• MaddeMamman

    glutenfri tårtbotten

    Hej, ska ha kalas och göra en glutenfri tårtbotten. Jag vet att man kan göra med potatismjöl och inte behöver använda någon mjölmix. googlar jag så får jag bara upp med mjölmixer o det vill jag ju inte ha (då måste jag köra o handla o det hinner jag inte).
    tack på förhand

  • Svar på tråden glutenfri tårtbotten
  • zlota

    hej jag e gluten allergisk men jag har aldrig hört eller smakat på en tårtbotten av potatismjöl..men det går nog om man har något resept på det..
    va du än gör så köp ej den glutenfria tårtbotter i affären..torrare botten får du leta efter haha
    lycka till

  • NorrVimpel

    Jag hittade det här receptet på matklubben (där jag är medlem). Citerar rätt av, och den hade dessutom fått bra betyg.

    --------------------------
    Ljus tårtbotten

    Det jag är totalt oduglig att baka är tårtbotten, men så hittade jag detta recept på internet (kommer inte ihåg var) och till min stora förvåning lyckades jag, luftig, hög och sjönk inte ihop i mitten som det alltid brukar göra. Annars brukar tårtbotten med vatten i bli lite gummiaktig i konsistensen, den här blev perfekt, hel nöjd med receptet.

    Ingredienser
    4 ägg
    2½ dl socker
    1 dl kokande vatten
    3 dl vetemjöl
    ½ dl potatismjöl
    1 msk bakpulver
    1 tsk vaniljsocker

    Tillbehör:
    24 cm form , gärna med löstagbar kant . Räcker till 10 - 12 personer .

    Gör så här
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Vispa ägg och socker riktigt poröst så det inte knastrar om det längre.
    Häll i det kokande vattnet under vispning.
    Stäng av vispen och sikta ner torrvarorna. Enklast är att hålla en sikt över bunken och försiktigt lägga i först mjöl, sedan bakpulver, potatismjöl och vaniljsocker och sen skaka ner mjölblandningen.
    Blanda om försiktigt, häll sedan i en smord bröad form.
    Grädda tills kakan fått fin färg och stickan känns torr, ca 30-40 minuter, min ugn krävde 40 minuter.

  • mary k

    man kan ta vilket recept som helst
    tex vanligt tårtbotten recept å bara byta ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl
    gör alltid jag å det blir helt perfekt

    ha gärna i lite kesella i degen så blir den inte så torr

    potatismjöl har jag aldrig använt när jag bakat glutenfritt så det vet jag inte hur pass gott d blir

  • NorrVimpel

    Sök recept: Avancerad sökning

    Glutenfri tårtbotten
    För 6-8 personer.

    Ett bra recept på en tårtbotten utan vetemjöl

    Ingredienser
    4 äggvitor
    4 äggulor
    2 dl socker
    1 tsk citronsaft
    1,5 dl potatismjöl
    1 1/2 tsk bakpulver
    en nypa salt

    Lägg till i inköpslistan
    Betyg: röster Visningar: 590 Sparat: 17
    Gör så här
    Vispa äggvitorna till hårt skum.
    Vispa ner 1 tsk socker till varje äggvita (alltså 4 tsk).
    Vispa resten av sockret med äggulorna.
    Tillsätt citronsaften.
    Vispa ihop vitorna och gulorna. Tillsätt potatismjöl och bakpulver.
    Häll i smord och bröad rund form.
    Grädda i 175 grader, ca 30 minuter.

    --------------------------

    Äsch, det kanske blir en marängbotten .

  • NorrVimpel

    Tårtbotten / rulltårta (2007-01-20 av Siri Cedergren)

    Ingredienser Instruktioner

    3 dl potatismjöl
    1 1/5 dl socker
    2 tsk bakpulver
    1 1/2 vatten
    2 msk margarin/mjölkfritt/mjölk-sojafritt Blanda alla torra ingredienser, rör i vattnet.
    Ta ett bakplåtspapper och smörj det med margarinet. Bred ut smeten. Grädda i ugnen i ca 5 till 10 minuter. 175 - 200 grader ugntemp.

    Rulltårta: Gör som vanligt med sylt eller fruktmos.

    Tårta: Gör som vanligt när man gör tårta.

    Tips: Vi har inte gluten så jag byter ut potatismjölet till vanligt mjöl....

  • Kryddburken

    När jag gör glutenfria tårtbottnar byter jag bara ut mängden vetemjöl mot hälften maizenamjöl och hälften potatismjöl! Jätteenkelt och de blir fina bottnar!

  • MaddeMamman

    tack för alla tippsen. Jag hittade "mitt" recept i en bok. (tårtan blev hur god som helst)

  • hink o spade
    MaddeMamman skrev 2009-05-09 20:40:57 följande:
    tack för alla tippsen. Jag hittade "mitt" recept i en bok. (tårtan blev hur god som helst)
    Kan vår vi ditt recept?
  • hink o spade

    Kan vi få ditt recept? ska det vara?

  • MaddeMamman

    3ägg
    1½dl socker
    3/4dl potatismjöl1tsk bakpulver
    1tsk bakpulver
    vispa ägg o socker pösigt, blanda potatismjöl, bakpulver o rör ner försiktigt
    bred ut på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. mitten av ugn 250grader i 5 min

  • MaddeMamman

    bakpulver ska naturligtvis bara vara 1 gång...

  • hink o spade
    MaddeMamman skrev 2009-05-09 21:49:27 följande:
    bakpulver ska naturligtvis bara vara 1 gång...
    Tack för receptet!

    Är det botten till en rulltårta?
  • Bebisfixerad

    recept.nu/1.118748&searchString=glutenfri+t%C3%A5rtbotten&rcp_recipeCategory=&rcp_kitchenCategory=&rcp_themeCategory=&rcp_mainIngredientCategory=&rcp_tvShowCategory=&rcp_chef=

  • MaddeMamman

    hink o spade skrev 2009-05-09 22:21:39 följande:


    Tack för receptet!Är det botten till en rulltårta?
    det är eg en rulltårta o då ska det var 3 msk kakao o fyllningen är smörkräm- alltså en drömtårta
  • hink o spade
    MaddeMamman skrev 2009-05-09 22:24:02 följande:
    hink o spade skrev 2009-05-09 22:21:39 följande: det är eg en rulltårta o då ska det var 3 msk kakao o fyllningen är smörkräm- alltså en drömtårta
    Tack för ditt svar!
Svar på tråden glutenfri tårtbotten