Inlägg från: Froststar |Visa alla inlägg
  • Froststar

    FIP?

    En av våra katter utvecklade FIP när hon var ca 7 månader gammal. Hon fick varianten då mycket vätska samlas i buken så hon såg ut som en luftballong stackaren. Veterinären ville avliva men vi frågade om inte det gick att tömma vätskan istället. Jo, det skulle iofs gå men skulle komma tillbaka. Vi testade ändå för vi ville så gärna ha henne kvar. Hon är 3 och ett halvt nu, har aldrig fått problem igen.

    Men det finns tydligen någon annan variant som sätter sig på organen och då finns det inget att göra, tyvärr.

  • Froststar
    Svar på #5
    Nej, absolut inga problem. Pigg och glad och jag har inte sett några tendenser till vätska i magen. De sade ju samma sak hos veterinären som du skriver, att katten troligtvis kommer att dö inom några månader ändå även om vätskan töms. Fast de tömde ju inte vätskan i ordets rätta bemärkelse utan punkterade och startade tömningen. Sedan gick kisse runt här hemma i några dagar och droppade innan det blev bra.
    Havanna82 skrev 2009-02-06 17:51:50 följande:
    Froststar skrev 2009-02-06 17:46:32 följande:
    Det var väldigt ovanligt att höra att dom tömt magen och att han överlevde? Citerar från katter.nu "De flesta katter som får våt FIP dör inom två månader efter att symptom börjat uppträda."Vit Våt FIP får katten en inflammation kring kärl vilket kan orsaka massa problem. Har katten inga som helst symptom idag?
  • Froststar
    Svar på #6
    Nej, det kan jag inte veta med säkerhet men litar på att veterinärerna på ett djursjukhus har så pass stor erfarenhet att de ändå kan bedöma det nästan 100%. De kunde ju inte hitta något annat som var fel heller som kunde orsakat det.
    Diva skrev 2009-02-06 18:09:24 följande:
    Jag skulle dock ställa mig lite kritisk till veterinärens diagnos än så länge. FIP går nämligen inte att påvisa med 100% säkerhet för än vid obduktion. Jag har aldrig hört talas om någon katt som överlevt FIP, bara de som lyckats försena död genom att dränera buken. Dock trodde inte jag att svenska veterinärer tillämpade den behandlingen. Senär det ju sosm sagt svårt att veta iom att det inte går att ställa 100% diagnos på levande djur.TS - har dins syster köpt sina katter från samma uppfödare? Då behöver det inte alls vara så konstigt att fler än en katt drabbas. Det beror helt på hur uppfödaren aggerade efter det första fallet.Det finns våt och torr FIP. Våt FIP är den som oftast drabbar unga katter med svagare imunförsvar, och har ett ganska kort förlopp. Torr FIP drabbar oftast äldre katter 7-8 år och uppåt och har i regel ett mycket långsammare förlopp. Det som talar emot att din systers katt har FIP är egentligen hans ålder. Han är på gränsen till att han borde fått FIP tidigare om det är FIP. O andra sidan kan det vara just det som gör att han inte visat upp symptom ännu, han har ett starkt imunförsvar. ´Hur som, jag skulle som sagt avvakta en aningens och fortsätta behandling.Froststar - du kan inte veta om din katt haft FIP av samma orsak som ovan. Det går bara att sätta en 100% diagnos på FIP vid obduktion.
  • Froststar

    Sedan är ju inte det helt sant att endast obduktion kan påvisa förekomsten av FIP. Vid torr FIP är det inte säkert att det krävs obduktion för analys. Om sjukdomsförloppet inte gått för långt kan katten sövas ner och biopsi/vävnadsprov från misstänkta organ kan tas. Problemet är dock oftast att folk kommer in med katten när den redan är för svag för narkos.
    Vid våt FIP kan man diagnosticera medan katten lever.

  • Froststar
    Svar på #19
    Vad exakt menar du att man kan uppnå vid obduktion men ej vid biopsi då biopsi är möjlig? Det är ju vävnadsproverna de analyserar via mikroskop vid obduktion.

    Anledningen till att biopsi inte är vanligare då det gäller FIP är just som jag skrev tidigare. Försvagade katter (eller andra djur) sövs inte ner, får inte narkos. För att kunna ütföra en biopsi från ett organ måste katten vara nersövd.
Svar på tråden FIP?