• Dumas

    Runt juni 2006 kom de ut, del 13

    Halloj mitt i natten! Fick mig ett lite surt jobbmail om att skynda på en viss sak så det har jag gjort nu på natten, en obehaglig uppgift som jag våndats över och därför skjutit på några dagar. Men vaknade av att Liv ville komma över till oss och kunde inte somna om innan jag fick detta gjort.

    Lovis - vad skönt att op gick bra och att lill-Stella börjat bajsa. Hoppas nu att hon mår bättre och bättre! Och du, bilderna på dina döttrar är supergoa

    Vad gäller pottträning så är nog det jag lärt mig av det att man får ta det på barnets egna villkor - vilken kliché va!? Alltså, Liv var helt fysiskt redo att pottträna förra sommaren men då var det så mkt resande att hon inte ville göra en stor produktion av att dessutom kissa och bajsa på potta (vi köpte potta i Sydney eftersom hon sa att hon ville kissa så, sedan så valde hon att inte använda den så mycket och vi gick tillbaks till blöja. Fatta att vi åkte runt jorden med en potta som ser ut som en sködpadda - helt klart hennes bästa souvenir
    ) och sedan tog vi initiativ till det under hösten och hon sa väl nja men sedan efter några veckor så sa hon igen att hon ville kissa på toaletten, för då hade vi köpt en sådan där sits (lös, som man la på varje gång) och den tyckte hon var så spännande - och sedan dess har allt löpt på. Förrutom att hon igen efter att hon blev förstoppad i december bajsade i trosorna en del gånger - men igen var ju bästa knepet att låta henne göra det ett par gånger då utan att liksom kommentera det och så ville hon vips bajsa på toan igen. Summa summarum - för Liv har det varit superviktigt att få besluta om när och hur (blöja, potta eller toa) - men vi har så klart pushat på genom att ge henne möjligheten att göra det valet. Däremot så har nattblöjan varit av i princip sedan förra sommaren då det stod klart att hon ej kissar på natten. Det tänker jag att man väl bara testar när det oftast är torrt på morgonen.

    Pottandet är väl en ny sån här prestigegrej - men det är ju få som kör EC fullt ut ändå och då är det väl rätt fånigt att sätta ett datum för när barn ska vara blöjfria.

    Liv och jag var ju och hälsade på hennes nya dagis i veckan. Det kändes helt okej men fasiken jag började nästan gråta för det är inte alls lika fint som där hon är nu. Och så var det en smärre chock att komma in på en avdelning med bara 06or och 05or , som hon kommer att vara i - samt att de flesta var små killar (inget ont om pojkar ). Alltså, hon är ju på ett dagis med åldersintegrerat stuk nu och de är bara 4 i varje ålder - det gör stor skillnad att ha både små och stora barn runt omkring sig. Här var alla liksom i samma längd och så där - och ganska stojiga tycker jag, det blir väl också mer röj när man har 10 3åriga pojkar i ett gäng än 2 flickor och 2 pojkar i samma ålder. Jag blev lite avigt inställd där men det blir säkert bra, de ska flytta till en avdelning som rent fysiskt var mer appelerande till hösten ändå (det var rätt dålig akustik där de är nu och rummen ej dimensionerade för spring) . Liv själv var rätt reserverad, höll mig ihanden hela tiden men var iallafall nyfiken på stället och ville leka på gården. Som sagt, det här med åldersavgränsade avdelningar är en nyhet för oss och det kändes helt skumt! Nu så är ju Liv alltid med alla och de stora och de små leker tillsammans så gott det går. De har åldersanpassade gruppaktiviteter varje vecka ju och gör saker bara sin grupp om fyra barn regelbundet, typ åker på bio och sånt. Den biten lär ju saknas här, småskaligheten. Men personalen verkade väldigt samkörd och positiv så, som sagt, det blir nog jättebra.

    Nej, nu flummar jag på här mitt i natten. Fåglarna kvittrar, jag borde gå och lägga mig...

  • Dumas

    Pst, minns nu att Liv bestämt skulle kissa på dockpottan där ett tag med - alla sätt är bra utom de dåliga

  • Dumas

    Lovis, Lovis - vad ledsamt att läsa om Stellas onda. Jag tänker på er dagligen. Sköt om dig och de dina. Kram.

  • Dumas

    Vi säger snippa och snopp - jag tycker de går så bra ihop och det är vad de säger på dagis. Liv kallade snoppen för snoppan ett tag. Och ett tag gick hon omkring och konstaterade vilka barn på hennes dagis som har snopp ochvilka som har snippa.
    Där ju så nära varandra där på toaletten att det väl blir en hel del prat om sånt.

    Appropå det - hur ser era barns dagis toaletter ut? Där Liv är nu är toaletten ett helt vanligt villabadrum där de installerat förrutom en vanlig toalett två barnstorlekstoaletter. Och så är där två handfat. Där hon ska börja till hösten verkar det vara separata toaletter, alltså en toa och ett handfat i ett litet rum, typ - det känns så isolerat på något vis - att hon ska stänga in sig där och fixa allt själv, liksom. Aja, det funkar väl det med.

