• Hädvigg

    kormasås?

    Har någon ett recept, eller kan säga ungefär vad korma ska innehålla?

    Har någon smarriga recept på indisk, thailändsk eller annan asiatisk mat får de gärna bidra

  • Svar på tråden kormasås?
  • Biba

    jag har massa recept på indiskt mat då vi bara äter indiskt i mitt hem=)! är det ngt mer än just korma du är ute efter så är det bara att hojta till!

    Det finns miljoner olika recept på korma säkert lika många varianter som det finns indier=)
    Jag har ett recept på egg-korma som jag provat en gång. Är det chicken-korma eller ngt annat du är ute efter?

    Jag lagar inte korma för jag är inte så förtjust i det. men jag har massor av recept så jag kan skriva ner ngt av dem här till dig. Jag gör det i morgon för de är på engelska och är lite för sömnig för att översätta nu!=)
    Nu väntar sängen!!

  • Hädvigg

    Det var egentligen nån slags grönsakskorma, tror jag. Jag åt det på restaurang en gång och tyckte att det var jättegott! Det var bl.a blomkål, morötter och kikärter i en mild sås. Indisk grönsaksgryta hette det, men det är inte ett så tydligt namn precis...

    I alla fall har jag pusslat ihop några recept och tycker själv att jag kom ganska nära

    Men jag tar gärna emot recept på chicken korma, om du har? Eller något annat recept som du brukar göra ofta.

    Tusen tack!

  • Biba

    Hej! Här har jag ett recept på vegatable korma:

    Ingredienter:

    Olja 2 msk
    cashewnötter grovhackade 2 msk
    russin 1 msk
    lager blad 1
    kanel en liten bit
    Grön kardemumma ( hel) 3 st
    Hela nejlikor 7 st
    Pepparkorn 1/4 tsk
    Cashewnötter 1/2 dl
    Lök två st finhackade
    salt
    Vitlök två msk finhackad
    Ingefära två msk finhackad
    Grön chili två st finhackade
    Kummin 1/2 tsk
    Korander 1 msk
    chilipulver ( smaka av)
    gurkmeja 1/2 tsk
    Yogurt 1 dl
    Tomat 1 stor skuren i kuber
    Morot 2 stycken skuren i kuber
    Blomkål 1,5 dl i lagom stora bitar
    Potatis skurna i kuber
    Gröna ärtor 1 dl
    gröna bönor ( typ hart couvert)1 dl
    Färsk korander 1/2 dl hackad
    vatten ca 2 dl

    Gör såhär:

    1. Hetta upp olija i en panna.
    2. Stek de två msk cashewnätterna och russinen. Tag över det till en tallrik och försök låta så mkt olja som möjligt rinna av i pannan.
    3. I oljan tillsätt lagerblad, kanel, Grön kardemumma, Whole nejlikor och pepparkorn. Rosta några sekunder.
    4. Tilsätt resten av cashewnötterna och stek tills de fått gyllene färg..
    5. Tilsätt lök, gurkmeja och lite salt. Blanda, lägg lock över och låt fräsa i 3 minuter,rör då och då.
    6. Under tiden löken steks..
    Tilsätt blomkål, Gröna ärtor, morötter, lite salt, 1/2 dl vatten i en microsäker skål. Täck och koka i micron i ca 3 minuter, rör och koka ytterligare 2 minuter. Tag grönsakerna från vattnet pch lägg i en separat skål 7. Tillsätt ingefära, Grön chili och vitlök till löken och koka i 2-3 minuter eller till det blivit gyllende.Stäng av spisen och låt kallna.
    8. I samma microsäkra skål som ovan lägg i potatis lite salt och 1/4 dl vatten, Micra med lock i 3 minuter blanda och kör i ytterligare 2 minuter. Tilsätt poatisen med resten av grönsakerna.9. I samma microsäkra skål tilsätt de gröna bönorna och micra med vatten och salt som ovan i 3+2 minuter.
    10. Mixa lökbaldningen i en mixer till en fin kryddpasta med ca 1/4 dl vatten ( ha i mer om det behövs)
    11. Häll i lök/kryddpastan i pannan och tillaga tills oljan separeras från pastan. Rör hela tiden.
    12. Tilsätt kummin , korander och chilipulver.
    Tilsätt 1/4 dl vatten för att kryddonra skall blandas väl.
    13Tilsätt tomat och koka 1-2 min
    16. Sänk värmen oh tillsätt yoghurt lite i taget.
    17. Tillsätt de kokta grönsakerna och blanda tilsätt mer vatten tills du får önskad konsistens.Värm upp utan att koka.
    18. Häll i den färska korandern ch blanda.
    19. Garnera med russinen och cashewnötterna från tidigare!

