• Snälling

    laktos i bröstmjölk??

    har sökt på internet länge men inte hittat mitt svar.. om man är laktosintollerant, kan man då dricka bröstmjölk? är det mindre laktos i tex getmjölk?? och kan man äta mese och ost som vanligt?? jag är som ni säkert förstår inte så insatt i ämnet men det vore kul å veta ändå. hoppas nån kan hjälpa mej med svar

    ha en bra dag!

  • Svar på tråden laktos i bröstmjölk??
  • lata kocken Johanna

    bröstmjölk innehåller 2-3ggr mer laktos än komjölk

    är det en bebis eller du själv som har problem?

    bebisar som ammas är ytterst sällan laktosintolleranta - det vanligaste är att de reagerar på komjölksprotein som mamman äter

  • angel 2003

    Min son är laktosintolerant, han dricker laktosfri mjölk, äter ost som vanligt.

  • ressiwresseB

    Type of Animal Lactose Percentage

    Human 6.2-7.5%
    Ass 6.0-6.2%
    Buffalo 5.2%
    Buffalo (Chinese) 3.7%
    Buffalo (Eqyptian) 4.9%
    Buffalo (Indian) 4.4-5.5%
    Camel 3.3-5.0%
    Carabao 4.3% (Note: this is the Philippine water buffalo, not the Canadian reindeer)
    Cat 4.8-4.9%
    Cow (Whole milk) 3.7-5.1%
    Dog 3.1-4.0%
    Elephant 4.7-8.8%
    Fox 5.1%
    Goat 4.1-4.7%
    Hippopotamus 4.4%
    Horse 6.0-6.7%
    Llama 5.3-6.0%
    Mink 2.0%
    Monkey 5.9-7.0%
    Opossum 3.2%
    Pig 5.0-5.5%
    Platypus 0.0%
    Porpoise 1.3%
    Rabbit 2.0-2.1%
    Rat 2.6-2.8%
    Reindeer 2.4-2.6%
    Rhinoceros 7.2%
    Sea Lion 0.0%
    Seal 2.6%
    Sheep 4.6-5.4%
    Whale 1.8%
    Yak 4.6%

    Dairy Product Lactose %

    Fluid Milks Range Average
    Regular Whole Milk 3.7-5.1% 4.8%
    2% Lowfat Milk 3.7-5.3% 4.9%
    1% Lowfat Milk 4.8-5.5% 5.0%
    Nonfat (Skim) Milk 4.3-5.7% 5.2%
    Chocolate Milk 4.1-4.9% 5.0%
    Half-and-half 4.0-4.3% 4.2%
    Light Cream 3.7-4.0% 3.9%
    Whipping Cream 2.8-3.0% 2.9%
    70% Lactose-reduced Milk 1.6%
    80% Lactose-reduced Milk 1.1%
    100% Lactose-reduced Milk 0.0-0.5%

    Cultured Milk Products Range Average
    Sour Cream 3.0-4.3% 3.9%
    Buttermilk 3.6-5.0% 4.3%
    Yogurt, commercial lowfat 1.9-6.0%
    Yogurt, commercial whole milk 4.1-4.7%
    Sweet Acidophilus Milk 4.4%
    Kefir, commercial part-skim 4.0%

    Concentrated Milks Range Average
    Sweetened Condensed Milk 11.4-16.3% 12.9%
    Evaporated, whole and skim 9.7-11.0% 10.3%

    Frozen Milks Range Average
    Ice Creams 3.1-8.4%
    Ice Milks 7.6%
    Sherbets 0.6-2.1%

    Milk Fats Range Average
    Butters 0.8-1.0%
    Margarines 0.0-1.0%

    Dry Milks Range Average
    Nonfat Dry Milk 49.0-52.3% 51.3%
    Instant Nonfat Dry Milk 49.5-54.0%
    Dry Whole Milk 36.0-38.5% 37.5%
    Dry Buttermilk 46.5-50.0%
    Dry Buttermilk Product 48.0-55.0%

