Ja, visst!
Här kommer ett gäng bra, goda vv recept! (De är pointsberäknade innan det blev duoval)
JORDNÖTSGRYTA MED GARAM MASALA
5 points per portion (lägg till points för tillbehör t ex ris)
300 g fläskkött av bog eller skinka (gott med kyckling också)
8 st charlottenlökar
1 msk flytande margarin
2 msk tomatpuré
1 msk vetemjöl
6 dl köttbuljong
1 tsk garam masala (gärna mer!)
salt, peppar
1 grön paprika
1 röd paprika
2 morötter
4 msk jordnötssmör
Strimla kött och skala löken, fräs i margarinet. Tillsätt tomatpuré och mjöl. Rör om och häll på buljong. Krydda med garam masala och salt och peppar. Låt puttra i 30 min.
Strimla paprikorna och skiva morötterna. lägg ned i grytan. Låt puttra ytterligare 10 min. Rör ned jornötsmör.
Servera med t ex ris eller cous cous och en god sallad.
BAKAD POTATIS MED TONFISK OCH KESO
4,5 points per portion
Bakpotatis
Tonfisk i vatten
Keso
Gräslök eller rödlök hackad
salt och svartpeppar
Gör potatisen i micron, det går snabbast. Dela potatisarna och skär av ändarna så den kan stå. Gröp ur så det blir en skål. Blanda potatisgröpet med de övriga ingredienserna. Fyll potatishalvorna. 2 halvor = 4,5 points
KRYDDIGA SKORPOR (50 - 60st)
1 points per skorpa
7 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
100g flytande margarin
1 dl mellanmjölk
1 ägg
1 ½ dl socker
1 påse kardemummakärnor, välstötta
Blanda mjöl och bakpulver i en stor skål. Rör ned margarin och mjölk. Tillsätt övriga ingredienser och blanda samman. Rulla små bollar 25 - 30 st och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Grädda i 200 grader ca 7 - 8 min. Ta ut och dela med hjälp av en gaffel medan de ännu är varma. (Om de blivit för kalla eller är svåra att dela går det lättare med en kniv). Lägg tillbaka skorporna på plåten och torka i ugnen, 125 grader tills de känns torra.
Tips! Byt ut en del av vetemjölet mot grhamsmjöl. Tillsätt 1 msk vanniljsocker om du gillar vaniljsmak.
GODA FISKGRYTAN MED LAX
4 portioner / 7 points per portion
400g laxfilé
1 - 2 morötter
1 dm purjolök
1 tsk curry
6 dl fiskbuljong (vatten + tärning)
6 potatisar
1 msk tomatpuré
½ pressad vitlöksklyfta
½ tsk salt
½ krm peppar
1 liten röd paprika
3/4 dl matlagningsgrädde
1 msk vetemjöl
1 msk dill eller persilja
1. Skär och skölj purjolök och morot. Fräs med curry i en gryta. Häll på buljog och koka upp.
2. Skala och dela potatisen i 4 bitar. Lägg i potatis, tomatpuré, vitlök, salt och peppar. Koka under lock i 10 min.
3. Dela fisken och lägg i den, koka ytterligare 5 min.
4. Skär paprikan och tillsätt den. Blanda grädde och mjöl och häll redningen i grytan. Koka ytterligare 3 min.
5. Strö lite dill eller persilja över och severa i djupa tallrikar med bröd och smör (lägg till points för det).
MANGOKYCKLING
1 portion/ 8 points (inkl. ris)
1 kycklingfilé à 125g ................. 2
1 tsk flytande margarin ............. 1
1½ dl vatten ............................. 0
1 banan .................................... 1
½ tsk curry stark ...................... 0
1½ msk mango chutney ........... 1
2 msk matl.grädde (max 7%)..... 0,5
1 ½ dl kokt ris .......................... 2,5
salt, peppar, (ev paprikapulver). 0
Bryn kycklingen i margarinet, salta och peppra. Tillsätt vattnet och låt kycklingen puttra i ca. 20 min. Ta upp och håll kycklingen varm. Rör ned mango chutney, curry och matlagningsgrädde. Lägg i skivad banan och kycklingen och låt allt koka upp. Servera med riset och en god sallad!
SKALDJURSPANNA MED ANANAS
1 portion/ 8 points (inkl. ris eller bulgur 1½ dl kokt)
2 salladslökar...........................................0
½ orange paprika.....................................0
½ dl gröna ärtor........................................0,5
7 färska champinjoner..............................0
1 tsk flytande margarin.............................0,5
½ dl matl.grädde max 7%.........................1
2 tsk fiskfond............................................0
1 tsk pressad lime....................................0
2 ananasringar.........................................1
2 dl skaldjur (räkor, kräftor, crabsticks).....2
basilika (gärna färsk)................................0
curry (gärna stark)....................................0
salt, peppar..............................................0
1½ dl kokt ris el bulgur.............................2,5
Strimla lök, paprika och skiva svampen. Stek i margarin utan att det tar färg.
Tillsätt grädde, fond, lime och kryddor. Lägg i skivad ananas och ärtor och låt småkoka i 4 minuter. Lägg i skaldjur och låt det bli varmt. Smaka av med kryddor och lägg i hackad basilika. Servera med ris eller bulgur och sallad!
KYCKLINGGRYTA MED RÖDLÖK & MOROT
1 portion/ 8 points
(inkl. ris, couscous eller bulgur 1½ dl kokt)
1 Kycklingfilé á 125g..........................................2
1 tsk flytande margarin.......................................1
1 klyfta rödlök.....................................................0
1 stor morot.......................................................0
4 färska champinjoner........................................0
½ dl matl.grädde max 7%...................................1
½ dl lättmjölk......................................................0,5
½ msk kycklingfond............................................0
1 msk mango chutney........................................0,5
1 tsk soja...........................................................0
salt, svartpeppar................................................0
½ dl bulgur okokt (eller annat)............................2
Skär kycklingen i mindre bitar, bryn i margarin och krydda med salt och peppar. Hacka löken och dela moroten i slantar. Dela champinjonerna i bitar. Fräs lök, morot och champinjoner. Lägg över i en gryta och häll i grädde, mjölk, fond, mango chutney och soja. Låt puttra ca 15 min. Servera med bulgur och sallad!