• sasssyy

    Får soc neka en mat-pengar?

    men som svar på TS första fråga.. JA de får neka matpengar om man inte uppfyller de krav som socialtjänsten ställer på dig... vilket TS inte gör.. sen kan man tycka att saker och ting "borde" vara eller inte vara på något vis

  • sasssyy
    Tingelinga skrev 2009-03-02 19:33:37 följande:
    Sassyy - nu blir jag riktigt fundersam! Var hittar man en bostad för den summa du betalar i hyra? Där jag bor får man inte ens ett inackorderingsrum för den summan. - Hyrorna gick upp olika mycket tydligen. Några kronor var det inte frågan om här i alla fall. Singel är dyrt att vara. Jag har bra ekonomi ( jag är högavlönad) men jag har inte glömt hur det var att vara fattig studerande. Jag tycker du och några till skall sluta svara TS om det enda som ni har att säga är fördömanden och elakheter.
    för det första skrev jg att jag och sambon delar.. så jag betalar halva och han halva..

    men att finna en bostad för den summan är INGA problem. . min vän bor i stockholm och betalar 2000 för en etta utan el.

    Du har inte rätt att sitta och säga att "jag och några till ska sluta svara"... jag har gått på socialbidrag till och från i flera omgångar, jag har studerat i sammanlgt 4 år så jag känner nog till mer om detta än de flesta...
  • sasssyy

    fina fakta.. men faktat som kvarstår är ändock att man inte är berättigad till understöd när man inte är inskriven på AF och aktivt arbetssökande eller när man får sin försörjning från studiemedel...

  • sasssyy
    MikPel skrev 2009-03-02 20:31:16 följande:
    Ja det är väl lägenheter med 20 års kötid eller man ska känna någon som känner någon.
    nope.. första handskontrakt botkyrka, etta 40 kvm.

    Vi fick här efter 4 timmars sökande i Göteborg en trea i Brunnsbo för ca 5000 kr /månad.. men man behöver ju inte en trea om man är ensam tex..

    Men för att återgå till pudeln i kärnan.. TS frågade om de kunde neka henne och jag svarade JA.... och pekade på varför de har rätt till det
  • sasssyy

    jag måste klargöra.. för något år sedan levde jag under ganska liknande termer.. bara det att jag har ett barn som bor med mig varannan vecka.. under tre månader hade jag sammanlagt 700 kr förutom barnbidraget som jag bara har halva... Hyran fick vänta.. så klart, jag fick prata med min hyresvärd och fick sen dela upp hyrorna som jag var skyldig och betala under hösten.

    700 kr+ 1500 ungefär./ 3 månader.. 1 vuxen och ett barn..plus löpande räkningar.. och jag kan säga så här, de veckor min son var hos mig fanns det alltid mat på bordet och färsk frukt och grönsaker.

    Några år tidigare när jag var student, jag pluggade halvtid (pga det inte fanns fler kurser för mig som jag fick plugga -komvux) så jag fick halva studiemedlet just då var det 3200 hälften gick till min hyra.. en liten etta utanför Skövde så det var väl en väldigt bra hyra.. elen ingick INTE.... jag var lovad jobb ett par veckor på sommaren men det gick inte...och eftersom jag hade haft csn fick jag ingen hjälp från soc.. de var visst hårdrare på den tiden, jag fick en rekvisition på 75 kr!!!!!!!!!! Den skulle räcka en månad, då hade jag gått utan pengar en månad redan.

    Så sluta snacka om empati och att man aldrig varit i den sitsen och så vidare... jag är inte den daltande typen jag är en "doer", inget blir bättre för att man kramar och håller om även om det gör att det känns bättre för en stund.
    Det går att baka bröd på vatten, jäst och vetemjöl...det blir inte jättegott men det mättar.
    Bor man i en stad där hyran uppenbarligen äter upp större delen av studiemedlet så finns det även billighetsbutiker, typ Lidl, Netto, där man kan handla.