    Wheys Range Average
    Dry Whey (sweet-type) 63.0-75.0%
    Dry Whey (sour-type) 61.0-70.0%
    Reduced Lactose Whey (dry) 52.0-58.0%
    Reduced Minerals Whey (dry) 70.0-80.0%
    Dairy Product Solids 65.0-85.0%
    Whey Protein Concentrate (dry) 10.0-55.0%
    Whey Protein Isolate (dry) 0.5%
    Cheddar-type Whey (liquid) 4.5-5.1%
    Cottage Cheese Whey (liquid) 4.5-4.9%

    Lactose Range Average
    Lactose (dry) over 98.0%
    Lactose Product (dry) 93.0-97.0%

    Cheeses Range Average
    American 1.6-5.2%
    American (pasteurized processed) 0.0-14.2%
    Blue 0.0-2.5%
    Brick 0.0-2.8%
    Brie 0.0-2.0%
    Camembert 0.0-1.8%
    Cheddar (mild) 0.0-2.1%
    Cheddar (sharp) trace-2.1%
    Colby 1.6-5.2%
    Cottage Cheese (uncreamed) 0.0-3.5%
    Cottage Cheese (diet) 3.4%
    Cottage Cheese (2%) 3.6%
    Cottage Cheese (1%) 2.7%
    Cottage Cheese (creamed) 0.6-3.3%
    Cream Cheese 0.4-2.9%
    Edam 0.0-1.4%
    Feta 4.1
    Gouda 0.0-2.2%
    Liederkranz near 0%
    Limberger 3.6%
    Mozzarella (part-skim) 0.0-3.1%
    Muenster 0.0-1.1%
    Neufchatel 0.4-2.9%
    Parmesan (grated) 2.9-3.7%
    Parmesan (hard) 0.0-3.2%
    Provolone 0.0-2.1%
    Quarg 3.0%
    Ricotta 0.2-5.1%
    Romadur 2.5%
    Romano 0.0-3.6%
    Roquefort 2.0%
    Stilton 0.8%
    Swiss 0.0-3.4%
    Swiss (pasteurized processed) 0.0-2.1%
    Velveeta 9.3%

  • ressiwresseB

    Det var kanske lite mer information än ni ville ha?

  • lata kocken Johanna

    vad är velveeta för ost?

    *nyfiken i en strut*

  • ressiwresseB

    Det var en amerikanska sajt jag hämtade information från. Velveeta är en sådan där fuskjätteprocesserad ost. Vi brukade kalla det för white-trash cheese (slödderost). Den är inte god.

  • Snälling

    det är ett barn på 4 månader som är misstänkt laktosintollerant. det konstiga tycker jag, är att det är bara när mamman dricker komjölk som barnet får ont i magen. men mamman äter ju andra mjölkprodukter som vanligt så som mese och ost, och speciellt från getter.

    är det bra för barnet att inte få i sej mjölk om hon nu inte är intollerant? jag tänkte om hon ska börja dricka mjölk som vanligt sen kan det få kompliktaioner då??

  • lata kocken Johanna

    det låter som en komjölksallergi inte som en laktosintollerans...

    det slarvad mycket med benämningarna och inte ens vissa läkare håller ordning på dom

    men det skiljer ju massor mellan en komjölksallergi och en laktosintollerans...

    Laktos = mjölksocker och finns i alla sorters mjölk (som du ser i ressiwresseB´s fantastiska lista) och det är väldigt ovanligt med laktosintollerans hos spädisar som ammas (laktosintollerans = avsaknad elelr för liten produktion av enzymet laktas som bryter ner mjölksockret)

    Komjölksallergi = en vanlig allergi hos små barn - växer oftast bort före skolåldern.
    Barnet reagerar på samtliga produkter med komjölk - som vanlig ost.
    Oftast klarar barnen av att mamman äter och dricker små mängder mjölkprodukter
    De är oftast bara allergiska mot just komjölk så produkter av get, kamel, fårmjölk etc brukar inte vara några problem

    mesost och messmör av alla slag är rena mjölksockerbomber så om mamman kan äta det och bebben inte ragerar så är det garanterat inte laktosintollerans...

  • Snälling

    okej.. tack för jättebra svar.. jag har blivit mycket klokare nu =) ha en bra dag!! kramar från snälling

  • lata kocken Johanna

    kramar tillbaka!

Svar på tråden laktos i bröstmjölk??