Åhhh, absolut, det blir citrontema över de hemmagjorda julklapparna i år!
Kopierar in recepten!
Limoncello
15 min + cirka 3 veckors lagring
INGREDIENSER
1 flaska vodka (70 cl)
7 citroner
5 dl strösocker
6 dl vatten
GÖR SÅ HÄR
1 Tvätta citronerna med en borste för att få bort vax, bekämpningsmedel och smuts. Torka dem väl och skär av skalen med en potatisskalare. Se till att inget av det bittra vita kommer med.
2 Blanda citronskalen med hälften av vodkan i ett rent glaskärl som du kan försluta med tätt lock. Låt blandningen dra i minst 10 dagar, gärna längre. Ju längre desto mer smak ger skalen ifrån sig. (Dock högst en månad.) Sila sedan bort skalen.
3 När tiden är inne blandar du socker och vatten och kokar upp under omrörning. Sjud tills allt socker är upplöst. Låt svalna och blanda med vodkan.
4 Tillsätt resten av vodkan. Låt blandningen mogna i flaska på en mörk och sval plats i ytterligare några veckor.
Lemoncurd
Ingredienser
Portioner: 8
2 ägg
2 dl strösocker
saften av 2 citroner (ca 1 1/2 dl)
75 g smör
Gör så här
Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker i en tjockbottnad gryta. Tillsätt saften av 2 citroner (ca 1 ½ dl) och vispa ytterligare någon minut. Rör i 75 g smör skuret i småbitar.
Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm. Rör kraftigt hela tiden. Häll up curden i en väl rengjord glasburk och förslut. Den håller sig ett par veckor i kyl.
Citronkola
5 1/4 dl socker
rivet skal och saft från tre citroner
125g smör
350g vit choklad
225 g cocosfett
Koka upp sockret med saften och skalet från citronerna. Sila eventuellt lagen. Koka tills temperaturen uppgår till 144grader. Pensla samtidigkastrullens kanter med vatten för att förhindra kristallisering av sockret.
Tillsätt smöret och låt koka vidare till 119grader. Rör ner den vita chokladen och rör om ordentligt tills chokladen smält.
Rör därefter ner kokosfettet lite i taget så att det blandar sig ordentligt med smeten.
Häll smeten i två avlånga brödformar, klipp gärna ut lite bakplåtspapper och lägg i botten har lättare att lossna från formen då. Låt stelna i kylen ca ett dygn. Förvara kolan inplastad när den är färdig. Jag brukar oftast bara dela kolan i två halvor på varje, och klä in kolan i brunt bakplåtspapper och något fins snöre och ett bokmärke, när jag ger bort dem, så får man skära sina egna bitar själv, eller så skär man kolan i småbitar och klär med papper.
Gör eget citronsalt
Citronsalt gör du genom att blanda flingsalt med rivet citronskal. Lägg i en fin burk eller påse och ge bort. Fräsch smaksättare till julens mat.
Man blir ju sugen...