Inlägg från: Gäspan |Visa alla inlägg
  • Gäspan

    Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?

    Min äldste son har gått på Waldorfgymnasium. Det var otroligt bra för honom. Han gick en estetisk/hantverksvariant som inte finns på andra gymnasieskolor. Han lämnade ett kommunalt högstadium med G i medelbetyg och extremt lågt självförtroende. Han gick ut gymnasiet i våras med MVG i nästan alla ämnen och har nu gått vidare direkt till universitetsstudier. Den är antroposofernas förtjänst att det gick så bra för honom, helt klart.
    Min yngste son ska börja på waldorfdagis på måndag. Han byter dit från en kommunal förskola. Så; ja, jag gillar vissa inslag som antroposoferna har. Men - jag är djupt skeptisk till andra. Som anti-intellektualismen och de andliga inslagen. Jag tror att den enskilda pedagogens inställning är avgörande för om det ska funka eller inte. Fanatiker och knäppgökar finns det även inom vanliga skolan.

  • Gäspan
    Ekorrmamman skrev 2008-11-26 23:52:04 följande:
    Lady Dahmer skrev 2008-11-26 23:31:58 följande:
    En av de första sakerna man får höra när man plaerar sitt barn på Waldorf-lekskola/skola är att det är MYCKET viktigt att allt blir som en helhet för barnet. Att inte (lek-)skolan gör en sak och föräldrarna en annan.
    Ja, så där trodde jag också att det var. När förskolepedagogen beskrev deras verksamhet och berättade hur skadligt det är att förse barnet med färdiga "bilder" via teve, film, dator och böcker så sa jag klart och tydligt att "Isåfall passar Axel inte hos er, för han har 6 storasyskon och är redan totalförstörd vad gäller användning av andra media." Då log hon bara och sa: "Vi har många barn här som har det så".

    Jag kommer naturligtvis fortsätta att spela datorspel med Axel, att läsa bilderböcker och låta honom måla med fruktansvärda neonrosa tuschpennor Och förmodligen så kommer han dessutom lära sig läsa i 4-årsåldern eftersom hans fyra bröder gjort det. Blir det ett problem för någon på hans förskola så får han byta igen.

    Jag tycker att det Waldorf kan erbjuda för små barn är en trygg miljö med kontinuitet och omsorg. Axels tidigare dagis har snarare erbjudit förvarning, regler, disciplinering och avvisande. Det är underligt att så många föräldrar kan tycka att det är att föredra för små barn.
  • Gäspan

    Ja - mycket av det som finns inom antroposofin är skitknäppt. Men en del annat är bra. Och barn är olika. För min äldste son funkade waldorfsgymnasiet som sagt var utmärkt. Men jag skulle inte vilja att något av mina barn endast gick i waldorfskolor hela vägen. Därför att av de ungdomar jag känner som har gått i waldorfskolor hela sitt liv så har huvudparten drabbats av ganska svåra tvivel på sig själva och sin omvärld efter avslutad skolgång - när de upptäcker att resten av världen inte ser ut så som waldorfvärlden ser ut. Många av de som går på waldorfskolor tror t. ex inte att det kan förekomma mobbing på den nivån som det kan göra på en vanlig kommunla grundskola. De tror, allvarligt talat, att människor är goda. Stackars satar. Men vuxenblivandet tar snabbt ur dem den villfarelsen.

  • Gäspan
    Angelven skrev 2008-11-28 22:30:41 följande:
    Bra blogg att läsa innan man bestämmer sig: www.thewitch.se/Eller så kan man söka igenom VOF forum om antroposofi och waldorf, det borde avskräcka alla utom de mest naiva: www.vof.se
    Vad menar du med "de mest naiva"?
  • Gäspan

    Oj, det är aldrig någon som har kallat mig för naiv tidigare. Det var intressant.

