• Snöfrun

    Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder

    Hej, jag är ny här på tråden och har inte läst igenom alla inlägg ännu. Det är många...

    Kort om mig: jag har två barn, nu 1 och 3 år gamla. Första förlossningen (båda vaginala) var komplicerad och jag sprack jättemycket inuti i slidan, i slidväggarna liksom. Andra var enkel och komplikationsfri. Jag har inte haft några besvär alls var sig efter första eller andra förlossningen förutom att jag inte har kunnat ha tampong, den bara ramlar ut. Jag var hos gyn efter första grav (när barnet var ca 11 månader och jag hade slutat amma) och allt såg bra ut enligt gyn. Anledningen till att tampongen ramlade ut var att jag var för svag i bäckenbotten sa han. Samma sak inträffade med andra barnet (barnet slutade själv amma vid 9 månaders ålder jag fick tillbaka mensen direkt). När jag skulle testa med tampong så ramlade den bara ut. Jag började i samma veva träna i en grupp och efter ett pass med mycket hopp så började det kännas som en tyngdkänsla i underlivet. Jag blev rädd och bokade tid hos gyn och gyn sa att min slidvägg är försvagad och att bäckenbottenmuskulaturen är supersvag och att urinblåsan tyngs ner. Det är den jag ser liksom bukta ut när jag tittar med en spegel. Han sa att jag skulle knipträna. Detta var i september 2011 och jag köpte knipkulor och kniptränade tills jag blev blå och jag började samtidigt träna bålen (plankan etc). Det blev bättre och i november började jag så smått att jogga igen och det kändes så himla bra. Skavkänslan var helt borta. Sen i december, precis vid jul, blev jag superförkyld och började hosta dygnet runt typ. Jag kände hur hostan tryckte neråt i bäckenbotten och jag försökte att knipa när jag hostade men det var svårt. Att inte hosta var också helt omöjligt. Nu har jag tillbaka skavkänslan och om jag sticker in fingret så tycker jag att jag känner något som skulle kunna vara livmodern men jag vet inte riktigt. 

    Är det någon som har erfarenhet av detta? Räcker det med att träna knip och bålen? Det känns så bräckligt om lite hosta och förkylning gör att jag är tillbaka på ruta noll igen. Med ett och snart två barn på dagis så känns det inte direkt som att det var sista gången i livet jag är förkyld... 

    Är det någon som vet om man kan löpträna även om man har försvagad slidvägg eller kan jag aldrig mer löpträna?

     

  • Snöfrun
    MsCaptaine skrev 2012-01-10 23:01:10 följande:
    Isa; hoppas verkligen att du kan få hjälp den här gången!

    Snöfrun; jag är inte expert men jag tror att du ska ta det lite lugnt med löpträning och hopp-träning tills vidare. Speciellt som du känner att du inte kan hålla knipet ordentligt. Kanske kan du få en till undersökning, det kan ju vara så att du inte kan knipa ordentligt om någon muskel är skadad. Hosta under längre tid frestar på bäckenbotten ganska mycket så kanske du borde göra en ny undersökning för att se om framfallet har förvärrats. 
    Ja jag har bokat in en ny undersökning nu på en privat gynklinik som har några gynekologer som är speciliserade på just framfall. Det var lite väntetid men om ca 6 veckor får jag komma dit. Fram till dess så ska jag inte löpträna utan jag satsar på annan träning istället. Jag kniper som en toka och så ser jag till att göra någon form av stabilitetsövning för bålen (t.ex. plankan) varje dag. För konditionsträning kör jag cykel än så länge. 

    Jag har försökt att titta och känna efter själv och min egen diagnos (som om jag skulle kunna ställa en sådan haha) är att den främre slidväggen har kollapsat och att livmodern har halkat ner något. Den bukar inte ut ur slidan men jag tycker att den känns mycket längre ner än jag tidigare har känt den. Nu är jag nästan hysteriskt rädd för att få hosta igen för då halkar den väl ännu längre ner? Sen går jag och tänker på det här varenda sekund av dygnet och då känns det som att det kanske känns mer bara därför. Just nu känner jag lite hopp i alla fall, förra veckan grät jag typ hela tiden för att jag tyckte att hela mitt liv var förstört men nu är jag lite mer hoppfull.  Sen är det så himla "förbjudet" med framfall så jag har inte vågat prata med någon mer än min man om det. Jag skäms och vågar därför inte prata med mina vänner. Hur känner ni inför det?

     
  • Snöfrun

    Jag kan inte heller ha tampong för den bara glider ur. Inget framfall enligt en gyn som jag varit hos med förslappad främre slidvägg men inte att klassa som framfall enl. gyn. Om jag kniper duktigt typ 100-150 knip om dagen försvinner skavkänslan men om jag t.ex bär tungt så kommer det tillbaka.
    Jag ska till Octaviakliniken på Södermalm i Stockholm om ett par veckor för ny konsultation, är det någon som har erfarenhet därifrån?

