• Gul13

    Vilken maträtt har du fått mest uppskattning för? del 2

    Vilken maträtt har du fått mest uppskattning för?
    Ge mig receptet på det du bjudit på och som du fått mest uppskattning för...Så att jag också kan få lite uppskattning!

    Jag tar mig friheten att starta del 2 av en av mina favorittrådar.
    Finns det redan del 2 så säg till.

  • Svar på tråden Vilken maträtt har du fått mest uppskattning för? del 2
  • Gul13

    Och så föregår jag med gott exempel och bjussar på receptet jag bjöd svärföräldrarna på igår. Gratängen var tom kan jag säga. Det var väldigt gott.

    Maritas kycklingfilé För 4 personer

    En kryddig och smakrik kycklingfilé tillsammans med bananer, sambal oelek och mango chutney.

    1 kycklingfilé per person
    1 grön paprika
    2 bananer
    3 dl vispad grädde
    1 pressad v itlöksklyfta
    1 tsk curry
    1 tsk sambal oelek, (prova dig fram)
    1 dl mangochutney, (prova dig fram även här)

    Sätt ugnen på 225 grader.Skär kycklingfiléerna i portionsbitar och lägg dem i en ugnsfast form. (Vill du ha lite färg på filéerna så bryn dem på båda sidor några minuter i en stakpanna). Salta och peppra lite. Skär paprika strimlor och bananerna i skivor. Fördela dem över kycklingen i formen.
    Vispa upp 3 dl grädde och blanda i curry, sambal oelek och mango chutney.
    (Prova med lite sambal- och chutney i taget så det inte blir för starkt.)
    Krydda och ställ in i ugnen i ca 30-35 minuter tills den fått fin färg.
    Servera med ris och en sallad.

  • Min högsta önskan

    Då bidrar jag med ett recept som alltid går hem! De jag bjudit rätten till har bett om receptet, och det om något är väl ett tecken på uppskattning?!!

    PYTT-I-BAGDAD
    (Receptet är beräknat till 6-7 portioner. Stora portioner!)

    1 kg köttfärs
    4 gula lökar
    1-2 vitlöksklyftor
    salt, peppar

    Bryn allt tillsammans i stekpannan.

    Koka 6-7 portioner ris och blanda med det brynta.

    4 dl mellangrädde
    4 dl chilisås
    4 tsk curry
    1 krm svartpeppar
    4 dl creme fraiche

    Rör samman alla ingredienser och blanda med ris- och köttfärsröran.
    Häll i smorda formar. Gräddas i 15 min i 250 grader.

    Servera med te x ananas, päron, mandarinklyftor, banan, jordnötter, melon, körsbärstomater, gurka, mm.
    Ett gott bröd passar också bra till!

  • lövet2

    Favorit hos alla gäster, och en rätt som funkar även om vi är 14-15 pers till middag:

    Köttsås och spagetti
    Jag använder fransyska, eftersom såsen ska koka länge.
    Smält en klick margarin i en gryta, och lägg i hackad lök (på låg temperatur). Då kokas den mjuk.
    Skär köttet i tärningar, ca 1x1 cm. Bryn i omgångar om du gör på mycket kött, och häll över i grytan. Krydda köttet med salt, vit- och svartpeppar. Häll lite vatten i stekpannan och skrapa ur den, och häll det sedan i grytan efter varje stekomgång. När allt kött är stekt, så stänk på lite soja (äkta kinesisk). Vräk i ketchup, på 7-8 hg kött brukar jag ta ett halvkilo ketchup ungefär. Häll i mer vatten om köttsåsen verkar bli för tjock. Koka i ca 2 timmar under lock. Kan smaksättas med ett lagerblad före serveringen, men personligen avstår jag från det.
    Spagetti till, och en sallad som passar till är apelsinsallad: Apelsinbitar och isbergssallad - ingen salladskrydda eller annan smaksättning.


    We all know how those end ...
  • Schnooglewookiemush
    Kycklinggryta:

    Kyckling
    Spenat
    Soltorkade tomater (helst marinerad i vitlök, t.ex. Ridderheims)
    Grädde
    Vitlök
    Kryddor
    Strimla kyckling och stek i stekpanna. Hacka spenaten och tomaterna. Häll över det till stekpannan och stek med kycklingen. Har man marinerade tomater så kan man hälla över marinaden över kycklingen för mer smak. Häll över allt till en kastrull, tillsätt grädde. Koka ett tag, serveras till tagliatelle. Ugnsgratinerad köttfärspasta:
    Köttfärs
    Pastasås, vi brukar ta Barillas med vitlök
    Ostsås
    Purjolök (går att skippa om man vill)
    Pasta penne rigate

    Sätt på pastavatten, koka pasta medan du gör allt annat Stek köttfärsen Hacka purjon och tillsätt det till köttfärsen och stek nån/några minuter Häll över pastasåsen Varva pastan och köttfärssåsen i en ugnsform Häll över ostsås längst upp Låt den stå i ugnen 5-10 minuter i ca 200 grader Tacogratäng:
    4-6 personer

    800 g köttfärs
    2 burkar tacosås (går även bra med krossade tomater)
    2 påsar tacokrydda
    1 stor burk Crème Fraice
    1 stor ask Philadelphiaost
    Tacochips
    200 g riven ost

    Stek köttfärsen, pudra över tacokryddan Blanda i tacosåsen Blanda Crème Fraice och philadelphiaosten i en bunke Ta fram en form, lägg chips i botten Häll över köttfärsen över chipsen Häll över ostblandningen över köttfärsen Lägg ytterligare ett lager chips över Strö över den rivna osten 200 grader i cirka 15-20 minuter, tills osten smält och fått en fin färg.
  • gittan90

    Jag gjorde falukorven från den andra tråden, den blev verkligen supergod!

