• Hallon4

    Koka basmatiris

    Jag är över trettio år och fastän jag kokat ris i 15 år minst så kan jag inte.
    Nu ska jag koka basmatiris och det riset blir ofta hårt längst upp och en gröt längst ner.
    Jag bruka skölja riset först och sedan ta 1 dl/person sedan 2 dl vatten/person.
    Sedan låter jag det koka upp och sedan sjuda. Men det tar betydligt längre tid än det står på förpackningen.
    Ge mig råd hur jag ska göra.

  • Svar på tråden Koka basmatiris
  • illoi1

    jag tar mer vatten än vad det ska vara sen får det koka upp. sen sjuda på 2 eller 3 an rör om då och då. sjuder sen tills det blivigt mjukt. brukar funka för mig

  • sallybuse

    När vi kokar basmatris så lägger vi alltid riset i blöt i ca 15-20 minuter.Sen kokar vi de på 1 an tills vattnet är borta och de tar ca 10 minuter.Vattnet försvinner fort så passa de hela tiden så de inte blir bränt i botten för de är inte gott med bränt ris.

  • Hallon4

    Jo, under lock har jag nog.. Jag kanske ska röra om lite mer än jag gjort.
    Nej, bränt ris är verkligen inte gott det har vi också provat..
    Tack för era råd!

  • Biba

    prova att tvätta riset och lägg i gryta med massor av vatten, koka upp och sänk värmen låt koka tills riset är klart och låt sedan vattnet rinna av i durkslag, på så sätt försvinner oönödig stärkelse ut med det överflödiga vattnet och riset blir inte kladdigt eller kletigt utan torrt och fint och fluffigt!

  • Ullis69

    Jag tvättar riset i kastrullen, häller på vatten o rör med en sked, häller av det "vita" vattnet o på med nytt o upprepar tills vattnet är klart. (Tycker det är enklare än att stå o spola över en sil i en evinnerlighet)
    Häller av det mesta av vattnet i sista sköljningen, ställer kastrullen på plattan (full effekt) o häller på kokande vatten från vattenkokaren tills vattennivån är ett par cm över riset. (vet inte hur det är med storkok men upp till 5-6 dl ris funkar det iaf) Har aldrig misslyckats med riset sen jag övergick till kokande vatten ist för kallt, då blev det ofta grötigt.
    Låter det hela koka upp under lock o ställer sen plattan på lägsta effekt tills riset är klart, brukar provsmaka men ca 15min gissar jag.

    Såg nån asiatisk "matexpert" på tv för länge sen som sa att man ska lägga handen på riset o hälla på vatten tills handen är täckt o det funkar ju om man häller på kallvatten....


    Älskade lillasysters bröllopsbilder i bildgalleriet
  • saraelena

    Jag brukar alltid koka mitt basmatiris i en teflonkastrull, det underlättar vill jag lova.

  • Night Angel

    Men det e ju busenkelt att göra basmatiris.....ska det bara vara med lite salt så tar tex till 3 dl ris  och 6dl vatten först sen fyller du på med ytterlligare  1/2 dl..Kopka inte för hårt...


    DET FINNS INGEN VÄG TILL LYCKAN.DEN FINNS I DITT INRE!
Svar på tråden Koka basmatiris