  • Biba

    Men gud vad långt och komplicerat det ser ut! det är inte så farligt som det ser ut!!!=)
    Här komer ett recept på

    chicken briyani

    ca 1 kgkyckling med ben.
    2 koppar ris ( basmati)
    8 koppar vatten
    1,5 kopp yoghurt
    1 stor potatis
    olja
    smör
    ingefära ca 2 tsk
    vitlök ca 2 tsk
    grönchilli
    kanelstång
    2 lagerblad
    2 st hela svartkardemumma
    4 hela grön kardemumma
    4 kryddnejlikor
    hel svartpeppar
    salt
    kummin frön 1 tsk
    coriander 1 tsk
    gurjmeja 174 tsk
    chilipulver
    saffran 1,74 tsk
    mynta ca två händer hackade
    färskt koriander 174 kopp
    stekt lök

    Tvätta och blötlägg riset i 30 minuter. koka upp 8 koppar vatten och tillsätt den gröna kardemumman, 1 lagerblad salt och en tsk olja. häll i riset, koka upp och koka i 5 minuter. häll av vattnet och ställ åt sidan. Blanda saffran med lite vatten och låt dra en stund. stek de hela kryddorna i lite lite olja. tillsätt finhackad vitlök och ingefära.Tillsätt kycklingdelarna som du först har tvättat noga. Stek rundor tills kycklingen fått lite färg. ( inte genom stekt) tillsätt yoghurt och lök. blanda hela tiden, tillsätt potatis i små kuber, grönchili, coriander, kummin, gurkmeja chilipulver och salt. blanda väl och låt puttra i 10.15 minuter. När kycklingen är 3/5 klar tag den ur såsen lägg den i botten av en smörad form lägg i lite av potatisen och såsen ( spara resten) fluffa riset och lägg som ett täcke över kycklingen häll sedan på toppen resten av såsen och potatisbitarna. Sätt i ugnen i 1-1,5 timme på 125 grader.

    Blanda sedan runt och servera med myntayohurt, tomat och lök sallad och lite lime

  • Biba

    Chicken curry

    kyckling i delar
    2 stora lökar
    2 tomater ( i små tärningar)
    ingefära och vitlök ( mixa eller gör till en "paste" i morteln.
    gurkmeja 1/4 tsk
    chilipulver 2 msk
    coriander pulver 4 msk
    garam masala 1/2 msk
    svartpeppar salt
    vinäger eller tamrindvatten
    olja och senapsfrö
    grön chili
    curryblad
    hackad färsk koriander

    hetta upp olija i en panna tillsätt senapsfrö och sedan strimlad lök. stek tills löken fått fin färg tillsätt sedan ingefära och vitlöks "pasten" Tillsätt sedan tomat och koka upp tillsätt chilli, gurkmeja och koriander pulver puttra på låg värme. tillsätt kycklingbitarna som du tvättat noga och häll på vatten. Tillsätt salt och svartpeppar. lägg på ett lock och låt koka. när det är halv färdigt tillsätt garam masala och 2 msk vinäger eller tamringvatten. tillsätt även grön chili, curryblad och färsk koriander.

    Servera med ris och någon trevlig stekt grönsak.=) denna chickencurry kan upplevas ganska så spicy. Tycker man det bränner för mkt kan man tillsätta lite cocosmjölk istället för garam masala och vinäger det tar udden av det starka lite och ger en god smak till grytan. hittar man inte grön chili, curryblad och färsk koriander kan detta uteslutas!

  • Biba

    Chicken fry
    Kyckling i bitar
    svartpeppar
    chilipulver
    koriander
    gurkmeja
    salt
    chicken masala eller garam masala
    infefära och vitlök mixat till en pure
    lime

    Skär skåror i kyckling delarna. Häll på mycket chilipulver och koriander. Proportionen är dubbelt så mkt koriander som chili. Använd ca 2 msk chili och 4 msk koriander. salta, lägg på ingefära och vitlökspuren samt de andra kryddorna. Massera in i kycklinegn så den täckt ordentligt av kryddorna och kryddorna går in i alla skåror. Om man vill blanda i lite yoghurt. Låt sedan stå och dra i minst en halvtimme. Stek sedan länge i ganska mycket solrosolja på medelvärme tills kycklingen är helt genomstekt och fått fin färg. Låt Oljan rinna av på papper och lägg upp på ett fat, droppa över limejouse och garnera med lökringar och lime i skivor. Servera som sidorätt etc. denna rätt bli ganska så spicy och man kan givetvi reducera mängden chili efter sin smak.

    Jag använder indisktchilipulver när jag lagar indiskt, för jag tycker inte att den vanliga man köper i affären här har ngt sting. Så om det är någon som vill prova mina recept och gillar stark mat s bör man använda starkt chilipulver.

