Inlägg från: ullis01 |Visa alla inlägg
  • ullis01

    4-åring utan kompisar på dagis...

    Min son hade samma problem i din son's ålder, han gick också fram och petade eller knuffade till för att få deras uppmärksamhet. Runt 4 år började det släppa efter att förskolan jobbat med att introducera ett barn i taget att börja någon lek, ett spel eller en aktivitet med. I början satt de med men gradvis drog de sig undan och sedan introducerade fler barn, ett i taget. Nu har/hade min son drag av Asperger och var trots de här sociala svårigheterna populär, men efter några månader var det en oerhörd skillnad och han lärde sig hur man tar kontakt.
    Jag fick vara väldigt klar och tydlig i hur jag förklarade, inte bara "så där gör man inte". Jag var tvungen att säga mer ingående och exakt vad man inte gör, varför, vad händer om man gör det ändå och vad man ska göra istället, varje gång (men inte framför kompisarna). Det tog lite tid och var väldigt frustrerande men hjälpte till slut. Han är nu 7 år och jag skulle ljuga om jag sa att det var helt smärtfritt nu, men det går rätt bra oftast och han är väldigt populär i skolan även om han inte tror det själv.
    Det bästa du kan göra för din son är som en del har sagt att bjuda hem kompisar som det fungerar bra med, och hjälp honom att utveckla sin unika personlighet till max. Vad är det som gör honom speciell? Vad gör honom till en rolig kompis? Är han kvicktänkt, rolig, skämtsam, lojal, bra på att hitta på lekar, duktig på mycket, hjälpsam, orädd, bra på något speciellt? Hjälp honom att utveckla de sidorna som gör honom speciell, så att han har något där att dra från om det visar sig vara svårt att få bukt på problemet med att ta kontakt på rätt sätt. Det funkade för min son. Han kan fortfarande vara rätt irriterande med sina konstiga sätt att ta kontakt men eftersom han har en så pass stark och intressant personlighet, samt att han alltid går in och hjälper till om någon är utsatt för retning/mobbning och är oerhört lojal så är han ändå populär i klassen och även i andra klasser i skolan, äldre som yngre.
    Jag vet inte hur mycket av det här som hjälper men du kan också fundera på att läsa lite om Asperger och tekniker man använder där eftersom de kan hjälpa de flesta barn med svårigheter socialt, även om de inte har just Asperger.

  • ullis01

    Jättebra. Tänk bara på att det inte alltid funkar så bra första gången att leka hemma med ett barn de inte har haft hem förut. De måste lära sig "spelreglerna" med varje barn om de har lite problem med att ta kontakt socialt, det är inte samma regler med alla barn. Du kanske måste gå in och styra leken lite och beteende etc lite grann emmellanåt. Ge inte upp om det inte fungerar så bra, prova några gånger till med samma barn.
    Det verkar som du är på rätt spår, det här ska nog lösa sig ska du se.
    Lämna inte för lång tid mellan besöken, om det går låt de leka hemma en eller ett par gånger i veckan, strunta i den vanliga svenska varianten att man bjuder en gång och sen väntar på att bli bjuden tillbaka, det är inte säkert att det händer, speciellt inte om din son har haft det svårt socialt, då kan det ta lite längre tid att bli bjuden tillbaka. Dessutom kanske din son behöver ditt stöd i att lära sig att tolka andras signaler och så ett tag, då är det lättast på hemmaplan. Min son har ett par kompisar som alltid kommer hit. I början var det för att föräldrarna var osäkra på hur de skulle hantera honom så de bjöd inte hem honom, men tyckte det var hur bra som helst att deras barn kunde komma och leka. Nu skulle de gärna bjuda hem honom men kan helt enkelt inte pga jobb, helt ok för mig att ha barnen här i alla fall.

  • ullis01

    Vad bra du gör det för honom! Det kommer att ordna sig när han har en mamma som bryr sig och engagerar sig. Att visa filmerna för honom är ju jättebra ide, så han vet lite vad de pratar om. Lycka till.

Svar på tråden 4-åring utan kompisar på dagis...