Inlägg från: MrsQuitaz |Visa alla inlägg
  • MrsQuitaz

    Veckomatsedel à la budget

    idag blir det gul linssoppa med morot och persilja. så gott o så billigt, underbart!

    jag har också väldigt svårt att komma på vad jag ska laga för mat. varje dag kommer den eviga frågan vad ska vi äta imorgon? och var eviga dag får jag huvudvärk av det. maten behöver inte nödvndligtvis vara billig, jag behöver bara råd med olika rätter.

  • MrsQuitaz

    soppa på röda linser:

    jag har inga mått utan kör på måfå och brukar göra koka i en 5 liters kastrull.

    lök
    röda linser
    olja
    grönsaksbuljong
    persilja
    hackade eller rivna morötter
    vatten

    fräs lök och tillsätt vatten efter den mängd soppa ni önskar. låt koka upp lite och häll i röda linser. (är linserna "runda" och inte delats behövs inte så jättemycket, ett par dl kanske) ha i buljongtärning och morötterna. när linserna kokat sönder och morötterna mjuknat är det dags för persiljan och servera med ett gott bröd =)

  • MrsQuitaz

    misstristess skrev 2009-01-25 17:47:06 följande:


    Tack!Vad är det för skillnad på röda, gröna och gula linser?Har du koll på det med?
    jag har ingen större koll, tycker inte att det skiljer så mycket i smaken. de röda kokar som sagt sönder väldigt fort medan de gröna behåller formen. goda är dem iaff =)

    en annan enkel rätt är gröna liner med ris. koka upp linserna så dem blir al dente, häll av och ha i rått ris som ska koka upp tillsammans. servera med knaperstekt lök och tzaziki muuums =)
  • MrsQuitaz

    misstristess skrev 2009-01-28 17:45:38 följande:


    MrsQuitaz!!Det är med de gröna linserna, kokar du dem först en stund och sen kokar dem med riset? Vi äter mest råris som ska koka 40 min, men du kanske använder vitt ris? Låter gott och värt ett försök.Hur får du löken knaprig?
    jag kokar dem först, häller av vattnet och kokar dem igen tillsammans med vitt ris. om du vill går det att koka riset separat och sen blanda med linerna när riset är klart. gör du så får du koka linserna så att dem blir mjuka istället för al dente =)

    den skivade löken steker jag i olja och har stor uppsikt eftersom den bränns snabbt. när den blivit mörkbrun så är den klar, lite av den kommer vara svart och lite brun men mums så gott det blir på riset med linserna och kall tzaziki bredvid!
  • MrsQuitaz

    en god och väldigt enkel och BILLIG tomatsoppa kommer här:

    vatten
    olja
    grönsaksbuljong eller vegeta
    tomatpure
    små tunna delade nudlar

    stek nudlarna i lite olja så att dem blir gyllenbruna. (för att dem inte ska svälla och bli helt geggiga i vattnet)
    ha i önskad mängd vatten, lite vegeta eller en buljongtärning och tomatpure. låt koka och smaka av för ev mer pure eller krydda.

    underbar god soppa tillsammans med vitlöksbröd =)

  • MrsQuitaz

    MrsQuitaz skrev 2009-01-29 22:09:21 följande:


    underbar god soppa tillsammans med vitlöksbröd =)
    krutonger är också supergott till :D
  • MrsQuitaz

    om man har kyckling över och inte vet vad man ska göra av den så kan jag rekomendera att smula den (hacka den i munsbitar eller mindre) och lägga den i en gryta med ris och en burk majs och låta koka tillsammans med en skvätt olja och en kycklingbuljongtärning. servera med tzaziki eller en god saftig sallad =) mums fillibabba hehe

  • MrsQuitaz

    hahah tzaziki är ju såååå gott och vi är defenetivt en tzaziki familj! det går snabbt att göra och är gott till mycket!

  • MrsQuitaz

    misstristess skrev 2009-02-01 08:05:35 följande:


    Vilken sorts ris använder du? Med eller utan klibb?
    vi använder bamati ris, men tycker också att riset på lidel är supergott och BILLIGT! 5kg eller 4 kg för 39,90 kr!
Svar på tråden Veckomatsedel à la budget