  • Gäspan
    Angelven skrev 2008-11-28 23:18:42 följande:
    ... det beror kanske på att du omger dig med försiktiga människor helt enkelt
    Nej, det gör jag inte. Jag tänker att om man avger den typen av extremt tvärsäkra omdömen som du gör så är man minst lika rabiat som vilken antroposof som helst.
  • Gäspan

    Jag tycker att ni är lite väl hårda här inne. Min äldste son hade enorm nytta av sina gymnasieår i Waldorfskola. Han hade en klassföreståndare som är en utmärkt pedagog, sansad och klok och en mycket "normal" människa som lever i samma tidsålder som vi andra. Jag upplevde inte honom som ett dugg flummig. Min son gick en estetisk hantverksvariant som innebar att han fick arbeta med konstnärliga metoder som en vanlig estetisk linje inte erbjuder; bland annat stenhuggeri. Från att ha varit i stort sett osedd av lärarna under sina år i en stökig förortsgrundskola kom min son till en skola där folk var snälla mot varandra. Och detta att skriva sina egna arbetsmaterial fungerade alldeles utmärkt. Hans böcker är som konstverk. Hela hans kritiska tänkande utvecklades. Min son är ateist och skrattade bara åt morgnarna "tankespråk". Summa summarum: Waldorf skadade honom inte. det tog fram den potential som en vanlig stökig skola inte förmådde hitta eftersom det tog tid och utrymme. De omdömen som avgavs av lärarna var väldigt sansade och omdömesgilla. Jag uppfattade faktiskt inte någon av lärarna som någon flummig, sekteristisk idiot.

  • Gäspan

    Mikis mamma skrev 2008-11-30 13:23:08 följande:


    Jag hade gärna satt mitt barn hos Hare Krishna, Livets ord, Jehovas, Scientologer etc OM de kunde erbjuda en barnstuga av den höga kvalité som vi anser att Waldorf håller. De får tycka och tro vad de vill så länge de tar bra hand om mitt barn, ger henne god mat att äta osv och är snälla mot henne.Jag väljer det som jag anser är bäst för mitt barn. Precis som alla andra föräldarar vill jag ge henne sunda värderingar, bra självförtroende och en lycklig barndom.
    Ungefär så tycker jag också. Jag anser mig vara en fri intellektuell människa som kan se både goda och dåliga saker hos waldorfskolorna. Jag är verkligen inte antroposof själv - och tycker att det som waldorfskolorna verkligen vore betjänta av vore en ny inriktning, där man öppet tar avstånd från all gammal teosofi och andligt hokus-pokus. Man kanske kan kalla mig "waldorf-light"
  • Gäspan
    Shasti skrev 2008-11-30 17:16:19 följande:
    Där skiljer vi oss tydligen åt - jag skulle aldrig sätta mina barn hos Livets ord, Scientologerna eller Hare krishna även om de var "snälla". Allt dessa sekter gör, gör de utifrån sin ideologi och människosyn, i ett väldigt specifikt syfte. Precis samma sak gäller antroposoferna. Och skulle de ta avstånd från det du beskriver som "gammal teosofi och andligt hokus-pokus", så vore de inte längre antropsofer! Det är ju hela poängen, antroposofin ÄR gammal teosofi och andligt hokus pokus, och ofta inte ens harmlöst utan rentav skadligt. Och tar man bort den, dvs Steiner, så blir det ingenting kvar och man kan lika bra grunda en ny pedagogik eller lära som man tex kallar "mycket-slöjd-kreativitet-ekologisk-mat läran" eller något, men då är det inte längre antroposofi eller Waldorfpedagogik.
    Okejdå, jag skulle aldrig sätta mina barn på ett scientologdagis. Och jag skulle heller aldrig låta något av mina barn enbart gå i waldorfskola från 1 till 9:e klass. Men som alternativ där den vanliga skolan misslyckats tycker jag att det duger alldeles utmärkt.
  • Gäspan

    Britt Blå skrev 2008-11-30 20:41:34 följande:


    Hmm, känner att jag nog ska läsa hela tråden å sid info... Frågan här kommer upp i samband med att vi funderar på att sätta våran stora i Waldorfskola.. Ser juh att många har åsikter och ska kolla upp mer. Vad säger ni? Byta eller inte??
    Träffa den som ska bli hans lärare och bestäm er sen.
Svar på tråden Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?