Hittade några saft recept men det finns massa olika variationer av dem.
Röd vinbärssaft
1 sats
Ingredienser
1 kg röda vinbär (ca 2 liter)
5 dl vatten
finns som ekologisk vara 6-7 dl socker, per liter avrunnen saft
1 krm natriumbensoat, per liter saft
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
Tillagning
Bären behöver varken repas, snoppas eller kärnas ur. Skölj bären och låt dem rinna av. Frysta bär behöver inte tinas. Koka upp vattnet i en stor gryta. Lägg i bären. Koka ca 10 min. Tryck sönder bären med en träsked mot grytans kant.
Häll upp bärmassan i en silställning och låt saften självrinna 20-30 min. Mät upp den i en rengjord gryta. Tillsätt sockret och koka saften på svag värme ca 10 min. Skumma saften väl.Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.
Häll upp saften på väl rengjorda varma flaskor. Förslut dem genast med skruvkork eller kokta korkar. Förvara saften svalt.
Rödvinbärssaft med kryddor
För den som vill ha en lite mer spännande saft ...
1 l röda vinbär
2 lime
3 dl strösocker
5 dl vatten
2 vaniljstänger
5 kardemummakärnor
2 stjärnanis (kan uteslutas)
Rensa bären ordentligt. Pressa limen. Lägg bär, limesaft, socker, vatten, vaniljstänger, kardemummakärnor och eventuellt stjärnanis i en kastrull och sjud sakta i en halvtimme. Låt alltsammans stå och dra i en timme. Skumma om det behövs.
Sila och häll upp saften ända upp till kanten på väl rengjorda, varma flaskor. Sätt på korken och förvara svalt.