• moonbee

    Tråd för oss immuniserade!

    Hej!

    Jag har varit här o där i några trådar om just detta, både under min immuniserade graviditet och efter, men har haft mkt svårt att hitta info, så detta e en jättebra idé, Happiest!

    Har två barn och är 0 -, dvs rh-negativ. Under min första graviditet var allt normalt, d gjordes regelbundna blodprover som dem gör på rh-negativa som standard. Förlossning normal v. 38+5 och strax efter den fick jag en spruta, s.k. anti-D, för att förhindra att bilda antikroppar vid en senare graviditet.

    Under graviditet nr2 förra året upptäcktes att jag ändå bildat antikroppar, detta upptäcktes i v.13. Regelbundna blodprover skickades till Akademiska sjukhuset i Uppsala, själv bor jag i Mariefred... I v. 23 hade antikroppar stigit (titrer 256) o jag va på extra ultraljud i Eskilstuna för att mäta flödet i hjärnan på bebisen, bl.a.

    Titrerna steg aldrig högre än så på mig, men min bebis drabbades ändå av en svår anemi (blodbrist), detta såg dem genom extremt höga flödesmätningsresultat (via ul) och efter det även fostervattenprov, detta i v.30. Samma dag skedde första blodtransfusionen till min bebis i magen. en vecka senare, v.31 fick hon andra blodtransfusionen. Därefter kontroller, sen i övergången till v.34 tredje blodtransfusionen. Alla tre lyckade.

    Efter d sattes datum för igångsättning och v. 35+1 var d dags. Mognadssalva sattes in o värkarna kom igång bra bara av den, så samma dag föddes min tjej, Minella, vaginalt, en normal förlossning, hon var lite i underkant tillväxt, 2070g o 44cm.
    Barnläkare kom o kollade o bedömde att hon kunde vara hos mig i en halvtimma ungefär innan hon fick komma till värmesäng o diverse apparater på neonatal.

    Hon fick ett blodbyte dygnet efter födseln och fick även sola i ca en vecka. Sedan behövde hon hjälp att hålla värmen, plus att hon inte orkade ammas fullt, så hade även sond och fick stanna en vecka till, totalt två veckor på neonatal.

    Vid två månaders ålder fick hon dessvärre blodbrist igen, upptäcktes vid en återkoll, men hon var då väldigt blek med, hennes blodvärde hade då sjunkit till 46 o ska ligga mellan 90-150 el nåt sånt. Så hon fick samma dag ännu en blodtransfusion.

    Nu är hon snart 9 månader, väger 8111 gram o är 68,1 lång o äter bra o sover bra o mår prima!

    Det jobbigaste som jag upplevde var att jag var så ensam i allt, min sambo lurade mig på pengar och försvann när jag var i femte månaden. Därefter har jag fått gå igenom alla blodtransfusioner, samt förlossning och neonataltid ensam och det tog hårt på mig. Så jag hoppas innerligt att om ni och ert/era barn drabbas av nåt sånt här, att ni har stöd! Det är oerhört viktigt!

    Hoppas detta kan hjälpa någon iaf!

    Tack!

    Mvh Mia

Svar på tråden Tråd för oss immuniserade!