    Panta flaskor... det är inte alls ett dumt förslag och om man nu tycker det är så jäkla pinsamt att dela en situation som uppenbarligen så många befinner sig i, så gå ut mitt i natten, ett tips är lördag och söndag morgon före 6 och plocka. Jag och kompisen plockade (utan att ens ha det som mål) på väg hem från krogen, ihop över 200 spänn.. vi hade dessutom skitroligt där vi gick med en säck.. så nog kan TS få ihop MER om hon går och dessutom är nykter -vilket vi inte var-

    Någon gnällde om att man ju inte får hälften av vad man betalt för tex kursböcker....!!!!!!!! Men det är väl ingen vidare positiv inställning... alla kronor är ju välkomna.. jag har krängt böcker senaste veckan för över 500 spänn, det hade väl varit ett ganska bra tillskott för TS just nu
    www.kurslitteratur.se
    där kan man lägga upp sina böcker, för helt ärligt, även om man bara får 20% av utgångspriset så är det ändå pengar som mättar, samma sak med gamla mobiler, en kompis sålde av 3 st gamla.. riktigt gamla Nokia, fick 300 spänn för dem med laddare och allt.. 300 kr är ganska många paket nudlar.

    Jag blir så sne för här på FL får man inte säga vad man tycker och tänker om man inte tycker synd om och håller med en TS.. jag har varit klar och tydlig.. tyvärr så har inte TS rätt till understöd från SOC, det var väl det som var kärnfrågan, jag har även förklarat varför.. hoppa för fan inte på mig för att socialtjänsten följer de lagar och regler som finns. SKulle de håva ut pengar till varenda jäkel som kommer dit och lipar över att de inte har någon mat hemma så skulle pengarna inte räcka till dem som verkligen behöver det
    Reglerna finns för att de behövs och det är trist att folk hamnar i den sits som TS är i.. alla kan få problem i livet, men det gäller att äga sina problem också och att se till att man har gjort vad man kunnat för att lösa dem.

    Bostadsbidrag har ju TS inte vad jag har förstått, det måste man också söka för att få soc.bidrag. Sen var ju detta inte ett nytt problem om man läser TS alla svar, elräkningen var väl det som fick det att rinna över, hon kan inte låna av någon för hon har lånat för mycket sen tidigare och folk vill inte låna till henne säger hon, och hon har inte köpt mat sen december så det är ju inte något som hände igår.

  • sasssyy
    Meli skrev 2009-03-03 15:57:18 följande:
    Zenith och TS Jo, det är klart. Förr kunde man få låna pengar av soc, kan man inte det längre?
    för att få ett sk återbetalningspliktigt understöd (eller vad det nu kallas.. lite olika från kommun till kommun) var man iaf i min tidigare kommun tvungen att visa upp att man haft underskott tidigare månader samt att det är ganska svårt att få om man inte har barn och en jäkligt bra orsak. Jag tror att det är rätt kört för TS tyvärr..

    Konkreta tips för nu efterlyser folk.. jag tycker det har rasat in tips.. vi kan inte skita pengar och ge till TS, så enkelt är det.. och även om vi hade haft möjligheten får vi inte erbjuda sånt till någon här på FL.
    Sälja saker och samla pant är nog de mest konkreta sakerna.. även om saker har kasst andrahandsvärde är iaf 10 kr bättre än 0 kr eller hur??? vad är smartast.. att ha en bok som ligger o dammar i bokhyllan eller en limpa (finns för 6-7 kr på Willys)
  • sasssyy

    Anonym (C) skrev 2009-03-04 13:07:58 följande:


