Lilla Mimsan skrev 2008-12-16 10:52:10 följande:
Hjort är ingen fara att äta rosa. Älgkött lika så. Passar mig bara för gris och det även i "normalt" tillstånd
Vad grundar du det på?
Från kostråden:
"Toxoplasma är en parasit som har katten som huvudvärd. Katten utsöndrar parasiten i sin avföring och kan därmed förorena jorden. Grönsaker, bär och frukt som kommit i kontakt med förorenad jord kan därför vara en smittkälla. Får, gris och vilt kan smittas om de får i sig parasiten från omgivningen. Nötkreatur är däremot mycket sällan bärare av parasiten."
"Ät inte rått kött. Genomstek köttfärs, fågel, lamm, gris och vilt.
Rått kött från lamm, gris och vilt kan innehålla toxoplasmaparasiter. Toxoplasma dör när den hettas upp till 65ºC, det vill säga när köttet är genomstekt eller genomkokt. Nötkött innehåller sällan toxoplasma och därför är det inte lika viktigt att genomsteka helt nötkött. Helt lamm och viltkött som har varit fryst behöver inte heller genomstekas, eftersom parasiten dör vid djupfrysning."
www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx&epslanguage=SV