Inlägg från: kaksmulan |Visa alla inlägg
  • kaksmulan

    Saras UNDERBARA Måbra-Tråd inne på 4:e året

    Hej här är jag!!


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • kaksmulan

    Clinan: Ja, jag får väl passa på att hälsa grattis här i tråden också!! Den där förlossningen låter ungefär som mina två!

    Magda: Jag känner samma sak. Efter att ha slackat efter med allt vad träning heter nu i drygt två veckor så tänkte jag verkligen börja jobba på med joggingen igen. Det är verkligen dags att börja JOGGA på allvar nu.


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • kaksmulan

    Chippzan: Välkommen hit! Berätta lite om dig själv och dina tankar runt att MåBra (och därigenom gå ned i vikt). Har du läst i de tidigare trådarna?


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • kaksmulan

    fasiken, skrev ett långt inlägg men lyckades knappra bort det...

    Chippzan: 10 kg på 5 veckor är MYCKET, lite FÖR mycket för min smak faktiskt. 0.5 kg per vecka är en lagom viktnedgång om du vill behålla den lägre vikten. CB, vilken metod är det? Vad går den ut på? Här i tråden är vi generellt emot allt vad superbantningsmetoder och pulver heter utan riktar i stället in oss på att äta sunt och motionera lagomt så att man får MÅ BRA och förlorar man vikt då samtidigt så är det bara ett plus. Ordet "banta" är i princip bannlyst i den här tråden. Här bantar vi inte utan vi ändrar på våra liv från grunden. Att under en tid följa Viktväktarna eller äta enligt en balanserad GI-tanke är OK. Dessa filosofier förbjuder inte mat utan lär oss i stället att tänka ett nyttigare tänk runt mat. De flesta av oss har en hel del överkonsumtion av kakor, godis, glass, dricka och så i bakgrunden och då kan det vara bra att lära sig hur man handskas med detta. Så fungerar vår tråd.

    Att gå ned så mycket på så kort tid är inget som vi här i tråden rekomenderar. Risken är alldeles för stor att du kommer att gå upp allt ihop igen och då bli ännu mer deprimerad. Jag tror att 100% av oss här i tråden har varit med om det och INGEN av oss vill behöva uppleva det igen. Vi vill MÅ BRA, både fysiskt och psykiskt. Så i grunden handlar den här tråden lika mycket om det psykiska som det rent fysiska.

    Mina råd till dig är att hålla dig till dessa fem punkter:

    1) Undvik allt som har socker, margarin (härdat fett/transfett), vitt vetemjöl och glukossirap på någon av de fem första platserna i innehållsförteckningen. Det gäller alltså att börja bli medveten om vad du handlar hem och stoppar i munnen. Socker byter du ut mot annat som är nyttigare, dock ej sötningsmedel av olika slag. Margariner byter du ut mot vanligt smör och oljor. Vitt vetemjöl byter du ut mot fullkornsprodukter alt dinkelmjöl som har högre proteinhalt och inte är lika processerat. Glukossirap gör oss mer sockersugna i MYCKET stor grad och är dessutom giftigt.

    2) Motionera minst 30 min per dag. Dela upp det på 2*15 min om du har svårt att hinna med men motionen är livsviktig. Prova gärna nya motionsformer som du tidigare inte provat.

    3) Ät två lagade mål mat om dagen (lunch och middag) komponerade efter tallriksmodellen. Frukosten får du inte glömma och två mellanmål behöver du också som kan bestå av frukt och lite nötter. Är du mycket hungrig till mellanmålen så kan du äta lite keso eller kesella till som har hög halt proteiner som mättar mer och längre. Se till att variera din mat. Under en vecka ska du ha ätit både kött, fisk och vegetariskt. Köp inte halvfabrikat utan laga maten från scratch.

    4) Tänk förnuftigt, byt ut allt till fullkornsalternativ och till lätt-produkter (såvida inte de innehåller höga halter av kolhydrater eller sötningsmedel eller socker, då är fullfeta produkter bättre).

    5) Tänk dig för innan du äter något som hamnar utanför de övriga punkterna på den här listan. Svara för dig själv på frågorna:
    *Är det här verkligen lika gott som det ser ut eller vet jag egentligen redan hur det smakar?
    *Vill jag verkligen äta det här eller är det egentligen bara onödiga kalorier som hindrar mig från att Må Bra?
    *Finns det något annat jag skulle kunna äta i stället som passar min livsstil och som kan göra mig lika tillsfredställd?
    När du har svaren på dessa frågor så VET du om du ska äta det onyttiga eller inte! Glöm inte bort att ibland så kommer dessa frågor att verkligen tillåta dig att äta den där bakelsen, godiset eller vad det nu kan vara.


