• Jasmina

    Brunsås, gräddsås

    Hej

    Tänkte höra med er andra hur ni gör er egen klassiska brunsås eller gräddsås?

    Någon som kör med lite svartvinbärsgelé eller har ni några andra roliga tips?

    Eller tipsa om er favoritsås som passar till kyckling eller kött?

  • Svar på tråden Brunsås, gräddsås
  • raspberryrevolution

    smälter smör och rör i nån tesked vetemjöl, späder det med steksky vatten och en buljongtärning, kryddar lite med vitpeppar... kokar upp allt i minst tre minuter. ibland en klick creme fraich i oxå.

  • Nyfiken gul

    använder mig av stekskyn från stekpanna elelr ugnsform.

    späder med lite vatten och vispar runt och låter sjuda upp.

    reder av med maizena eller idealmjöl

    späder med grädde till önskad konsistens.

    kryddar efter smak med salt o peppar

    har i en matsked vinbärsgele röd eller svart.

    silar av och serverar.


    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Majsan70

    Jag gör såsen på stekskyn och varierar mig ganska mycket vad gällande smak. I blans reducerar jag lite rödvin ibland har jag i lingonsylt o ibland äpplemos. Allt går tycker jag o provar det mesta.

  • Jasmina

    Okej Ingen som använder soya för att få den riktigt "brun"?

  • raspberryrevolution

    Jasmina skrev 2008-12-10 21:22:57 följande:


    Okej Ingen som använder soya för att få den riktigt "brun"?
    jo det glömde jag, antingen vanlig soya el kolorit.
  • Nyfiken gul
    Jasmina skrev 2008-12-10 21:22:57 följande:
    Okej Ingen som använder soya för att få den riktigt "brun"?
    väldigt sällan - oftast är stekskyn redan så salt att soja blir omöjligt att ha i.
    Victor född 10/6 - 2008- - vår älskade son!
  • Jasmina
    Svar på #5
    raspberryrevolution skrev 2008-12-10 21:27:46 följande:
    Jasmina skrev 2008-12-10 21:22:57 följande:
    jo det glömde jag, antingen vanlig soya el kolorit.
    kolorit? vad är det? Kanske jag som är korkad...
  • Jasmina

    Tycker själv att den japanska soyan är kanon just för att den inte alls är så salt.

    Vad brukar ni ha till kyckling? Är så trött på färdiga såser och tycker inte mina vanliga hemma såser passar så bra.

  • raspberryrevolution

    Jasmina skrev 2008-12-10 21:34:32 följande:


    Tycker själv att den japanska soyan är kanon just för att den inte alls är så salt. Vad brukar ni ha till kyckling? Är så trött på färdiga såser och tycker inte mina vanliga hemma såser passar så bra.
    gör samma till kycklingen, använder kycklingskyn och ev lite kycklingfond, el knorrsköttbuljong (de kan man ha till allt och kryddar med vitpeppar paprika
  • snart mamma till 4

    Till kyckling gör jag så här

    smält marg/smör i en kastrull fräs curry i margarinet rör ner mjöl till det är en slät "smet" sedan tillsätt mjölk eller kycklingbuljong och koka upp tills såsen tjocknat smaksätt ev med mer curry

Svar på tråden Brunsås, gräddsås