  • Snöfrun

    Jag har varit hos en jättebra gynekolog idag och det jag har är dels att den främre slidväggen har kollapsat. Dessutom så har jag en del av bäckenbottenmuskeln som saknas. Detta kommer troligen av den extremt svåra bristning som jag fick vid första förlossningen. Det är helt enkelt ett hål i muskeln och därför kan jag inte knipa helt fullt ut. Jag ska få operera detta och förhoppningsvis blir jag symptomfri sen.

    Det känns oerhört skönt att veta vad det är och det känns också skönt att veta att jag inte hade kunnat göra något annorlunda för att förhindra detta. Jag kan känna en viss besvikelse mot sjukvården att detta inte har upptäckts tidigare (jag har varit på flera kontroller tidigare) men just nu är jag faktiskt mest glad över att jag vet vad det är och att det är relativt "enkelt" att åtgärda och att jag blev så bra bemött! 

  • Snöfrun
    Minnie7 skrev 2012-02-15 21:41:34 följande:
    Åh vilka goda nyheter Snöfrun!!! Orkar du berätta mer?? Framfall eller "enbart" slidväggsförsvagning fram? Var har muskeln släppt i bäckenbotten och hur såg dem det? Fram/ bak?
    Jag vet inte riktigt, hon sa att urinblåsan liksom har ramlat ner och det är den jag ser när jag tittar med en spegel. Informationen jag har fått om operationen säger "Framfallsoperation" men jag är osäker på den exakta definitionen. Livmodern har i alla fall inte halkat ner men under operationen så ska hon dels lyfta upp urinblåsan och sätta  den på plats igen där den ska sitta. Hon skulle också ta bort lite "extrahud" som bildats på grund av att den har ramlat ner nu. 

    Sen vad gäller muskeln så sa hon att det var ett hål där och hon förstod inte riktigt hur det hade gått till. Det såg inte ut som att muskeln hade bara delat på sig utan det var mer som att en bit helt saknades. När jag fick mitt första barn opererades jag i flera timmar för att bristningen/såret var så komplicerat så hon satt det skulle kunna vara så att de tog bort en bit av muskeln som var skadad då men hon har ju inte läst den journalen så hon kunde inte säga mer exakt. Hon tyckte att det var konstigt att de inte hade haft någon uppföljning på mig på sjukhuset efter  förlossningen. Hon sa att jag borde ha fått komma tillbaka dit efter ett halvår eller nåt för att se att det hade läkt ok. Hålet i muskeln är på sidan bak men ytligt. Jag har bra knip inne i slidan men precis i slidmynningen kan jag inte knipa för där är det helt öppet så att säga, jag har inte muskler runt om hela mynningen så där är knipet obefintligt.

    Blev du klokare av detta?  
  • Snöfrun

    Nej inget ultraljud. Hon klämde och kände men inget ultraljud.

    Mina symptom är tyngd i underlivet och skavande känsla som om jag har en tampong som har åkt ut lite. Kniper jag riktigt duktigt ca 100 knip om dagen och undviker alla lyft och hopp och så så blir jag i princip symptomfri men det räcker att jag lyfter upp min dotter (snart 1,5 år) i barnstolen en gång så kommer symptomen tillbaka. jag lyfter minimalt nu men har man två små barn hemma så blir det ju såklart vissa lyft. 
    Jag kan heller inte ha tampong, den trillar bara ut.  

  • Snöfrun

    Man ser hålet med blotta ögat. Jag såg det själv när hon visade med spegel och jag känner det tydligt också när jag känner själv. Så det behövdes inget UL för att se hålet

  • Snöfrun

    Ja så förstod jag det. Men hon sa att detta var ovanligt, hon hade knappt sett någon som såg ut såhär förut. Känns ju kul...

  • Snöfrun

    För mig försvinner skav-känslan och tyngden i underlivet när jag är riktigt duktig på att knipträna. Jag körde ett program där jag gjorde 15 styrkeknip à 10 sek, 10 sek vila mellan knipen och därefter ett uthållighetsknip på 30-45 sek. Detta pass körde jag 4-5 gånger per dag varje dag och efter ca 6 månader (och 1 år efter förlossningen) var jag symptomfri. Nu har jag slarvat lite och har fått tillbaka skavet

    För er som inte känner mig har min främre slidvägg kollapsat samt att bäckenbottenmuskeln är söndertrasad (hände vid första förlossningen, jag har två barn). Jag ska opereras senare i vår och hoppas få bort symptomen då. Plus att jag måste bli bättre på att knipa även när jag är symptomfri!

  • Snöfrun

    Hej, jag följer tråden men skriver inte så ofta. Jag har trasig bäckenbottenmuskel och främre slidvägg har kollapsat och jag har fått tid för operation nu på måndag. Idag (ikväll) fick jag mens och normalt blöder jag som mest dag 2 och tre dvs typ halva lördag-halva måndag. Jag blöder ganska mycket och blöder totalt ca 7 dagar. Ställer detta till det för operationen tror ni?

Svar på tråden Fortsättningstråd Framfall/slid eller livmoder