampo 1 gång i veckan, de andra dagarna sköljer jag igenom med vatten. Jag brukar använda Natusan eller något annat milt shampo.

    Pasadena: Hade mina barn varit rädda hade jag också gjort annorlunda, varför skrämma dem för livet liksom. Fundersam Vissa barn är rädda oavsett vad man gör. Jag gick till badhuset med min son varje vecka i flera år men han släppte ändå inte poolkanten. Han var 10 år när han lärde sig simma och det berodde inte på ovana av att vara i vatten.


    Trebarnsmamma på heltid
  • Pasadena

    Alicia,
    ja jag förstår vad du menar ang åldern. Men på skorvans dagis är de bara 3 (eller 4, minns inte riktigt) barn i samma ålder så det behöver ju inte alltid vara så på en dagisavdelning heller. Sen har de ett ganska stort gap mellan 2-3-åringarna och de äldsta (5 år)som också bara är 3 stycken! Men visst, det ÄR mer sårbart när det bara är 5 barn hos dagmamma! Å andra sidan träffar de ju andra barn i samma ålder tillsammans med de andra dagmammorna?

    Jag vet inte...jag har alltid varit inkörd på att mina barn ska gå på dagis men nu vet jag inte. Skorvan är väldigt social och framåt och väldigt glad liten prick men jag vet inte om dagis är rätt för just henne. Allt stoj och stim liksom, hon är ändå inte den vilda sortens barn som är framåt och tar för sig (vad det verkar, sånt kan ju ändras) så jag tror ändå på en lugnare miljö där man får tid och uppmärksamhet. Ja framför allt lugnet!

    Hur gick det idag hos dagmamman? Jag är såå nyfiken

  • Alicia 72

    Pasadena - Jag tror inte dagmamma är den barnomsorg som passar henne. Har kännt det de här dagarna och fick det bekräftat i eftermiddag. Det känns som att hon är för social för det. Hon blir lätt uttråkad och vill att det händer saker hela tiden.
    En vanlig dag ser ut som följer;

    De startar från dagmamman GÅENDES till lekskolan där deras 4-åringar ska lämnas av (bara det att den pedagogiska biten sker i annan verksamhet känns så där). Den vägen tar MIG ensam ca 15 minuter att gå. Glömde fråga när de startade men 9 ska de vara där. Där möter de upp de andra dagmammorna som också lämnat av sina 4-åringar och äldre. Nu GÅR de vidare till en park eller judarn-skogen eller områdets stall. Är där ett tag och äter lite matsäck sen är det dags att återvända för att hämta de där "gamlingarna" på lekskolan igen och sedan GÅ hem och laga lunch. Äter gör man vid 12.30 ca (shit pommes frittes, Em är vrååålhungrig kl 11 då hon äter lunch) och sen sover de som vill vid 13 (Em går knappt att hålla vaken efter 11.30 de dagar hon sover bara en gång).
    Känns som att en stooor del av dagen är uppbyggd på att gå och hämta och lämna de andra barnen på lekskolan.
    Väl hemma hos dagmamman känns det som att hon lika gärna hade kunnat vara hemma hos sig själv. Det finns liksom inte mer leksaker eller pedagogisk "utrustning" där än här.

    Nä, det känns som lite väl spartansk barnomsorg för min del.
    Men självklart kvarstår villkoret att det blir stor ändring på många punkter. Först och främst säkerheten men även sättet de hanterar ledsna barn vill jag ha en förklaring (och ändring) på!

    Vi får se! Jag är glad att jag inte sitter i sjön utan har några månader till jobbet!

    Alicia

  • Pasadena

    Alicia
    ahh jaa det lät ju lite sådär men å andra sidan är ju inte ens nuvarande dagar heller så späckade Iaf inte våra! Det låter lite väl mycket gående tycker jag. Iofs bra att de rör på sig men de måste väl inte gå hela vägen till ett ställe och tillbaka om de ändå ska vara ute och leka och så. Tiderna lät också lite mysko! Tror inte det finns en förskola ens som serverar lunch sådär sent!? Å andra sidan verkar de äta en rejäl mellis ute så de kanske orkar hålla sig! Sömnen tror jag de anpassar sig till, de blir ju äldre och äldre och orkar nog vara vakna mer och längre stunder men ja jag håller med om att det lät lite väl förskjutet alltihopa.

    Har ni ingen annan förskola ni kan tänka er att skruttan ska börja på?

  • Alicia 72

    Pas - ja de anpassar sig säkert till tiderna och uppenbarligen funkar det för dem med den uppbyggnaden. Men ja, du vet, det kändes som att man vill ha ut liiiite mer av en barnomsorg. Tänker ju framåt också och inte bara just nu. För en 1-åring räcker detta säkert! Som du säger, man gör ju inte så mkt själv heller. Men 2 år? 3 år? Vet inte riktigt jag.

    Jo det finns många RIKTIGT bra förskolor här inom närmsta kvarteren. Men man ska ju komma in också! Den bästa släppte 2 platser i augusti. Båda gick till syskon (med förtur alltså). Riktigt så illa är det ju inte överallt men det är inte lätt och speciellt inte i andra månader än augusti!

    Hur funkar det om man vill byta förskola? När man tackar ja till sitt förstahandsval så ramlar man ju ur kön?

    Alicia

Svar på tråden Vi som inte tar sömn för givet- babblet fortsätter