Inlägg från: Grönögat |Visa alla inlägg
  • Grönögat

    Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.

    Mäh! Varför togs den första tråden bort? Får man inte kritisera AW på FL eller vadå? De kommer väl att stänga även den här då också?

  • Grönögat
    Takhiza skrev 2009-04-28 19:58:06 följande:
    Innan jag lämnar tråden har jag något för er att läsa!!(Citat ur ?Barnaboken? av Anna Wahlgren)En mycket aggresiv flicka sexårig flicka var hos mig med sin mor. Jag hade småbarn i huset bla en månadsgammal baby. Flickan bärjade omedelbart angripa dem. Modern gav ur sig en och annan uppmaning till flickan att vara snäll, men såg inte till att hon tog rättelse. Jag gick med hjärtat i halsgropen. Flickan viftade med förskärare mot småbarnen, och en skarvsladd hon fick tag på skulle viras kring deras halsar. Slutligen tog hon babyn under armen och stegade iväg mot balkongdörren - vi bodde på åtta våningars höjd - och deklarerade att hon tänkte kasta ut bebisen, som var så löjlig. Jag tog ifrån henne barnet och bad henne komma med mig ut i köket. Där la jag händerna om hennes hals "Om inte du uppför dig som folk, så tänker jag strypa dig, lilla vän"Flickan såg att jag menade allvar; i varje fall trodde hon det. Vilt tjutande rusade hon till sin mor för att ta skydd. Men hon berättade inte för henne vad jag hotat med... Hon angrep inte heller småbarnen vidare. Detta barn var ytterligt disharmoniskt och stod i strid med allt och alla. Jag känner hennes bakgrund och den är tragisk. Detta ger henne emellertid inte fribiljett till ett oacceptabelt beteende. Ett barn har alltid ett skäl. Att skälet är förståeligt gör inte ett förkastligt beteende ursäktligt.Detta är något jag GÄRNA hör AW anhängare försvara!
    Du skojar?! Men, men... *saknar ord* Snacka om att skrämma livet ur en redan skrämd, ledsen och skadad flicka!! Nä fy fan rentutsagt!
  • Grönögat

    Alltså det som förvånar mig allra mest med AW´s anhängare är att de verkar vara högutbildade, intelligenta människor som formulerar sig genomtänkt och väl, men de har valt att följa någons råd som inte har något vetenskapligt stöd för sina teorier, en person som förkastar barnpsykologi. De har valt att följa metoder som man inte vet vad de har för effekt på det lilla barnet. De har valt att följa en person som inte är utbildad i pedagogik. Visst, hon har haft 9 småbarn, men min pappa har 4 och han är en drickande psykopat, så det faktum att man har många barn gör en inte till expert på långa vägar.
    Detta finner jag mycket konstigt.

  • Grönögat
    Lisen08 skrev 2009-04-29 08:57:23 följande:
    Mycket välskrivet.Själv kände jag mig hjärntvättad efter att sonen fötts. Alla dessa kurer och metoder för att tämja barnet. Jag har förstått nu efteråt att jag lade min egen instinkt och känsla för vad som var rätt åt sidan.Började sedan läsa om barns behov och vad som är naturligt för dom när detgäller sömn osv. Jag insåg då att min son inte alls hade någar sömnproblem som BVC m fl påstod.Fick intrycket av att sonen måste botas och att något var fel på honom.När jag förstod att så inte var fallet så kändes det genast mycket bättre. Jag kände mig som en bättre mamma och mycket va oron för att göra fel försvann.Nu följer vi våra egna känslor för vad som är rätt och det har gått betydligt bättre än tidigare när man läste dessa manualer för hur barn ska hanteras.SHN m fl metoder/kurer får föräldrar att inte lita på sig själva.(Givetvis förstår jag att det finns barn som inte protesterar när man följer AWs råd.)
    Jag förstår, jag var själv som ett öppet sår både kroppsligen och mentalt efter det att min son fötts och jag var väldigt ångestladdad inför vad som var "rätt" att göra angående hans sömn och mat och dylikt, så jag kan visst förstå att man är lättpåverkad under denna känsliga tid, men, välutbildade, intelligenta människor brukar oftast gå efter fakta, statistik, pedagogik och sunt förnuft och inte efter metoder och teorier som kokats ihop hemma vid någons, i detta fall Wahlgrens, köksbord (nu anklagar jag inte DIG, jag ifrågasätter de andra föräldrar som väljer att följa detta ovetenskapliga hokuspokus). Det är mycket, mycket märkligt, anser jag i alla fall.
  • Grönögat

    Kanske är det så att Wahlgren har funnit denna svaga punkt där föräldrar i sin enorma osäkerhet, ångest och kärlek inför det nyfödda barnet vill göra sitt absolut bästa och på denna punkt trycker hon och manipulerar och på detta bygger hon sitt imperium?

    Kan det i andra fall också handla om föräldrar som är vana vid att ha ett visst slags liv, de är människor som tänker med vänster hjärnhalva och vill ha struktur, schema och rutiner (inget fel i det så länge som det anpassas efter det lilla barnets behov) och även där blir det fel då de sugs in i Wahlgrens propaganda?

