Inlägg från: Andrea |Visa alla inlägg
  • Andrea

    Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?

    Det här måste vara första gången jag håller med Lady Dahmer.

    Jag hade kunnat sätta min dotter i Waldorfskola. Inte ute i Järna, men i Stockholm.
    Tycker inte allt antropsofin står för är bra, waldorfpedagogiken känns dock vettig.
    Har många vänner som gått Waldorf. Ingen av dom har tyckt att det varit dåligt, utan tyckt att deras intressen blivit tillgodosedda. Många arbetar idag med konst och form och annat skapande. Gillar just det, man tillåts skapa. Jag har aldrig trivts speciellt bra i den kommunala skolan men den korvstoppning som finns där. Alla elever förväntas vara lika bra/dåliga på allting! Vissa barn passar på Waldorf, andra inte.

  • Andrea

    Mitt ex har gått på Waldorfskolan från 1-12. Han hade för övrig Asberger.
    Han trivdes hur bra som helst och gick ut med bra omdömen. Idag pluggar han på universitetet.

  • Andrea
    Marline skrev 2008-11-24 10:24:49 följande:
    Lady Dahmer skrev 2008-11-24 10:14:58 följande: Jag är kristen själv så new age är inte alls i min värld. Allt med healing, stenar, meditation osv ingår inte i min tro. Det är klart att alla inte behöver dela den tro som ligger bakom waldorf bara för att man går där men för mig skulle det gå emot det jag tror så därför akulle jag inte kunna tänka mig det. Om man läser i denna tråd så är det många som verkar vända sig emot ju det antroposofiska bakom waldorf och tycker att det är en anledning att inte välja waldorf till sina barn, likväl som att någon som är helt emot kristendomen kanske inte skulle placera sitt barn i en djupt kristen skola. Jag är väldigt dåligt insatt i waldorf så jag ska inte säga så mycket om det men de har väl ganska mycket som speglar deras tro, som tex dans, färger, att plantera ben osv med samtal kring det antroposofiska? Så någonstans får väl barnen med sig det?
    I mitt ex förra skola gick det elever som inte inte visste vem Rudolf Steiner var. I en waldorfskola.
  • Andrea
    Ekorrmamman skrev 2008-11-26 23:52:04 följande:
    Lady Dahmer skrev 2008-11-26 23:31:58 följande: En av de första sakerna man får höra när man plaerar sitt barn på Waldorf-lekskola/skola är att det är MYCKET viktigt att allt blir som en helhet för barnet. Att inte (lek-)skolan gör en sak och föräldrarna en annan. Det är viktigt att man följer samma linj och inom Waldorf har man ju en särskilt framarbetad metod/idé om hur och när ska ske. Om man kör ett eget raca vid sidan av skolan blir det fel.Den tanken är det ju inget fel på, tror man på en pedagogik vill man väl följa den.. Du kan t e x inte låta ditt barn se "Fem myror är fler än fyra elefanter. Dels för att barn (naturligtvis) inte ska se på TV överhuvudtaget men bortsett från det är det helt fel inlärningsmetod. Du kan inte låta ditt barn spela vanlig blockflöjt, det är fel toner. Jag skulle nog tro att dans för barn inte heller är bra, erutmi är nog det enda som inte förstör ditt barn. På lekis får barnen INTE använda svarta kritor, inte heller smalare kritor ("sex-årskritorna") utan de använder rektangulära knubbiga kritor. Det är självklart inte hela världen...
    Fast man BEHÖVER ju inte följa allt som antroposofi står för. Det handlar nog mycket om vilken skola man går i tror jag. Visste du förresten att kronprinsessan skulle ha börjat i Waldorfskola? Tycker det är rätt lustigt att många inom mediavärlden (regissör,skådisar, konstnärer osv) har barn som går på Waldorfskolor. Eller är alla dom hjärntvättade?
  • Andrea

    Jag känner också till Waldorfskolor och har vänner som bor i Järna osv.
    Jag känner inte till något av det ni skriver! Visst, är många av dom lite flummiga och jag tycker många av antroposofins ideér är konstiga, tex. angående vaccination.
    Men dom allra flesta som går i Waldorfskolor är inte miffon som ni tycks vilja få fram.
    I Järna är nog majoriteten antroposofer, på andra orter är det nog vanliga föräldrar som inte är nöjda med den kommunala skolan!

    Vi överväger att sätta vår dotter i Waldorfskola.

  • Andrea

    Fast det där med svart färg och linjerat papper stämmer inte på alla waldorfskolor. Jag har som sagt flera vänner som gått på waldorfskola, dom har ritat med svart och skrivit på linjerat papper. Ett par av dom har aldrig hört talas om Rudolf Steiner!
    Två av dom pluggar idag på universitet, en pluggar konst, en har varit stor graffitimålare, osv osv. Precis som med ungar som gått i vanlig skola. Alla som går Waldorf blir inte hippies.

  • Andrea
    Shasti skrev 2008-12-01 12:25:27 följande:
    Wow, FÅR man skriva på linjerat papper och rita med svart i vissa waldorfskolor?? ursäkta ironin, inte illa ment. Och det är klart det finns waldorfelever det går bra för, tack och lov! Men att dina kompisar aldrig hört talas om Rudolf Steiner är både skrämmande och knappast positivt, utan ytterligare följd av att antroposoferna är baksluga, de är inte öppna med vad verksamheten egentligen bygger på, vilket väl är det minsta man kan begära. Och jag kan garantera dig att det inte finns några lärare i waldorfskolor som aldrig hört talas om Rudolf Steiner. I den stora, sen många år etablerade välkända Waldorfskola i en storstad jag har gått i, skojade vi jämt om Rudolf Steiner och kallade honom "Rudde". Alla kände till honom.
    Oki. Och med vill du få fram?
    Jag förstår inte din hetsjakt, jag gör inte det.
    Tack och lov är valet fritt, och vi överväger starkt waldorf för vår dotter. Min sambo har aldrig fungerat i vanlig skola, och inte jag heller. Jag tror och hoppas att min dotter får en bättre skolgång är den jag fick.
  • Andrea
    Gäspan skrev 2008-12-01 12:52:31 följande:
    Jag tror att faran inte ligger i skolan, utan snarare i föräldrarnas sekteristiska engagemang i antroposofin.
    Håller med dig!
    Min erfarenhet av de föräldrar som har barn i ealdorfskolor är att majoriteten är precis som vem som helst. Sen är det klart att det finns antisar som tror stenhårt på allt Steiner tyckte, men av min alldeles subjektiva tolkning är dom i regel är ganska få.
    Jag har fått för mig att dom oftast finns att hitta i Järna.
Svar på tråden Skulle du kunna tänka dig att sätta dina barn i Waldorfskola?