• rasajj

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Hej. Far jag vara med har lite? Har just fatt diagnos framfall och lider aven av urininkontinens. Men ska fa hysterectomi for att fixa framfallet och da ska de ocksa satta in ett nat i slidvaggen for att stabilisera urinroret.

    Hur behandlas framfall i Sverige? jag bor i USA och har gavs jag valen att inte gora nagot alls eller att operera, dvs ta bort livmodern helt.

    Eftersom jag och min man redan har fyra barn och vi inte har planer pa fler anda, plus att jag ar 40 ar sa kanns det helt ok att ta bort livmodern.

    Iallfall, tankte det kunde vara bra att bolla lite tankar med andra i liknande sits.


  • rasajj
    Hibiscus skrev 2011-05-24 09:18:26 följande:
    välkommen Saargr!
    Ska försöka svara på frågan om hur op görs här- det är ju beroende på vad för sorts framfall man har är det slidväggarna cystocele eller rectocele så stabiliseras väggarna upp med tråd i den egna bindväven först o främst(nät kan sättas in vid recidiv o helst då man är lite äldre) har man livmoderframfall så kortas livmodertappen oftast först o främst annars tas hela livmodern bort, men tror de är lite mer försiktiga med det här, då risk finns för framfall av urinblåsa o tarm finns då tarmarna lägger sig där livmodern suttit förut. Vid urininkontinens görs nog samma med något band som ska stabilisera upp- har bara läst- vet inte så mycket om det
    Själv ska jag snart ta bort livmodern med men av andra orsaker,( men iofs så tror jag den sjukit ned lite) är nervös för op som är om 3 veckor- har du fått op tid?
    Nej, jag ska tillbaka till lakaren 8/6 for att testa vilken sorts urininkontinens jag lider av. De maste veta om det ar framfallet som orsakar inkontinensen eller om det ar 'over active bladder', vilket medicineras bort. Jag ar sjalv ganska saker, men de behover veta. Efter det sa kan jag boka op. Jag hoppas att det blir i borjan av juli. Eller ojligen slutet av juni. Det beror val pa hur bokad min lakare ar. Har ar det ju tack och lov inga vardkoer det handlar om!
  • rasajj

    Min op. kommer vara laproskopisk, kommer det gora nan skillnad for lakningen, hur manga stygn, var stygnen ar osv? Eller har alla har opats lapraskopiskt ocksa?

    www.davincisurgery.com/

    Min lakare anvander Da vinci roboten vid operationen. De kommer gora fyra sma hal i buken och ta ut livmodern via slidan.

    Ar det battre eller samre tro?


  • rasajj
    Hibiscus skrev 2011-05-27 12:42:14 följande:
    Saagr: har läst att op du ska göra är kortare återhämtningstid då man gör det lapaskopiskt o även vaginalt men på mig kommer dom ta ut genom buken då jag har förstorad livmoder och för att inte äventyra mina prolapsop som är gjorda i slemhinnan enl avd denna doktor sagt o skrivit- sen är det nog så att jag tror ingen tagit bort livmodern här? pga framfall utan det är mest cystocele o rectocele- slemhinneprolaps som rättats till i slidans bindväv- att jag ska ta bort livmodern blev att snabbt beslut nu av en läkare då jag äntligen fått en" diagnos" på mina smärtor som jag haft i några år nu- som är adnemyos i min livmoder(det är som endometrios fast det sitter i livmodern) o det finns inget botemedel för det mer än att ta bort den
    Tack for svar. jag kanner lite efter att lasa har att det kanske itne ar nan bra ide att opa alls om det ska bli massa stygn i underlivet och gora ont och man far tillbaka framfallet direkt om man ens lyfter det lilla. Sa jag ar valdigt orolig nu.

    Ar hysterectomi valdigt ovanligt i Sverige da?

    Har verkar det ju vara standard mer.. Nu ar jag ju itne intresserad av fler barn sa det hjalper ju nar man fattar beslutet. Jag tycker mer att det ska bli skont att aldrig mer ha mens!

