Inlägg från: romani beauty |Visa alla inlägg
  • romani beauty

    Romer

    hur tänker du då, just unga romer? Var drar du gränsen där?

  • romani beauty

    Kan börja med att inflika att det är skillnad på olika romer..finns tre stora grupper, VLACH (som jag tillhör), SINTI (bl.a. de finska zigenarna) och ERLI (från balkan). Alla dessa grupper är sen delade i olika natsiyas (klaner) utifrån yrken, ett slags kastsystem.

  • romani beauty

    den man är gift med får röra men ingen annan. Såklart får man röra på sig själv eller på sin man men man måste ju tvätta sig innan man rör vid annat.


    xylifon skrev 2009-01-13 23:48:41 följande:
    romani beauty jag måste bara få fråga dig, hur i helsicke har man sex om man inet får röra i nedredelen av kroppen..?!
  • romani beauty

    och göra vad med?????
    man går ju till badrummet o tvättar sig när man är klar som alla andra.


    xylifon skrev 2009-01-13 23:59:23 följande:
    låter krongligt man kan tex inte ha ett glas vatten vid sängen..?!
  • romani beauty

    med annat menar jag just saker som porslin, mat osv.

  • romani beauty

    aha, ja precis. Fast jag tycker inte det är krångligt, vi gör alltid så..går o duschar efteråt. Men vill man absolut dricka direkt efter får man väl ha en plastmugg eller plastflaska som man kan kasta bort sen.


    xylifon skrev 2009-01-14 00:09:16 följande:
    jo jag menar det.. du kan ju inte ha ett glas vatten vid sängen att drickaur då du är "klar" för du måste gå och tvätta dig innan du får röra i glaset.alla går inte och tvätta sig då de är klara..
  • romani beauty

    ja säkert..men visst händer det att det gifter in sig icke-romer och de lär sig En släkting gifte sig nu med en rumänska, ska bli intressant att se hur hon fixar zigenarlivet..han är halvnomadisk och försörjer sig på att spela dragspel


    xylifon skrev 2009-01-14 00:13:58 följande:
    ja, det är ju sant iof måste vara svårt att komvertera till eran tro och lära sig allt om man inet är född med det..
  • romani beauty

    ja, men det är inte alltid så enkelt som man tror.Hon är 19, han 22. Ung o romatisk. Han har tänkt hon ska sälja rosor nu när de kommer tillbak till sverige *duckar* Jag ger dem 6 månader


    xylifon skrev 2009-01-14 00:22:56 följande:
    Svar på #11men det måste hon ju veta innan så hon har en liten aning om vad det inebär?1
  • romani beauty

    det är liksom mer än bara hygien, det är rituell orenhet, så man måste lära sig hur man ska tvätta, hur man får vara klädd i köket, vad är rent, vad är orent..sen så tillkommer ju en massa annat, som hur man ska bemöta äldre t.ex.


    InteHayati skrev 2009-01-14 00:18:58 följande:
    Men varför skulle det vara svårt? bara pga. hygienbiten? :O hmm..inte direkt något hemskt i att hålla sig ren vilket jag hoppas de flesta tycker.
  • romani beauty

    hmm..vi är väldigt traditionsbevarande och man ändrar inte så mycket..skillnaden mellan mig o min mammas generation ligger i att jag inte alltid har långkjol utan kan gå i byxor om jag vill, att yngre romer är mer öppna för att ta vanliga jobb, vi är väl mer öppna mot icke-romer än äldre generationer, förstår bättre vikten av att gå i skolan..men huvudansvaret för hemmet ligger fortfarande på kvinnan även hos yngre romer o vi upprätthåller renhetslagarna så gott vi kan och är noga med respekten för äldre.


    TBS skrev 2009-01-14 07:01:48 följande:
    romani beauty skrev 2009-01-13 22:13:31 följande:
    Jag är nyfiken på hur den yngre generationens (Yngre än 40 år)kultur skiljer sig från den äldres.Jag dansar tex inte runt midsommarstången, trots att det är svensk kultur att göra det. Jag serverar inte lutfisk på julafton, jag är inte gift och jag stryker inte min mans kläder eller tar huvudansvaret i hemmet, trots att svenska kvinnor traditionellt gör det. (detsamma gäller för de flesta i min ålder som jag känner)
Svar på tråden Romer