• Daisyduck

    KUB-test och resultat 1:20 000...

    Har gjort KUB-test som gick helt otroligt bra, men har ändå ett par frågor. Risken för mig att föda ett barn med exempelvis Downs Syndrom är 1:20 000. Dock fattar jag verkligen inte hur jag kunde få SÅ BRA siffror?

    *Jag är 29 år, vilket bör sänka siffrorna en del.
    *Nackspalten på bebis var 1.8 mm, en siffra som varken är bra eller dålig utan ganska "medel".
    *Blodprovets resultat känner jag inte till, men tycker inte att det borde förbättra min statistik så pass mycket.

    Jag fick inte de enskilda resultaten på ålder, NUPP samt blodprov - "det ger vi aldrig ut" sa BM. Nähä? Har ni här på FL fått de enskilda resultaten? Jag har minsann sett enskilda resultat här.

    Kan det verkligen vara möjligt att jag fått 1:20 000? De kanske har satt dit en nolla för mycket?

    /Fröken Daisy frågvis

  • Svar på tråden KUB-test och resultat 1:20 000...
  • Vickan I

    Jag är 30 år och vi fick typ 1:18.000, så bra det också.

    Fick inte heller veta enskilda resultat? Men jag tänker ändå att bebis kan vara den 1 av 18.000 så känner mig inte helt lugn iaf....

  • Röda

    ...det är ju helt otroligt.


    Varför ta ett icke hundraprocentigt test om man inte klarar av att det är en bedömning, en sannolikhet?
    Och i vilket annat medicinskt sammanhang skulle detta vara okej? När det dessutom gäller etiskt oerhört problematiska situationer?
  • Daisyduck

    Röda: Jag är väl införstådd med att testet enbart är en bedömning/sannolikhet och jag klarar av det. Jag klarar av det så pass bra att jag tycker mitt test t o m borde visa sämre resultat.

    På din andra fråga: i vilket annat medicinskt sammanhang skulle detta vara okej? Jag vet inte om du jobbar inom vården eller ej, men där finns ju massvis med tester som "signalerar" det ena eller det andra, hundraprocentigt kan man alltså inte alltid veta/säga - det gäller väl livet i stort? Det ÄR en etiskt problematisk situation detta med fosterdiagnostik - och därför väljer jag hellre KUB som inte har någon missfallsrisk snarare än FVP.

  • oOrosamarängerOo

    Förmodligen så hade du enormt "bra" resultat på blodprovet på papp-a och beta-hcg värdena och det är först efter 35 år som åldern markant sänker ner resultatet.
    Du har ju fått högsta mätbara resultat, alltså väldigt liten sannolikhet att barnet skulle ha kromosomfel.

  • lammet

    Skulle oxå tro att det är blodprovet som gjort resultatet så kanonbra. För skulle du bara gjort NUPP med 1,8 mm i nackspalt och 29 år gammal/ung så skulle du fått medelbra siffror! jag är 30, hade 0,8 mm i nackspalt och fick 1:4000 på NUPP!

    Enligt min BM går det inte att få så mycket bättre just pga åldern. Hon sa att nackspalten inte får vara vara för liten heller, den måste lixom finnas annars är det inte bra heller!

    Det bästa resultat hon gett, baserat endast på NUPP, är 1:6-7000
    och då har mammorna varit unga, typ 20!

    Med dina siffror skulle jag dock vara lugn!

  • Trine

    Försök att sätta resultatet i relation till att man i de flesta landsting i Sverige sätter gränsen för ev fortsatt fosterdiagnostik vid risktalet 1:200 - då behöver man knappast bekymra sig när man får sannolikhetstal uppåt tiotusentalshållet...

  • Daisyduck

    Trine: absolut, 20 000 är en riktig drömsiffra! Jag hade redan innan undersökningen skrivit ett mentalt kontrakt med mig själv som sa: får jag 1:1000 eller högre siffror tänker jag inte lägga två tankebanor i kors och bekymra mig det minsta.

  • oOrosamarängerOo
    Pillemajsan skrev 2008-12-15 10:37:32 följande:
    hur går ett KUB test till?
    Nupp-ul, som ett vanligt ul fast och görs från v 11-13+6 där man mäter en vätskespalt i nacken kombinerat med resultatet från ett blodprov som man tar därinnan, tidigast vid v 9+0. SEdan slås resultateten samman + ålder, ev vikt och rökning så räknas riskfaktorn ut i dataprogrammet och är risken för trisomi 21, 13 och 18 .
  • after eight

    Det har nog inte alls blivit fel, risken är en på 20 000. Dessutom är du ju långt ifrån riskzonen än när du bara är 29, så det är inte så konstigt.

    Jag gjorde KUB när jag var 34 och fick 1 på 10 000 drygt, trots att jag var närmare den riskabla åldern. Men jag antar att mitt blodprovsresultat var väldigt bra.


    Mamma till Isabel 050105 och Vincent 071211
Svar på tråden KUB-test och resultat 1:20 000...