Detta är gott!
Satayspett med kokosris och jordnötssås
4 port.
Satayspett
500 g fläskfile´
Marinad
1msk honung
1msk soja
2 msk sesamolja eller majsolja (jag hade vanlig olja.)
1/2 hackad färsk ingefära eller 1tsk malen ingefära
1/2 tsk gurkmeja
Putsa fläskfile´n från hinnor och skär den i centimetertjocka skivor.
Blanda marinaden.
Lägg kött och mariand i en plastpåse och marinera minst en timme.
Blötlägg små grillpinnar av trä.
Trä pinnen två-tre ggr genom köttskivan och trä två -tre skivor på varje pinne.
Grilla spetten på galler(med plåt under)mitt i ugnen.
Vänd dem när de fått färg på ovansidan.
Kokosris.
4 port.
1 liten gul lök
1 bit ingefära ,ca 2 msk hackad.
1 vitlöksklyfta
2 msk olja
2 1/2 dl långkornigt ris
1/2-1 tsk gurkmeja
1 burk , 4 dl kokosmjölk
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 msk curryblad(kan uteslutas)
Skala och haka lök,ingefära och vitlök och fräs dem i olja under omrörning.
Lägg i ris och gurkmeja och fräs ytterligare ett par minuter.
Häll i kokosmjölk,vatten,salt och cúrryblad och låt koka upp.
Sänk värmen och låt riset koka mjukt ,cirka tio minuter.
Jornötssås
4 port
1 liten gul lök
1-2 vitlöksklyftor
1 liten chili
1 msk olja
1 msk tamarindpasta eller 1 tsk citronsaft
1 dl jordnötssmör
1 dl kokosmjölk
1/2-1 dl vatten
1/2 mks soja
Skala och hacka lök,vitlök och chili.
Fräs dem en stund i oljan.
Tillsätt tamarindpasta,jordnötssmör och kokosmjölk och låt såsen koka ihop några minuter.
Späd med vatten och smaka av med lite soja.
Ps: Jordnötssås finns även att köpa färdig på burk .
Kallas Sataysås.