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • kaksmulan

    Chippzan: Om jag lever som jag lär?? Självklart Nej, skämt å sido så gör jag faktiskt inte det men jag försöker och det är det som är mitt "long term goal" så att säga. Det jag huvudsakligen "fuskar" med är motionen. I snitt kanske jag tränar 30 min per dag men det är sällan jag verkligen tränar VARJE dag (förutom någon vilodag i veckan då). Eller, när jag ransakar mig själv så blir det nog till och med bara i snitt 20 min per dag. Sen är jag lite dålig på att ställa de där frågorna till mig själv i sista punkten. Jag är en tröstätare av stora mått MEN jag går inte och köper godis längre när jag känner mig nere och DET är en framgång!
    Jag hakade på den här tråden när Ellendellen var ett par månader gammal och gick som mest ned 11 kg genom att leva just som jag breskrev i mina punkter. Sen kom en depression över mig och nu är jag tyvärr tillbaka där jag började. MEN inte riktigt!!! Jag ÄR bättre tränad i dag, har ett mycket sundare mat-tänk och har högre tankar om mig själv nu än vad jag hade då. DET är en jättebra sak!!!

    Att använda CB för att gå ned snabbt i vikt behöver inte alls vara dåligt. Jag är doktorand i kirurgi och jag vet att man på kirurgen stöttar patienter att gå ned mycket och snabbt med olika lchf metoder, cambridge osv just för att patienterna MÅSTE gå ned i vikt inför en operation. Har man JÄTTEMYCKET övervikt så kan det vara det enda sättet att ens kunna komma på rätsida med vikten igen. MEN då MÅSTE man efter det vara beredd att lägga om sitt liv och aldrig mer komma tillbaka i de gamla vanorna. Precis som du skriver så går man bara upp i vikt igen efter en svältmetodsperiod. Om du går på CB nu är det ok för oss i tråden så länge du verkligen har tänkt att fasa ut den för att komma in i ett nyttigare liv sen och har en plan för det. Du är SÅ mycket välkommen hit och vi finns här för att stötta dig hela vägen fram till storlek 38 eller tills du känner dig nöjd med den storlek du har!


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • kaksmulan

    emmamaria: Det låter ju inte som en direkt bra balansgång mellan träning och familjelivet... Någon stans så är det ju ändå så att det som du stoppar i dig måste gå åt för att du inte skall gå upp i vikt. Om du inte går ned i vikt såvida inte du toktränar så kanske du äter för många kalorier helt enkelt. När tog du en titt på vad du stoppar i dig under en vecka sist? Kanske det är dags för lite matdagbok?? I mitt fall är det enkelt: Jag äter för mycket mackor och lite för mycket ost och vin på helgerna...


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • kaksmulan

    emmamaria: Jag förstår. Men jag tror nästan ändå att det kunde vara bra med en matdagbok. Det kan vara lättare att se då ifall det till och med är så att du ska äta MER av något. Naturligtvis gör du det som du tror fungerar men du skulle ju kunna göra det på prov och sen be till exempel Evenstar som är superduktig på det här med kost att titta på det hela och komma med förslag. Det kan ju vara ganska små förändringar som ändå kan ge en hel del.

    Prommis: Jag hoppas verkligen för din skull att det inte är magsjuka.


    Magda: Bra jobbat med springningen. Hur långt springer du nu??


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • kaksmulan

    magda: hel allvarligt så går det inte alls bra nu med träningen. Jag kom helt ur slag för drygt två veckor sen och har inte lyckats komma igen. Igår hade jag tänkt ge mig ut men så blev min käre make sjuk och låg och ojade sig på soffan. Barnen fick tydligen inte störa honom (men han kunde inte flytta sig från soffan) så jag kunde helt enkelt inte ge mig ut på någon springtur. (oj då, det där lät visst lite bittert ) I helgen ska jag ned till min mamma med båda barnen och förhoppningsvis kanske jag kan ge mig ut på nåogn liten runda då. Eljusspåret som finns strax ovanför huset har kanske tinat fram...


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • kaksmulan

    SE: Kramar om dig lite extra!!!


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
  • kaksmulan

    Jodå, snön börjar släppa taget nu. Umeälven har islossat men Bjännsjön är fortfarande isig. På vår gräsmatta har vi också snötäcke men den översta gungan har faktiskt tinat fram nu men sitsen syns inte på den lägre! Vägarna är bara och dikesrenen också.


    Felixens♥ och Ellendellens ♥ stolta mamma, alias kaksmulan!
Svar på tråden Saras UNDERBARA Måbra-Tråd inne på 4:e året