  • JULIA Alidias mamma

    lax

    paprika
    grädde
    dill

    bluedragoon oyster & onion

    stek lax förs i stekpannan i me paprika å dill stek en stund sen grädde i och sist bluedragoon påsen

    servera me tagiatelle är godaste till

  • Gul13

    Puffar tråden lite med ett av mina absoluta favoritrecept. Å så gott.

    Kycklinggratäng med vitlök och creme fraiche
    För 6 personer.

    6 st kycklingfiléer
    2 pkt bacon
    salt
    svartpeppar
    5 dl creme fraiche 34 %
    1 dl grädde
    1 - 2 dl riven parmesanost
    2 - 3 msk Thai Sweet Chili sås
    2 stora vitlöksklyftor
    3 - 4 msk kycklingfond

    Skär filén i strimlor. Skär baconen i bitar. Stek upp detta, salta och peppra.
    Blanda ihop:
    Creme fraiche, grädde, ost, sweet chilisås, pressade vitlöksklyftor och kycklingfond. Lägg kyckling och bacon i en ugnsfast form, häll blandningen över. Grädda 10-15 min i 225 gr. Servera sallad och bulgur/ris till.

  • levandecharader

    Tänkte bidra med en favorit bjudrätt

    Het ingefärskyckling

    Ingredienser
    6 kycklingfiléer
    1 msk smör
    1 msk olja
    salt & nymald svartpeppar
    250 gr schalottenlök
    2½ msk finhackad färsk ingefära
    2 vitlöksklyftor
    1 röd spansk peppar

    Sås
    1 hönsbuljongtärning
    ½ dl vatten
    3 dl visp- eller matlagningsgrädde
    1 dl sweet chilisås, thailändsk
    ½ dl chilisås av ketchuptyp
    1 lime rivet skal+2 1/2 msk saft
    salt & peppar
    1-1½ dl färskriven parmesan

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 225 grader. Bryn kycklingfiléerna i hälften av smöret och oljan. Salta och peppra och lägg filéerna i en ugnssäker form.

    Skala och klyfta schalottenlökarna och bryn dem i resten av smöret på medelstark värme ca 3 minuter. Tillsätt ingefära, finhackad vitlök och den urkärnade och finhackade chilifrukten. Stek ytterligare någon minut. Fördela blandningen över kycklingfiléerna.

    Sås
    Lös upp buljongtärningen i vattnet. Tillsätt grädde, de två olika chilisåserna, limesaft och skal samt salt och peppar. Häll såsen i formen och gratinera i mitten av ugnen ca15 minuter, strö över parmesanen och gratinera ytterligare 5 min tills allt fått fin färg.

    Servera med ris av valfri sort.

    Servera med basmati- eller jasminris.

  • livsmedel

    Den här har blivit en favorit hemma hos mig!

    Kasslergratäng

    Ca 400 g kassler
    3 dl vispgrädde
    1 dl crème fraiche naturell
    1 dl lätt crème fraiche paprika & chili
    1 dl chilisås
    1 tomat
    1 liten burk ananasringar
    Riven ost
    Oregano

    Gör så här
    Sätt ugnen på 225º.
    Smörj en form med matfett och strö över oregano.

    Skär kasslern i skivor (ca 1/2 cm tjocka). Placera kasslern i botten av formen.

    Vispa grädden krämig.
    Blanda grädden med all crème fraiche och chilisås och häll blandningen över kasslern.

    Skiva tomaten och garnera gratängen med ananas och tomatskivor.

    Strö över osten och oregano.

    Gratinera i mitten av ugnen i ca 20 minuter.

    Servera gärna med ris och wokgrönsaker

  • gittan90

    Recept från ica som är helt fantastiskt gott. Såsen tar en stund att göra men är väldigt enkel. Funkar bra med rödbetor också och man kan även byta ut getosten mot fetaost om man vill.