  • Grönögat
    Lisen08 skrev 2009-04-29 09:20:04 följande:
    Fast min uppfattning är att utbildning (är hyffsat välutbildad själv) inte har någon betydelse i detta fall. Det är intelligens på ett annat plan tror jag.Jag tror att det handlar om man har intresse för psykologi, personlig utveckling osv. Och man som person är intresserad av att ta del av flera olika källor av kunskap.Jag är själv med i ett forskningsprojekt och har samtalat med en barnpsykoanalytiker 2 ggr/v i två år. Jag har lärt mig oerhört mycket om barns behov och hur jag som förälder ska lyssna på mig själv.Har en liten litteraturlista på min sida för den som är intresserad.
    Jamen Wahlgren är ju inte professionell, hennes metoder är ju rena hitte-på varianter som åtminstone får det att skära i MITT hjärta då det går mot all moderinstinkt och allt rim och reson? Wahlgren är ingen psykolog, hon är en mamma som tar stryptag på en sexåring och tycker att det är ett bra tillvägagångssätt. Hur kan man finna det och tryckpressen och andra vansinnigt brutala metoder vara "personlig utveckling" och "psykologi"?
    Vill jag veta mer om prykologi så går jag till veritabla psykologer, eller går en kurs i barnpsykologi på egen hand, inte går jag till en kvacksalvare som utformat sina metoder hemma i sitt eget vardagsrum (vad det verkar en vinstinn kväll framför TV:n?)?

    Det är det som är så himla konstigt, hur vuxna, intelligenta människor kan luta sig mot dessa teorier?
  • Grönögat
    FVA skrev 2009-04-29 09:43:29 följande:
    Jag har aldrig varit ett stort fan av Anna Wahlgren, men jag blev minst sagt illa berörd när jag läste denna artikel. Det som stör mig är det totalt ovetenskapliga i hennes uttalande "Kolik är icke lindrad överlevnadsångest. Hela ditt kolikhelvete var onödigt." Snacka om att sätta press på föräldrar med kolikbarn!www.alltombarn.se/barn/somn-1.22530/emma-min-...Jag har inte läst hela tråden (men halva), och heller inte fått mitt första barn ännu, men Anna Wahlgrens böcker kommer iallafall inte stå i min bokhylla...
    Eh ja eller hur; det är ditt fel som förälder att ditt barn har "kolik"! DU har inte lyckats lindra ditt barns "överlevnadsångest", det är DITT fel att barnet skriker eftersom DU inte har skött det rätt, komsi komsi, lyssna här på mina råd som är det enda som verkligen hjälper... Liksom en spindel lurar in bytet i sitt nät, i detta fall en trött och nu även skuldtyngd mamma som har "gjort fel".
  • Grönögat
    Lisen08 skrev 2009-04-29 09:35:15 följande:
    Det var precis det jag menade. Är man som person intresserad av personlig utveckling, psykologi och saknar skygglappar så lutar man sig mot andra teorier än AW.De personer jag känner som tar avstånd från AW mf l, är personer som jag kan diskutera t ex psykologi med. De har ofta även en stor acceptans för olikheter hos människor.Jag försvarade alltså inte AW i mitt inlägg.
    Nej, nej jag vet att du inte försvarar AW´s metoder, jag ville bara poängtera att AW´s metoder inte är någon barnpsykologi utan bara hemsnickrat skitsnack.
  • Grönögat
    Lillfjompa skrev 2009-04-29 10:43:05 följande:
    Jag förstår inte en sak.. Om hon nu är så stolt över sina metoder och anser att vi som inte använder dom metoderna gör fel.. Hon säger även att hon låter oss hålla på (i artikeln)Men VARFÖr tog hon då bort filmen..? Det är en sak jag inte förstår. Då kan hon ju inte stå för sin sak om hon nu gjorde det.
    Om man är en ärlig människa som står för det man lär ut och som tycker att det man lär ut är någonting bra, då försvarar man det också när det blir kritiserat, gör man det inte så har det antagligen med att göra att man inte har något belägg för sina metoder och att man inte förmår svara på kritik och frågor från människor med riktiga kunskaper i frågan eftersom man då vet med sig att man kommer att bli totalt överkörd och överbevisad, då är det så mycket enklare att bortförklara kritikerna som hysteriska höns.
  • Grönögat
    kristina41 skrev 2009-04-29 10:40:52 följande:
    Jo men jag har fattat att ni tycker så men jag håller inte med. Jag har använt tryckpressen (väldigt laddat ord) till mina ungar och ingen har farit illa av det. En kärleksfull hand på ryggen som påminnelse om att man måste ligga ner för att somna, vad kan vara fel?
    Just du kanske har utfört den så kallade "tryckpressen" på ett kärleksfullt vis, det kan jag inte uttala mig om, men tycker du att det ser kärleksfullt ut när Wahlgren gör det i filmen? Bara undrar.
Svar på tråden Här kan vi fortsätta diskutera Anna Wahlgrens tryckpress och hennes övriga metoder.