    Men med tanke pa att mitt framfall anda inte ar sa farligt, jag kanner mest av det under sjalva mensen.. Sa det kanske itne skulle gora sa mycket att skjuta pa en op... Sa intresserad av mer smarta ar jag inte..

    Ar det ingen i traden som gjort en lapraskopisk hysterectomi?? Sa jag kan hora lite vad som vantar...
  • rasajj
    Minnie7 skrev 2011-05-27 13:25:40 följande:
    Men du kan ha mens även om du gör en hysterectomi. Om de inte tar bort äggstockarna (vilket de oftast inte gör här på unga patienter då man hamnar i ett klimakterium med alla de problem som kan uppstå). En jobbarkompis som opererades får mens varje månad.
    Na, jag kan inte ha mens eftersom jag itne har nagon livmoder kvar att bloda fran, daremot sa har jag fortfarande agglossning och kommer inte i klimakteriet eftersom jag har kvar aggstockarna.
  • rasajj
    Hibiscus skrev 2011-05-27 15:34:28 följande:
    Glömde säga saagr: att som du vet så finns det ju olika framfall- slidväggarna bara eller livmodersframfall eller både och och är det livmoderframfall så tas den bort helt men ofta här i Sverige så kortar dom bara av livmodertappen om det anses tillräckligt- en sån op har jag gjort för 2 år sedan. sen tas livmodern bort ofta här om man har stora myomer i den osv tex, har du varit inne o läst på Tara där finns ett forum om hysterektomi
    Jag har konstaterat livmoderframfall sapass att aven urinblasan ar paverkad och jag lacker urin. Nagot annat framfall sag inte min lakare, aven om han sa att det buktade lite fran bakre slidvaggen.

    Har tar de hela livmodern inkl. tappen och syr ihop 'botten' av slidan och stodjer fast den igen. Det anses ha battre langvarigt resultat om man anda anser sig vara klar med barnafodandet.

    For oss sa var det inte nagot svart beslut, jag ar 40, har fyra barn och det ar dryga 8 ar sedan min man steriliserades anda.
  • rasajj

    Hej, nu har jag en fraga till.

    jag har inte sa speciellt mycket problem av mitt framfall forutom under mensen, och ska sanningen fram sa har jag inte haft sa mycket mens sedan mina yngsta foddes (tvillingar for dryga 9 ar sedan) Dewt var troligen hormonell obalans pga overvikt. Men iar har jag gatt ner i vikt (nastan 25kg hittills) och sedan fyra manader sa ar min mens som klockan igen, den kommer pa dagen den ska osv.

    Och det ar darfor jag ens upptackt mitt framfall.. For jag anvander diva kopp och den glider ner for att livmodertappen ar sa lagt ner. Det har tagit lite tid for mig att koppla detta till framfall. For jag har liksom inte ens tankt pa det mer an att jag nog borde knipa mer..

    Iallafall sa blir det varre for varje manad, och forra manaden sa var aven kramperna vid mensen valdigt smartsamma, och mycket mer stickande kansla. Och det var forst forra manaden som det gick upp ett liljeholmens for mig.. Ja, det ar ingen som anklagat mig for att vara snabb..

    Nu har jag mens igen och den har gangen har jag vark i ryggen, ungefar i njurhojd.. Ja undrar darfor om detta har med framfallet att gora? nan som haft liknande?

    Mellan menserna har jag inga direkta problem fran framfallet forutom urinlackage. (vilket jag antagigt var for att jag inte kniper sa mycket/ofta..)Men nu vet jag att det ar framfall.

    Iallafall, ska till gyn pa onsdag nasta vecka sa jag kan sakert fa svar da, men om nan har har haft liknande besvar.. Tankte bara fraga..


  • rasajj

    Jag var hos min gynekolog idag och gjorde annu ett test for att konstatera framfall av urinroret. Sa de ska fixa aven det under op. De kommer ta bort hela livmodern inkl. tappen och lagga nat i slidvaggen for att stodja upp urinroret. Sa nu vantar jag bara pa att de ringer sa jag kan boka tid for op.

