• nuffnuff

    socker i urinen..

    Var hos BM i morse och lämnade urinprov. Det var morgonurin och jag hade inte ätit nånting innan, senast kvällen innan. Urinprovet visade att jag hade socker i urinen, och jag fick komma tillbaka och ta ett stick i fingret. Men det visade normalt. Hon sa inte så mycke om det, menjag känner mig orolig över detta. Varför visade det socker i urinen men inte i blodet? Om det skulle vara gravdiabetes hur kommer då bäbisen i magen att påverkas? Är 34 fulla gravveckor.

  • Svar på tråden socker i urinen..
  • mariahammarberg

    Kräv att få göra en sockerbelastning! 
     Kan vara så att man har lite olika i urin och blodprov i början på en diabetes. alltså - chansa inte utan kolla en extra gång!


    Johanna 2007-02-25 Pyret BF 2009-02-08
  • nuffnuff

    Ska till BM om drygt en vecka, kan man vänta med det tills dess? Eller bör man kontakta dom redan nu å kräva det? Nån aning om hur mycke fostret kan påverkas så här sent i grav om det skulle vara diabetes?

  • Nadïosch

    Om det skulle vara diabetes, villket det inte behöver vara så är det ingen fara för bebisen.

    det värsta som kan hända är att barnet blir lite större än normalt och att ni får vara kvar på neonatal avdelningen ett tag efter förlossningen för att bebisen kan få lågt socker.

    Att det skulle vara någon större risk så här sent i graviditeten har jag svårt att tro.

    Jag har haft graviditetsdiabetes med båda mina barn och det har aldrig varit någon fara. Det är heller ingenting man gör något åt förutom att tänka på vad man äter och dricker. Det är väldigt sällan som man t.ex. måste ta insullin lr liknande.

    Att vänta en vecka är absolut inget att oroa sig för.

    Lycka till med bebisen!

  • mariahammarberg

    jag däremot skulle ringa omgående och be att få prata med min BM om det vore mina värden. För varje vecka som går ökar risken för att utveckla riktig diabetes (ifall det är på gränsen nu) samt att risken med större barn vid förlossningen ökar om man får det de sista veckorna - det är ju då barnet lägger på sig hullet....


    Johanna 2007-02-25 Pyret BF 2009-02-08
  • nuffnuff

    Ja jag blir så nojjig över allt när det gäller min lilla bäbis i magen, vill ju verkligen inte att han/hon ska få nå fosterskador. Är det mest att barnet kan bli stort om man får diabetes, eller kan det få andra fosterskador oxå?

  • mariahammarberg

    INGA fosterskador av att du har högt socker - "endast" mer babyhull....


    Johanna 2007-02-25 Pyret BF 2009-02-08
  • nuffnuff

    Mariahammarberg: Nu är jag nog lite dum, men jag frågar iaf: När du skriver högt socker är det = diabetes?

  • mariahammarberg

    högt socker- dvs gett utslag av socker på urinsticka eller vid mätning på blodprov i fingret gett över gränsvärdena.
    normalt har man inte socker i urinen.

    saxat från sjukvårdsrådgivningen:
    U-Glukos / Varför görs undersökningen?


    Publicerad: 2007-10-02


    När får man lämna ett prov för U-Glukos?

    U-Glukos är ett urinprov som kan ingå bland de prover som tas vid olika slags läkarundersökningar. Provet tas för att kontrollera om det finns en förhöjd halt av socker i urinen, vilket är ett sätt att upptäcka diabetes. Vanligen ska urinen inte innehålla något socker, eller bara mycket små mängder. En förhöjd halt av U-Glukos tyder på att blodsockerhalten är så hög att socker börjat läcka ut i urinen.


    Vad är glukos och var finns det?

    För att kroppen ska fungera behövs bränsle – energi. Energin transporteras i blodet framför allt i form av druvsocker, glukos. För att sockret ska kunna tas upp av kroppens celler behövs hormonet insulin. Om man har typ 1- diabetes producerar kroppen inte tillräckligt med insulin. Typ 2-diabetes orsakas av att kroppen blir mindre känslig för insulin. Då kan insulinet inte verka med full kraft, något som kallas för insulinresistens.

    Båda typerna av diabetes leder till att sockerhalten blir för hög i blodet. Då klarar inte njurarna att behålla sockret i blodet, utan det börjar läcka ut i urinen och kan på så vis upptäckas med U-Glukosprovet.


    Hur tas provet?

    Provet tas genom att man lämnar ett urinprov.
    Det går att göra på de flesta mottagningar. Det går också bra att ta provet själv hemma. Provet kan tas när som helst på dygnet.


    Hur mäts halten av glukos?

    En urinsticka, som är en särskild testremsa, doppas i urinen. Det går också att kissa direkt på stickan.

    Ju mer socker det finns i urinen, desto mer ändrar stickan färg. Vid normala, mycket låga halter av socker i urinen ändras färgen inte alls.


    När får man svar?

    Svaret blir klart inom en minut.


    Hur tolkas provsvaret?

    I vanliga fall innehåller urinen mycket låga halter av socker, som inte ger utslag på urinstickan. Njurarna är de organ som producerar urin. Om man har för hög sockerhalt i blodet klarar inte njurarna att hålla kvar allt socker i blodet utan det följer också med urinen. Det är olika från person till person vid vilken blodsockernivå detta händer. Men i vanliga fall börjar socker läcka ut i urinen när blodsockervärdet når högre än 10 millimol per liter, som är den enhet som används för att mäta sockerhalten i blodet. Hos barn börjar ibland socker läcka ut i urinen redan när värdet är omkring 8-9 millimol per liter.

    Höga halter på U-Glukosprovet visar därför indirekt att också blodsockret ligger på dessa nivåer.

    Man kan däremot ha diabetes utan att socker läcker ut i urinen. Därför kan U-Glukos vara en osäker metod att upptäcka diabetes.


    Höga värden, vad kan det bero på?

    Eftersom höga värden på U-Glukos kan innebära att man har diabetes, måste man alltid lämna ett blodprov för att läkaren ska kunna göra en säker bedömning.

    Hos en del personer kan blodsockret läcka ut i urinen och ge höga värden trots att blodsockret ligger en bra bit under 10 millimol per liter. Det kallas renal glukosuri och räknas inte som en sjukdom utan innebär bara att njurarna inte klarar av att behålla blodsockret så bra.

    Ibland kan socker i urinen bero på sjukdom i njurarna, men det är ovanligt. Då brukar dessutom protein och blodkroppar finnas i urinen.

    Vid några ovanliga sjukdomar som orsakar rubbning i hormonbalansen kan också blodsockret öka så att det går över i urinen.


    Johanna 2007-02-25 Pyret BF 2009-02-08
  • Lantani

    jag hade bra värden på sockerbelastningen i vecka 29 tror jagdet var. Ivecka 34 hade jag socker i urinen (morgonurin), dock kom vi fram till att jag hade druckit cola på kvällen och att det var därför som det visade på socker. Jag tror nog inte det är någon fara.

  • Lorina

    Så hade jag oxå senast socker i urinen men inte på blodprovet. Min BM och jag tror att det berodde på att jag hade käkat en väääldig massa choklad kvällen innan. Tänk efter vad du käka kvällen innan det kan vara det.


    4 barns mamma med 5:e på väg!!
Svar på tråden socker i urinen..