    Mumin - vad superskönt att du kan umgås så med din morfar nu när han är så sjuk. Ni verkar ha en jättefin relation!

    Lovis - men shit Hoppas det hela var en engångsföreteelse, men även att du får det kollat på något vis - bra med prover som du skrev...

  • Dumas

    Skrattmaja - kul med shopping! Här har vi helt plötsligt kunnat börja använda alla kläder Liv fick ärva av sina kusiner i Toronto i vintras - och det är också kul Fast det är ganska mycket brodyr på jeansen och mängder med små kjolar och sånt, ganska flickigt med andra ord. Men Liv har den senaste veckan proklamerat att "rosa och lila är mina favoritfärger" (horror! enligt mig då) så det är väl tur det på något vis. Hon är så söt i sin spindelmannenkeps och rosa klänning

    Jag kan bli helt fånigt insnöad på sådana där detaljer som hur toaletter ser ut! Jo, det är rätt sött när de står där i kö

  • Dumas

    tina - det var då en för härlig kommentar från ett nyvaket barn Det låter ju hur idylliskt som helst med 10 barn i klassen! Ni valde väl den mer småskaliga skolan, till slut, eller hur? Eller är det så i de flesta f-klasser? (har noll koll - vet knappt vad som händer i f-klassen!).

    Skrattmaja - det verkar verkligen höra till åldern, det där med kläderna. Liv har verkligen bestämda åsikter om kläder numera, eller jag menar, hon har alltid tyckt mer om vissa sorts plagg än andra, men nu rätt nyligen har det börjat bli jätteviktigt vilka trosor som ska på eller vilka jeans som funkar eller vilken tröja som passar.

    Jolan - snyggismage!

    Den här helgen har varit ett långt race, men den avslutades behagligt. Igår städade vi och röjde det sista inför visning av lgh idag, vi var uppe sent och gick upp tidigt för att få det sista gjort. Puh! Men nu i eftermiddags var vi iväg på en trevlig namngivningsfest för en pojke till en gammal vän till mig - och det var supertrevligt! Samt att det var ute vid havet och det är ju aldrig fel att andas lite havsluft och höra några fiskmåsar kraxa...

  • Dumas

    Skrattmaja - härligt att du verkligen är på G inför disputationen! Måste känns superbt och kommer onekligen att gå superbra!

    Lovis - men din stackare. Usch vad jobbigt det är för dig/er nu. Hoppas du får tid snabbt till op.

    Magont av stress här, got to work - ses någon gång framöver

  • Dumas

    Jolan - supergrattis! Väntar med spänning på att få höra mer!

  • Dumas

    unsan - härligt att få vara en favoritsmörgås

    Jolan - så kul att läsa mer om det hele. Låter dock inte alls så kul med den där värken. Hoppas det lägger sig snart.

    Lovis - låter skönt att medicinerna funkar, så klart. Och att ni är hemma, tillsammans. Vad gäller amningen så är väl just de alternativ som nämnt de allmänt gångbara. Jag minns att jag drack en hel massa 7up och att det också triggade produktionen. Vad gäller knutan så är det nog bara värme och lätt massage och amning som gäller där.

    *tänker också på soon-to-be-dr-Skrattmaja*

  • Dumas

    Skrattmaja - vad härligt det är att vara dagen-efter sin disputation *känner mig helt nostalgisk nu* Minns att jag och min sambo var tvugna att gå upp tidigt för att städa upp lokalen vi hyrt men sedan gick vi hem och väckte min vän som var på besök från USA och så käkade vi lyxig frukost. Hoppas du får en skön kväll på soffan

    Lovis, vännen, vad jobbigt. Det är nästan absurt så mycket jobbigt som drabbat dig/er den senaste tiden. Jag hoppas också att du har någon hjälpande hand på lut nu när din sambo är iväg. Och här finns alltid någon som lyssnar, med. KRAM!

    Vi har hamnat i dagisdilemma igen då vi träffade en bekant idag som bor i byn bredvid dit vi ska flytta och hon ville så klart få oss att börja på föräldrakooperativet som finns där och där hennes barn går. Det hade varit så toppen om det inte vore för avståndet då. Det tar ca 5-10 minuter att cykla dit från vårt nya hus, vilket ju inte är något att klaga över, men att gå tar ju ändå 30-35 minuter och det är över ett fält på grusväg i princip (supercharmigt ja, men kanske inte mitt i vintern...). Mina initiala vibbar från det dagis där Liv fått plats var ju ganska ljumma, trista lokaler och stora grupper...

    så, jag tänkte fråga er nu, som har era barn på kommunala dagis: arbetar era barn kontinuerligt i mindre grupper än den stora gruppen de är i? Alltså i grupper om 3-5 barn som alltid har samma lärare och som alltid gör saker tillsammans som en enhet åtminstone ett par dagar i veckan? Eller kör man alla tillsammans? Ser väl olika ut på olika dagis, kan jag tänka - men det vore kul att få ett hum om det... som det är på Livs nya dagis är det 18 barn på 2,75 personal och det tycker jag låter lite, åtminstone för att skapa just de där mindre grupperna.

Svar på tråden Runt juni 2006 kom de ut, del 13