    De raknar med nan vecka sjukskrivning fran jobbet och absolut lyftforbud i 6 veckor.
    En natt pa sjukhus..

    De gor 6 hal i buken, fyra for hysterectomin och tva for urinroret... De stangs med ett stygn vardera. Sedan blir det stygn inne i slidan forstas, men.. jag vet inte hur manga..

    Jag ser fram emot att fa det gjort tror jag.. Inte sjalva ingreppet, men jag hoppas ju att resultatet blir bra.

    Risken for att fa framfall igen ar valdigt lag. Och det later ju bra.


  • rasajj
    Gladhannapanna skrev 2011-06-09 07:56:06 följande:
    Låter som en omfattande op, skönt att risken för återfall är låg!
    Min gyn sa att man inte använder nät om det inte är nödvändigt för att det kan påverka sexlivet negativt. Men det gör ju ett framfall också!
    Jag far val hoppas att jag tillhor de kvinnor som inte kanner av natet nagonsin.. det verkar anda vara det vanligaste..
    Min lakare sa att de har anvant nat har i USA de senaste femton aren och haft bara bra resultat, dels att inkontinensen forsvinner for framfallet ar fixat, dels att det inte finns nagra storre bverkningar av att ha natet dar.

    De risker/biverkningar han raknade upp var att det finns en liten risk att de skadar urinblasan under operationen, eller att jag maste aka hem med kateter for att jag inte kan tomma blasan forran nagra dagar efter op. De flesta kan tomma blasan redan dagen efter, vissa kvinnor kan efter nagra dagar.
  • rasajj
    So nice skrev 2011-06-09 20:41:27 följande:
    Hella, håller alla tummarna för dig och hoppas verkligen att allt går som planerat!! Vem vet Bo kanske fixar till dig jätte bra bara för att det inte gick vägen för mig behöver det inte betyda att det inte  gör det för dig eller hur?

    Jan kanske misslyckas med mig med!! Jag längtar efter att få mitt gjort men ska verkligen försöka gå ner ca 10 kg innan dess!! SÅ nu har jag 3 månader på mig..

    Saargr,

    Konstigt att de inte gör mer nät här, nätet är en svensk uppfinning och när jag surfat runt på Amerikanska sidor så förespråkar de verkligen dessa nät. Funderar om det är en kostnadsfråga.. blir alltid lite misstänktsam när de är motstridiga, jag skulle vilja se statistiken på vilka som känner av sina nät.. jag läste att får man återfall som jag och Hella har fått så ökar risken med 30 % varje gång man måste op om sig, så i mitt fall så haj jag op mig 2ggr 30% risk till återfall första gången 60% andra och tyvärr 90% tredje!!! hoppas verkligen inte att de siffrorna stämmer..

    Hella ta det lugnt nu den första tiden jag menar riktigt lungt!! ligg helst i en vecka!! inga lyft eller något!!
    Stor kram! och lycka till! skriv när du orkar igen så vi får se hur det har gått!!

     
    Om de 'uppfanns' i Sverige sa ar det ju verkligen markligt att de inte anvands mer dar..

    jag har fatt op. tid nu. 11 aug blir det for mig. Daremot sa ska jag inte ligga i sangen i en vecka.. Min lakare kommer vilja ha mig att ga redan samma dag.. Jag stannar en natt pa sjukhuset. han vill inte att jag ar sangliggande under sjukskrivningen aven om jag har totalt lyftforbud i sex veckor efter. Min chef vill att jag tar en dryg veckas sjukskrivning, vi far se hur jag mar efterat..
  • rasajj
    Hibiscus skrev 2011-06-29 12:08:07 följande:
    Hej Tjejerna!

    Nu är det 2 veckor sedan jag op bort livmodern med ett ca 20 cm stort buksnitt, har varit jobbig återhämtning och har en del ont fortfarande- är sjukskriven 5 veckor- hoppas att det här ska bli bättre för mina smärtor framöver, känns lite konstigt att kissa och har nästan jobbigare med att sköta tarmen men hoppas det är övergående- rectocelet är ju som sagt inte åtgärdat än o hoppas att något kan nu göras åt det snart, kommer ta upp det ännu en gång när jag ska på återbesök om 2 mån.