  • Biba

    Tandoori kyckling

    800 gram kyckling bitar
    1 1/2 tsk kashmiri chilipulver eller annat chilipulver.
    3 msk citron

    Marinad
    200g tjock yoghurt
    1 tsk kashmiri chilipulver
    salt
    11/2 msk ingefära finhackad
    1 1/2 msk vitlök finhackad
    1 msk citron
    1 tsk kummmin
    1/2 tsk garam masala
    smör
    lök skuren i ringar och lime

    Tag bort skinnet på kycklingen tvätta och skär i bitar. Krydda kycklindelarna med chilipulver, citron och salt och låt ligga i 30 minuter. Gör marinaden genom att blanda chilipulver, salt, ingeföra, vitlökcitronjouse och garam masala med yoghurt. Lägg marinaden på kycklingen och låt dra i kylen 3-4 timmar.tag bort överflöd av marinad och tillaga sedan kycklingen i 200 grander varm ugn och tillaga till halv färdig. Tag då ut och pensla med smält smöt och tillaga tills genom stekt. Garnera med lime och lök skuren i skivor.

  • Tullemo

    Mmm, det här är en tråd för mig! Ska genast kopiera recepten, mums! Vi ska ikväll prova på Saag Aloo, maken lagar! :)

  • Biba

    Cauliflower Manchurian

    Ingredienser

    1/2 Blomkålshuvud - skuret i bitar - Lägg bitarna i varmt vatten i 10 minuter och tvätta av ordentligt!, låt rinna av och lägg åt sidan!

    Smet:

    Vetemjöl - 5 Msk
    Majsstärkelse - 3 msk
    Salt - 1/4 tsk
    svartpeppar - 1/4 tsk
    Vatten - 1/4 glas plus 2 msk

    Såsen:

    Olja - 1 msk
    Lök - 1/2 , fin hackad
    Grön chili - så smkt man önskar
    Vitlök - 3 lstoa klyftor, finhackade
    Ketchup - 2 msk
    röd Chili Sauce - 2 msk
    Soja Sauce - 4 tsk
    Vinäger - 2 tsk
    vatten- 4 msk
    majs stärkelse- 2 tsk
    vårlökar 2 st skurna i mindre bitar för garnering

    Gör såhär

    1. Värm olja i en teflonpanna
    2. Tillsätt lök, grön chili och vitlök och fräs tills löken fått en ljusbrun färg
    3.Tillsätt ketchup och röd chilisås och värm tills oljan separerar sig från blandingen
    4.Tillsätt vinäger poch soja och rör nogrannt
    5. Blanda 2 tsk majsstärkelse med 4 msk Vatten och tillsätt i pannan. Koka i 1-2 minuter tills blandingen tjocknat. 6. Keep sauce aside.
    7. För att göra smeten blanda mjöl, majsstärkelse, salt , svartpeppar och vatten i en bunke.Blanda tills smeten är helt jämn utan några klumpar.
    8. Doppa ner Blomkålsbuketterna i smeten så de täcks helt. Fritera sedan tills de fått en ljus brun fin färg.
    9. När du friterat alla blomkålsbukttterna blanda dem med såsen så den täcker bitarna helt och hållet. Tillsätt vårlöken och blanda igen. Servera direkt!

  • Biba

    Tullemo: det är spenat och potatis va? om du tittar när maken lagar får du gärna lägg ut receptet!för det har jag aldrig testat!

  • Tullemo

    Biba skrev 2009-02-12 16:07:06 följande:


    Tullemo: det är spenat och potatis va? om du tittar när maken lagar får du gärna lägg ut receptet!för det har jag aldrig testat!
    Ja det är det, den blev ganska smaklös så lite mer kryddor, här kommer receptet (hittade ett recept på tasteline, näst intill samma som maken gjorde)

    Tillagning
    1-2 paket fryst bladspenat
    4 medelstora potatisar av fast sort
    1/2 tsk salt
    1/2 msk olja
    1 krm svarta senapsfrön
    1-2 msk hackad färsk koriander
    1-2 gröna chilifrukter till garnering

    Pressa ur allt vatten ur tinad spenat.
    Skär potatisen i 3 cm kuber-koka nästan mjuka med lite salt.
    Värm oljan i stekpanna- fräs senapsfröna under lock 10 sek. Blanda i spenaten och fräs under omrörning tills ljusbrun.Lägg i potatisen och fräs tills den får lite färg.
    Häll i 2 msk av potatisvattnet, blanda i koriandern och koka några minuter.
    Garnera med grön chili.

    Lägg ev. till hel spiskummin, mald spiskummin, mald koriander, lite socker, pressad citron och ingefära och du får- Sookhe aloo
  • Hädvigg

    Oj!
    Vad roligt med många nya recept! Ni får gärna lägga in fler av nya och gamla favoriter, om ni har på lager.

Svar på tråden kormasås?