    Jo det får man visst då, min sambo och hans X fick det här sk "lånet", han var arbetslös o hon pluggade. De hade/har inga barn. Jag tror du ska vara lite försiktig i att uttala dig som expert, det kan ju faktiskt vara olika från kommun till kommun också.
    det SKA inte vara olika från kommun till kommun för det står i socialtjänstlagen att får man sin försörjning från annat håll dvs CSN i detta fallet så är man inte berättigad till NÅGOT stöd, varken bidrag eller lån... så om de fick det ändå så gjorde faktiskt handläggaren fel.. eller så var hon bara lite extra blödig.. vilket ju var bra för dem faktiskt
  • sasssyy

    Anonym (C) skrev 2009-03-04 13:14:38 följande:


    Men om du nu kan så mkt om socialtjänstlagen, kan inte du försöka hjälpa TS med lite positiv coaching i hur hon ska göra? :)
    jag har kommit med förslag.. mer än så kan jag inte göra.. positiv coaching går ut på att man mellan fyra ögon får svara på ett antal frågor om sin egen livssituation och att man under en löpande tidsperiod får uppgifter som förbättrar eller ändrar den sits man är i idag... det är inget som lockar fram pengar.

    Coaching är inte peppning som folk verkar tro..

    Jag och många andra har gett förslag om hur hon kan gå vidare men det har inte TS svarat på. Man kan inte hjälpa något med ett problem innan de erkänner problemet.
  • sasssyy

    fast anonym (C) det är ju också så att vi har lagar och regler i det här landet.. och när en TS spyr galla så över ett beslut som faktiskt är enighet med lagen så måste man väl få säga emot.

    jg tycker det är lite underligt här på FL att man aldrig får säga emot en TS, man får aldrig ge KONSTRUKTIV kritik för då får man skit på sig själv... det är ingen som har sagt att TS är dum i huvudet, lat eller utnyttjar systemet däremot har flera stycken klargjort att soc i detta fallet har gjort helt i enighet med de regler som finns.. sen kan man tycka och tänka vad man vill om dem men det var inte det som var frågan här utan frågan var om soc kunde neka en matpengar och JA det kan de.

    Jag är inte typen som klappar om och ger tips i stil med att hon ska hoppa av utbildningen (det ger henne inte pengar från soc på någr månader iaf) utan jag har gett direkta tips om vad hon kan göra här och nu.. och det har flera andra också gjort. TS verkar ju för övrigt inte ens vara kvar i tråden.

    Måste man vara så där äckligt klämkäck bara för att få svara på FL?? Det står inte i användarreglerna, jag tror mer på en spark i röven och "tuff kärlek" för att få folk att se när de ibland gör fel och hur de kan förändra sig.. det gullepluttiga finns det så himla många andra som klarar här ändå.

    TS har också fått många bra tips om hur hon ska undvika att haman i skiten IGEN, men det duger tydligen inte heller för en del som skriver här....

    TS har fått det svar hon frågade efter, kanske inte det hon ville ha. men glöm inte att hon själv var jäkligt skarp i början av tråden och som man ropar får man svar

  • sasssyy
    Anonym skrev 2009-03-04 19:01:57 följande:
    resona TILL O FRÅN biblioteket då? mitt BB kostar knappt 300:- i månaden, en enkelbiljett på bussen kostar 30:-, hur många ggr kan jag inte kolla det jag behöver hemifrån om jag har BB istället för att lägga ner det i 10 bussresor! Detta var ett exempel bara o det finns billigare BB än vårat!
    fast många studenter har busskort redan.. eller cykel är ju ännu bättre.. förstår inte att så fort man försöker komma med ett konkret sparförslag så kommer någon och hugger emot.
    Har man inte pengar till bredband så har man inte. Pluggar man så befinner man sig ju ändå på skolan ganska många timmar. När jag läste mitt första år bodde jag på biblioteket, hade en laptop med mig och klarade mig på så sätt från att köpa 50% av kurslitteraturen, jag satt och skrev av det viktigaste helt enkelt, detta var INNAN internet var så utbrett.
    Man har föreläsningar och då är man ju ändå på skolan, där finns internet som man kan utnyttja.........så var det argumentet krossat
Svar på tråden Får soc neka en mat-pengar?