     Har ju som sagt gjort en del op nu på samma sjukhus under 2 års tid och tror ni inte då att jag fick samma opläkare denna gång som gjorde min misslyckade rectoceleop...jaja bara hon gjort ett bra jobb nu- tror det faktiskt o skulle det vara eller inte bli bra så är det nog mera att detta känndes som en "chansning" att få bort mina smärtor - mensen slipper jag ju nu ialla fall- även om jag som igår blev lite förtvivlad över att jag hade som mensvärk...men men det är en stor op och jag måste ge det tid...(jag vill bli bra på en gång!)

    hur som helst så är jag denna gång mycket nöjd med omvårdnaden på DS man är väl igenkänd där nu... det ända lite lustiga är att min op läkare (som också vet om att förra op misslyckades) sa att hon inte kommer göra återbesöket med mig utan jag kommer få komma till Nina på bäckenbottenmottagningen frågade då om det bara är för hysterektomin eller rectocelet också- lät lite som att det blir båda (det lustiga i det är att det ju faktiskt är den opererande läkaren som ska egentligen ha återbesöket,
     nåja jag hoppas innerligt att allt blir bra en dag!
    Varfor gjorde de hysterectomin genom sa stort snitt om de hade jkunnat ga in laproskopiskt? Eller fanns det anledningar till att de inte kunde ga in lapraskopiskt?

    Jag gor min op. 11 aug. Med Da vinci robot. Vad jag har sett och hort fran andra kvinnor sa ar det itne sa farligt alls efterat, manga sager att de itne haft smarta alls.. Lite obehag, men ingen smarta..
  • rasajj
    gammeltacka skrev 2011-08-01 10:28:09 följande:
    Tack för svaret Pyttis!

    Nästa fråga är om man vågar sig på att använda tampong om det känns hyggligt ok eller tror ni att det förvärrar de slappa väggarna??
    Tampongen forvagar naturligtvis inte slidvaggarna, varfor skulle den gora det? Jag har sjalv anvant m-kopp i flera ar, men pga framfalet sa sitter inte koppen kvar utan glider ner. Det ar obehagligt men inte farligt. Gor ju bara att jag maste tomma koppen oftare for att peta in den igen..

    Men aven innan jag borjade anvanda kopp sa hade jag liknande problem med tampong, dvs att den inte satt kvar utan gled ner. Och det forde aven med sig lackage.. Koppen lacker atminstone inte..

    Sjalv gar jag nu in pa torsdag for labtest infor min op. Open blir pa torsdag nasta vecka- den 11:e. Ska bli skont att fa det gjort.
  • rasajj

    jag gjorde min operation i torsdags. Har itne direkt haft ont efterat, det ar mest gaserna de pumpade in i mig som har gjort ont. Jag hoppas kunna ga tillbaka till mitt jobb pa onsdag.


  • rasajj

    Det ar nu fem dagar efter op. och jag kanner mig helt underbart bra.

    Jag kan kissa, aven om jag fortfarande ar svullen. men jag lacker inte, det gor lite ont att kissa for magen ar om, men det lar ju ordna sig med tiden. nar jag laker mer.

    Igar kunde jag bajsa ocksa och det kandes mycket battre da.

    Pa mig tog de ju bort hela livmodern och tappen, sa den delen ar helt borta nu. jag kanner inget skav i slidan heller. Allt kanns bra, den enda varken jag kanner av kanns me som lite traningsvark, som om jag gjort lite for manga situps.

    Jag ar mycket nojd.

    jag hoppas ni som vantar pa op. fortfarande far tider snart. Och att det blir bra resultat av operationerna.

    Imorgon ska jag enligt planen atervanda till jobbet. Och jag tror det kommer ga bra.


  • rasajj

    jag har varit pa aterbesok nu, en manad efter op. Allt ser bra ut. Och allt sitter uppe som det ska. jag laker fint och har inga lyftrestriktioner langre. Det kanns bra och jag ar glad att ha fatt det gjort!!


Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder