Inlägg från: Gizzie |Visa alla inlägg
  • Gizzie

    Romer

    Jga tror att det är väldigt olika bland romerna beroende på vart dom kommer från.
    Min moster var gift med en finsk rom och levde helt och hållet upp till deras traditioner.. Bärde stor kjol mm.
    Dom fick två flickor ihop och sen på deras äldre tid hände de en massa saker som han orsakade.
    Idag är dom skilda tack vare vad han har gjort.
    Men mina kusiner lever helt olika liv.
    Äldsta flickan är gift med en rom och har barn ihop med honom och har stor kjol mm. Den yngsta av dom lever som en vanlig finsk. Hon har en finsk pojkvän, bär inte kjol, jobbar mm.

    många har ju väldigt mycket åsikter om finska romer med. Men det finns väldigt goda människor bland dom. Jag åkte varje sommar hem till min moster och fick lära mig en hel del traditioner och kultur av dom. Men sen finns de många knäppskallar med, vilket det finns inom varje folk slag.

  • Gizzie

    Dom har ju ganska mycket olika regler om vad man får göra och vad man inte får göra.
    En flicka ska tex inte klippa sig kort, man ska kalla gaffeln för ett annat ord på romska, man ska inte gå på toaletten ifall du har nån gäst som är gammal, har du gett oralsex åt en kille ska du inte äta vid mat bordet, och man får absolut inte vara i underkläderna i bilen mm.. Det är vad jag har hört men sen vet jag inte vad som stämmer..
    Men jag tycker att finska romer är väldigt varma männsikor. Man blir väldigt fint bemött som gäst hos dom. Och alltid ska kvinnan laga ordentligt med mat när de kommer gäster och ditt hus ska vara öppen till alla besökare.

    Sen vet jag att många romer som vill gifta sig rymmer iväg ett tag för att sen komma tillbaka. För då vet alla att mannen har tagit hennes oskuld så då tillhör hon honom. Min älsta kusin rymde med en man hit till sverige men hennes pappa kom efter och hämtade hem henne för han tycke inte om pojkens familj. Ocg gav stryk både till sin dotter och mannen.
    Och sen tar ofta mannen barnen och ger dom till sin mamma som ska uppfostra barnen, men de beror på så klart ifall mannen kanske inte ens tänker på de viset..

  • Gizzie

    På finska heter gaffeln haarukka och det kallar dom kvinnans underliv för.. Ifall man har haft oralsex så är man inte ren längre och därför ska man inte äta vid bordet fast de är ju ingen som säger de och då får man väl leva med de själv.. Jag tror att de där med under kläderna kan ha med att göra att man vill inte att ungdommar ska "mysa" i bilen.. Fast de är ju inte heller nått man skriker rakt ut..
    Och sen kom jag på en till grej att man får inte lägga glas, bestick eller tallrikar på golvet för dom blir dom också orena..

    Fast det här med sminkning eller färgning vet jag inget om för båda mina kusiner har gjort/gör de än idag..

    Ang pojkens familj tror jag att dom inte vågade göra nått då min kusins pappa ansågs vara lite galen.. Så jag tror inte att man vågade säga så mycke om de.. Utan att han fick skylla sig själv för han hämtade med hans dotter..Och dom är finska romer också

  • Gizzie

    Jag vet faktiskt inte om dom har nån slags egen domstol, det kan ju vara religiösa som går i nån förening eller sånt..

    Men i min mosters familj var det pappan som bestämde det mesta.. Min moster hade ju talan men det var han som bestände ganska sent på deras äktenskap..

  • Gizzie

    jag vet inte riktigt ifall han vände sig till nån grupp då han var den största problemet i deras familj och höll sig inte till lagen

  • Gizzie

    Tänkte berätta ang finska romers kjolar.. Dom har inte nått anlag för att ha bredare höfter eller nått utan det finns nästan som en amnings kudde som man knyter ihop vid midjan och lägger kjolen över, de är så man får de att stå ut..

    Finska romers kläder är väldigt dyra, min moster jobbade som sömmerska.. hon åkte ofta till dubai för att handla äkta siden och andra tyger.. en vanlig paljett blus som dom har kostar mellan 800-1500kr. Och sen finns de dom som är mer "exlusiva" som kan kosta hur mycket som helst.
    När en finska rom tar på sig kjol kan hon inte längre ta av sig den.. Utan hon ska bära den tills hon bli gammal, även när hon väntar barn..

Svar på tråden Romer