• emme 86

    Tråd för oss immuniserade!

    Hej, jag har en fråga som ni kanske kan svara på?
    Jag fick redan på i april att jag är Rh- i samband med en OP där ja förlorade mycket blod och fick en blodtransfusion och i artikeln står det att;
    - Generellt finns det inga risker för kvinnor som är gravida för första gången, SÅVIDA de inte fått en BLODTRANSFUSION, gjort abort eller fått missfall, säger Ian Milsom, som är professor i obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet.

    Vad innebär det för mig? Vilka risker finns det? Nu är ju inte jag gravid ännu, men vi jobbar på det så det skulle vara intressant att veta innan.

  • emme 86

    Nepp, har inte fått någon spruta. Sköterskan som gav mig blodet sa bara att om du blir gravid så kommer du få en spruta efter förlossningen och jag tänkte inte mer på det eftersom att jag inte visste något om det.
    Men vad jag inte förstå är varför en blodtransfusion gör det mer riskfyllt?
    Vid en abort eller ett missfall så har man ju vart gravid så det förstår jag, men en blodtransfusion?

  • emme 86
    Min immunisering tror läkarna beror på att jag fick en stor blodtransfusion när jag va liten.....dom har ingen annan förklaring....
    Nu förstår jag inte riktigt, var du immuniserad redan innan du blev gravid då menar du? Och hur upptäcktes det isf?
    Du kanske kan ge mig svar på varför det är lika riskfyllt för en som fått en blodtransfusion som en som gjort abort alt fått missfall? För vid abort o missfall så har man ju iaf vart gravid, det är ju inte samma sak som att få blod?
  • emme 86
    Momawi skrev 2009-07-14 11:15:02 följande:
    Hej! Har du fått Rh- blod så kommer det inget att hända. Det måste de ju ha kollat på dig!Jag o min sambo kan bara få barn med blodgrupp positiv. Blev immuniserad med min dotter nu, första barnet. Gjorde en abort för 6år sedan o fick sprutan då men det hände ändå. Blir så arg att man inte får sprutan i graviditeten också!
    Jo då, dem kontrollerade mitt blod noga så jag ska allt ha fått rätt blod. Men då är det alltså ingen större risk för mig då? *förvirrad*
  • emme 86
    Momawi skrev 2009-07-14 13:18:52 följande:
    Det är ju bara om ditt blod blandas med RH+ blod som det händer... Kroppen reagerar på "inkräktare" och angriper blodet. Hade ingen koll på detta förrän en läkare ringde mig o ville ha in mig i v.35. Min barnmorska sa bara att " vi får hålla koll på ditt blod och efter förlossningen får du en spruta"...
    Men hur ska mitt blod kunna blandas med Rh+ om dem kontrollerar att jag har Rh-? Jag menar, nu för tiden har dem ju bra koll på såntdär o då känns det onödigt att dem skriver så i en artikel o skrämmer upp folk.
  • emme 86
    Momawi skrev 2009-07-14 20:17:18 följande:
    Men du har ju alla gånger fått ditt blod Rh- så du har inget att oroa dig för.Håller med dig om att dem skrämmer upp folk men samtidigt är vi några som är immuniserade o att det faktiskt finns. De skriver överallt om den förbannade sprutan...som inte hjälper på alla... Tror mer på amerikansk sjukvård där alla får sprutan i grav i v.28 o sen efteråt. Har läst på FASS att det minskar risken om man får sprutan i grav också.
    Ja tycker det är helt okey att dem skriver en artikel, men onödigt att ta upp detdär med blodtransfusion om det nu inte är någon högre risk än annars tycker ja. Jag blev iaf rikigt nervös när jag läste det o många andra oxå kanske.
    Jag får säga de till min BM när jag är där för fösta gången iaf att jag fått blod så får hon svara på mina frågor, känns som om det är lättare.
Svar på tråden Tråd för oss immuniserade!