Inlägg från: Miss Daisy |Visa alla inlägg
  • Miss Daisy

    Romer

    Men alltså... nu är det rörigt för mig...

    De svenska zigenarna, t ex de som heter Taikon, de var ju samma slag som du, eller i varje fall släkt. Men de finska zigenarna är av annan släkt som också var härifrån sverige men som blev utkastade. De som stannade kvar kallas numera resande. Så var de två "zigenar-sorter" i sverige innan man kastade ut de ena, som kallas för sinti, till Finland? Vart kommer annars familjen Taikon och den gruppen ifrån? Kom de till sverige senare efter att man hade kastat ut vissa sintis till Finland.

  • Miss Daisy

    Fast sinti är ett folkslag som utvandrande från Indien vid ett annat tillfälle, men från ungefär samma område, och som slog sig ner i Tyskland.
    De svenska romerna kom till sverige från Ryssland på 1500-talet och sen flyttade de, eller tvingades flytta kanske jag ska säga, till Finland. Drottning Kristina utfärde att det var förenat med dödstraff för en romsk man att vistas i sverige.

    Det skulle vara kul om det fanns nån från nån finsk släkt här och som kunde svara lite. Kul att få lära sig lite om de olika kulturerna.

  • Miss Daisy

    Det ska vara frågetecken efter min första mening om sinti? Kanske har de nån gång blivit en sammanblandning av folken eftersom de kom från samma område och både utvandrade? Jag menar att man blandar ihop dem.

  • Miss Daisy

    Åh, så tråkigt. Det skulle vara kul om ni alla kunde berätta lite om era kulturer, vad som skiljer och vad som är samma.

    Helt sjukt egentligen att man vet så lite om både romer och samer trots att vi har levt i samma land så länge.

  • Miss Daisy

    När det första romerna kom hit så misstog man dem för tatater så därför onämns de som det i några skrifter. Slarvigt så fortsatte man sen att kalla dem för tatarer och sen blev det ett skällsord för romer, resande, osv.

  • Miss Daisy

    Hittade det här när jag gogglade lite. Här är ett utdrag som jag kopierade.

    Romska grupper
    I Sverige bor ca 50.000 personer som erkänner en romsk identitet. De tillhör ca 15 olika grupper som kan delas i resande romer, svenska romer, finska romer, utomnordiska romer och nyanlända romer. I romskt språkbruk talas det om klaner. Kalèklanen består av bl a finska romer, och resande romer hör för det mesta till Sintiklanen. Svenska romer har sin tillhörighet i Lovare/Khalderaraklanen. Många av de utomnordiska romer som invandrade till Sverige på 1950-60-talet räknas till Khalderari/Lovara/Tjurari. Arli och Gurbeti är slaviska klaner av romer som kom till Sverige på 1990-talet. Därtill finns det mindre grupper från andra klaner.

    Svenska romer, finska romer och resande tillhör ofta Svenska kyrkan eller frikyrkor. Andra romska grupper har varierande religiös bakgrund från bl a Polen, Rumänien, Tjeckien, Slovakien, f. d. Jugoslavien och Spanien. Förutom protestanter och frikyrkligt engagerade finns bl a katoliker, grekiskt ortodoxa, Jehovas vittnen och muslimer.

    anslagstavlan.gbgstift.accson.se/download.asp&Id=130 -

    Här kommer lite andra länkar:

    pre20031103.stm.fi/svenska/pao/ronk/romerna.htm

    www.kultur.stockholm.se/default.asp

    Lite historia:
    turture.abf.se/fonstret/arkivet/2002-4/artikel4.html

    Det jag egentligen ville söka på var om de finska romerna har nån typ av domstol de också, men jag har inte hittat nån info än.

  • Miss Daisy

    Hon skrev väl om sin egen barndom, dvs Katizi är Katarina Taikon själv. Hennes syster Rosa hette ju också Rosa i boken osv.

  • Miss Daisy

    Nej då, de handlade om hennes uppväxt.

    Lite OT men jagJ skrev faktiskt till henne när jag var barn, eftersom jag gillade böckerna, och fick ett litet brev och ett signerat foto tillbaks. Hon verkade vara en väldigt gullig person.

  • Miss Daisy

    romani beauty skrev 2009-01-18 06:34:48 följande:


    usch, det är verkligen sorgligt hur vi romer behandlats..o de värsta är att det ser lika ut idag i många länder
    Ja, verkligen. Det var nån tidigare i tråden som frågade om varför så få romer avslutar skolan, och när jag läste på så såg jag att en stor del av tidigare generationer av romer var analfabeter men att det hade sin förklaring. Fram tills nån gång på 60-talet så fick nämligen inte romer vistas på en och samma ort längre en tre veckor, så man kan ju tänka hur det blev med barnens skolgång. Många gick inte ens i skolan, trots att vi redan då hade skolplikt och rätt till utbildning i sverige. Det har givetvis lämnat spår ända tills idag; hur lätt är det att hjälpa sina barn med läxor och se till att de sköter skolan när man själv aldrig har fått gå i skolan.
Svar på tråden Romer