Inlägg från: Tinkerbelle |Visa alla inlägg
  • Tinkerbelle

    Varning för aspartam!

    Hänvisar till vad SLV skrivit i frågan istället för de tveksamma sidorna i TS:

    Kan man dricka aspartamsötad läsk när man är gravid?
    Ja. Aspartam är ett sötningsmedel som är uppbyggt av två aminosyror. Dessa aminosyror finns naturligt som byggstenar i proteiner i vår normala kost.
    Aspartam bryts ned i magsäckens sura miljö och omsätts i kroppen som andra proteiner/aminosyror.

    Amning och aspartam
    Aspartam utsöndras inte i modersmjölk (4). Aspartamsötade livsmedel innebär inte någon risk för att foster eller spädbarn som ammas utsätts för förhöjda nivåer av fenylalanin (4). Den mängd fenylalanin som kan komma från aspartam är försumbar jämfört med den mängd som intas från livsmedel. Undantag kan vara gravida kvinnor med fenylketonuri och spädbarn som lider av samma sjukdom (se nedan).

    Hur mycket aspartam kan vi äta?
    Den internationella expertgruppen JECFA (Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives) som bedömer livsmedelstillsatser gjorde sin senaste bedömning av aspartam och dess nedbrytningsprodukt diketopiperazin 1981 (2). JECFA ansåg då att de djur- och humanstudier som gjorts gav ett tillräckligt underlag för att fastställa ett acceptabelt dagligt intag (ADI-värde). ADI-värdet (med en säkerhetsfaktor på 100) fastställdes från djurdata till 40 mg/kg kroppsvikt och dag. Det innebär att en person som väger 60 kg kan konsumera 2,4 g aspartam/dag (40 mg/kg x 60 kg).

    Aspartamsötade läskedrycker får innehålla högst 600 mg/l. Det betyder att en person som väger 60 kg kan dricka fyra liter aspartamsötad läsk/dag. Ofta innehåller sötad lågkaloriläsk mindre mängd aspartam än den högsta tillåtna, vilket betyder att större mängder kan drickas utan att ADI-värdet överskrids.

    Bryts ned i mag-tarmkanalen
    Som andra proteiner bryts aspartam ned i magsäckens sura miljö, där pH är ungefär 3. Det innebär att en stor del av aspartamet kommer att brytas ned i mag-tarmkanalen. Det möjliga upptaget av "helt" aspartam minskar därmed kraftigt. Det handlar därför framför allt om ett tillskott av nedbrytningsprodukterna metanol, fenylalanin och asparaginsyra.

    Metanol finns naturligt i små mängder i frukt och fruktjuicer. Den mängd metanol som tillförs kroppen från ett glas aspartamsötad läsk är mindre än den mängd som finns naturligt i till exempel ett glas apelsinjuice. Många frågor har ställts om denna metanol kan påverka synen. Mängderna i livsmedel är dock försumbara.

    Även fenylalanin och asparaginsyra finns naturligt i proteiner i födan. Upptaget i kroppen av dessa aminosyror skiljer sig inte vare sig de härrör från aspartam eller andra livsmedelskällor.


    (¯`°?.¸ ღ♥ Vår Älskade Tyra och Lillebror i magen ♥ღ ¸.?°´¯)
  • Tinkerbelle
    jolie maman skrev 2008-10-10 18:09:38 följande:
    Svar på #32Tack för det Tinkerbell!! Fick redan lätt ångest av inlägg 1 vid tanken på att jag ev. orsakat hjärnskador åt min lilla bebbe...brukar inte vara nojjig av mig, men nu under graviditeten är jag det...Brukar vanligtvis sällan dricka lightsaft o läsk, håller mig till vatten,men under de första tre månaderna mådde jag superdåligt och levde nästan på frukt och naturell joghurt. Fick t.o.m obehag för vattensmaken! Då blev det mycket funlight och cola light...
    Skönt att man kan hjälpa till ibland. Blir bara irriterad när man kommer med rapporter som går emot bättre forskning publicerade av mycket tveksama internetsidor.
    (¯`°?.¸ ღ♥ Vår Älskade Tyra och Lillebror i magen ♥ღ ¸.?°´¯)
  • Tinkerbelle

    Från SLV den 8 oktober 2008

    http://www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx?id=14244&epslanguage=SV


    Är det bättre att ge barnet produkter sötade med sötningsmedel?

    Eftersom sötningsmedel nästan inte ger någon energi konkurrerar de inte på samma sätt som socker ut mer näringsrika livsmedel, men eftersom de smakar sött finns det en risk för att barn upplever att de har fått i sig energi och näring fast de inte fått det.


    Det finns även en risk att barn med diabetes kan få för mycket av dessa sötningsmedel. Framför allt är det intaget av cyklamat som kan bli för högt, beroende på att cyklamat inte är så sött som de andra sötningsmedlen. Anledningen till att barn lättare kommer upp i för höga intag är att de väger mindre än vuxna och att det tolererbara intaget är baserat på kilo kroppsvikt.


    Under senare år har flera rapporter påstått att aspartam är farligt. Nya utvärderingar inom EU visar att detta är ett säkert sötningsmedel. För små barn finns dock ingen anledning att använda produkter med aspartam eller andra sötningsmedel. Det är bättre att inte vänja barnen vid att till exempel drycker ska vara söta.


    Uppdaterad: 2008-10-06
    (¯`°?.¸ ღ♥ Vår Älskade Tyra och Lillebror i magen ♥ღ ¸.?°´¯)
Svar på tråden Varning för aspartam!