Inlägg från: Jomppelina |Visa alla inlägg
  • Jomppelina

    Romer

    Lägger genast den här tråden i favoriter och skall lusläsa den.

    Får jag fråga om det skiljer mycket på utomnordiskromsk kultur och ex den finskromerska kulturen?

  • Jomppelina

    Aha, ser med en gång på denna sidan att finska zigenare inte är romer? Har inte hunnit läsa ännu, Sinti och Kaale är det samma sak?

  • Jomppelina

    romani beauty skrev 2009-01-16 20:46:01 följande:


    jag vet de finns nån tjej som är finsk zigenare här men hon vill visst inte gå ut med det.
    Jag skulle bli speciellt glad om du kunde berätta mer om den finska zigenska kulturen. Kanske kan du vara ombud.

    Jag frågar för att ... tar sats för det här har jag inte heller gått ut med tidigare... jag har anknytning till Lindgren men har inte växt upp inom släktet.
  • Jomppelina

    romani beauty skrev 2009-01-16 23:01:03 följande:


    hehe..så du är kaaleet då
    Det beror väl på hur man bedömer? Jag har svårt att hitta tillhörighet utan att ha växt upp med kultur och släkt och vad jag förstår så ses inte "blandbarn" som tillhöriga direkt heller... Min far, som jag dock inte växt upp med, har dock önskat att jag skall byta efternamn till hans.
  • Jomppelina

    romani beauty skrev 2009-01-17 11:20:03 följande:


    ja, jag vet inte hur de räknar..för oss så är pappa rom så är alltid barnen romer..även de som bara har en mamma som är roma kan räknas som romer om de uppfostrats i kulturen.
    Jag vet inte om det kan vara någon sådan grej? Även om vi inte har växt upp tillsammans och inte känner varandra så har han frågat mig när jag var 15 om jag ville ta hans efternamn. Jag har senare som vuxen frågat om han fortfarande skulle godkänna om jag bytte och det var helt ställt utom all tvivel trots att han är gift och har två barn med sin fru som inte vill kännas vid att jag finns, förstås.
    Jag har tyckt att det är lite märkligt, eftersom det visar på ett annat sätt att tänka? Att inte vilja/kunna -många skäl- ha kontakt med sitt barn men ändå vill ha ägomärke på det på något konstigt sätt? Vet inte om jag har missförstått något eller tänkt fel, eller om det är ett sätt för mig att få access och ett "bevis" på att jag är "erkänd" av honom? Jag förstår inte.

    Finns det någon som helst logik?
  • Jomppelina

    (för att inte ställa till någon skandal på något sätt, så finns min far inte i sverige om det nu skulle finnas någon finsk lindgren som läser tråden).

  • Jomppelina

    romani beauty skrev 2009-01-17 11:52:43 följande:


    ja, det är väl så..sen är det inte helt ovanligt att romska män har barn utanför äktenskapet, med icke-romska kvinnor..det är inte bra med otrohet såklart, men samtidigt så är det ingen skandal om en man har det..dubbelmoral tjoho
    Men vad betraktas barnen som då?
  • Jomppelina
    Oklok skrev 2009-01-17 23:41:51 följande:
    Jag är inte här för att döma någon utan av ren nyfikenhet höra om denna myt stämmer,De finska zigenarna som har såna där stora kjolar är det sant att de har nån ställning under som de sitter korgar i? och att de går in och snattar i affärerna, gärna i "stora" grupper? sant eller inte?
    Här kan du läsa lite om de finska zigenarkvinnornas kjolar. Som du ser på bilden så får det knappast plats några korgar eller annat.
    www.nba.fi/sv/manadensfm_zigenardrakt

    Jag ger mig tusan på att brett mellan höftbenen är ett vanligt anlag bland finska zigenska kvinnor....? No offense, men jag hade inte behövt några kuddar för att fylla upp om jag hade haft kjol, det kan jag garantera.
  • Jomppelina
    Jomppelina skrev 2009-01-17 23:51:42 följande:
    Här kan du läsa lite om de finska zigenarkvinnornas kjolar. Som du ser på bilden så får det knappast plats några korgar eller annat. www.nba.fi/sv/manadensfm_zigenardraktJag ger mig tusan på att brett mellan höftbenen är ett vanligt anlag bland finska zigenska kvinnor....? No offense, men jag hade inte behövt några kuddar för att fylla upp om jag hade haft kjol, det kan jag garantera.Glömde dock skälet till att man har ett stöd som det står om på sidan, verkar som att inte alla använder den.

    " Den vida sammetskjolen är tung och därför började man på 1990-talet använda stöd av tyg, som placeras nedanom midjan för att lyfta kjolens vikt från huden. I synnerhet tycker unga kvinnor om att använda stödet."
  • Jomppelina

    romani beauty skrev 2009-01-18 00:01:19 följande:


    det är ju klart kjolarna står ut, med tjockt sammetstyg ihoprynkat sådär. Våra traditionella kjolar står ju också ut, o vi har tunnare tyg i våra..så jag tycker inte det är det minsta konstigt att kjolarna ser stora ut.
    Jag tycker att den är oerhört vacker måste jag säga. Vad jag alltid har undrat är att man säger att finska zigenska kvinnor alltid har svarta kjolar, men vid ett tillfälle när jag besökte min farmor var en släkting där, en äldre kvinna som bar en helvit traditionell kjol med vit blus, så hon var helvitt klädd. Jag vågade inte fråga då, och tyvärr är min farmor avliden sedan många år så jag lär väl aldrig få svar.
  • Jomppelina

    Gizzie skrev 2009-01-18 11:56:21 följande:


    Tänkte berätta ang finska romers kjolar.. Dom har inte nått anlag för att ha bredare höfter eller nått utan det finns nästan som en amnings kudde som man knyter ihop vid midjan och lägger kjolen över, de är så man får de att stå ut..
    Undrar om inte det är samma stöd som avses i länken jag la, men de förklarade det inte som en exteriör detalj utan det här stödet är för att avlasta vikten från höften. Tänk att springa runt med den vikten för jämnan och kanske föda massa barn etc, kan tro att höfterna utsätts för viss slitage?
Svar på tråden Romer