    Portioner: 6

    900 g laxfilé
    12 tunna skivor parmaskinka
    1 kvist rosmarin 
    olivoja
    600 g gulbetor
    100 g getost
    salt 
    vitpeppar

    Sås
    2 msk strösocker
    4 dl rödvin
    3 msk konc kalvfond + 5 dl vatten
    1 msk balsmvinäger 
    2 stjärnanis
    1 liten bit ingefära 
    1/2 chilifrukt ( t ex serrano)


     

    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Medel


    Gör så här
    1. Börja med att koka gulbetorna i lättsaltat vatten ca 30 minuter beroende på storlek. Lägg dem i kallt vatten och skala sedan med fingrarna.
    2. Häll sockret i en kastrull och smält det försiktigt. Tillsätt rödvin, konc kalvfond, vatten och vinäger. Låt koka ihop till hälften.
    3. Tillsätt stjärnanis. Grovhacka ingefära och chilifrukt. Tillsätt detta. Koka vidare så att det reduceras ytterligare. Smaka av med finrivet limeskal, -saft och honung.
    4. Sila såsen och runda av med 1 msk smör så att såsen blir blank och fin. Red ev med maizena.
    5. Halvera gulbetorna. Lägg en skiva getost på och droppa lite olivolja över. Sätt in i ugnen på 250°C i 5–10 minuter på övervärme så att osten får fin färg. Strö över flingsalt och peppra.
    6. Linda parmaskinkan runt laxfiléerna, bryn i olivolja och och stek vidare i ugnen på 125°C 10–15 minuter. Låt vila några minuter. Servera med gulbetor och grönsallad eller råris. Skeda såsen över laxen.


  • 969803

    Denna fiskgryta blev en succé när jag bjöd på den

    250 g laxfilé
    250 g sej/torsk
    300 g skalade räkor
    5 potatisar
    2 morötter
    1 liten purjo
    2 vitlöksklyftor
    1 msk smör
    2 dl vatten
    1 dl torrt vitt vin (el matl.vin)
    2 msk konc. fiskfond
    1 tsk sambal oelek
    1 tsk honung
    1 knippa dill
    1 knippa gräslök
    2 1/2 dl mellangrädde
    1/2 citron saft och rivet skal
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar

    Skala räkorna (räkhuvudena brukar jag lägga i en kastrull och koka med vatten, så har man en egen god buljong)och lägg i en skål.
    Skala o skär morötternaoch purjon i tunna strimlor. Dela potatisen i små bitar.Finhacka vitlöken.
    Fräs grönsakerna i smör i en gryta. Tillsätt vatten, vin, fond, sambal olek och honung. Låt koka under lock i ca 5-10 min.
    Finhacka det gröna.
    Häll grädden i soppan och tillsätt det gröna och citronsaft plus skal-
    Låt koka upp och lägg i fisken.
    Sjud några minuter tills fisken är klar.
    salta och peppra.
    lägg i räkorna.

    Servera vitt bröd till

  • 969803

    Mina barns och deras kompisars favorit

    Moussaka med potatis

    10-12 kokta potatisar
    300g köttfärs
    2 gula lökar
    matfett
    1 msk vetemjöl
    1 1/2 dl buljong
    2 msk tomatpurè
    1 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1/2 tsk timjan

    Ostsås:
    2 msk matfett
    4 msk vetemjöl
    5 dl mjölk
    2 dl riven ost
    salt, peppar

    Gratinering:
    ost

    hacka lök. Fräs lök och färs. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt buljong, tomatpuré, salt och kryddor.
    Låt koka 10 min.
    Gör ostsåsen, smält fettet, tillsätt mjölet och späd med mjölk. Låt koka 3-5 min.
    Rör ned osten. Salta o peppra.
    Skiva den kokta potatisen.
    Vara potatis, köttfärsröra och potatis i en smord ugnsform.
    Översta lagret ska vara ostsås.
    (jag brukar även lägga skivad tomat på)
    Lägg på riven ost.
    Gratinera i 250 grader i ca 20 min.
    Servera en god sallad till!

  • Gul13

    Denna grytan har jag bjudit på många gånger och jag har haft olika sorters kött. Den gör själ för namnet.

    Himmelska grytan
    För 4 personer.

    Ingredienser
    600 g fläskfilé
    2 pkt bacon
    1 rödlök
    1 liten crème fraiche 34%
    3-4 dl vispgrädde
    ½ köttbuljongtärning
    2-3 msk soya
    2 tsk tomatpuré
    1½ tsk sambal oelek
    Lite salt
    Mald svartpeppar
    Matlagningsmjöl
    Vatten

    Strimla filén, skär baconet i smala bitar och hacka rödlöken smått.
    Fräs upp filén i smör och lägg den sen på en tallrik.
    Fräs sen bacon och sist löken i baconfettet. Blanda ihop allt strö lite matlagningsmjöl över, rör om. Häll på resten och krydda. Låt småputtra en stund.
    Servera penne rigate och en sallad till.

  • HÄXAN BU

    Den här maträtten brukar jag bjuda på när det är första gången gästerna är hemma
    hos oss . Både barn och vuxna brukar gilla den.

    Du behöver:(ca 5 personer)

    2 st fläskfiléer (ska skäras i ca 2 cm skivor)
    5 dl creme fraiche 34% naturell
    2 dl vatten
    30g torkad svamp (svarttrumpet el trattkantareller)
    5 msk dragon
    smör och kryddor för stekning av köttet

    Stek köttet så det blir en stekyta lägg över i en kastrull,ta vattnet och häll det i stekpannan och rör om häll i vattnet i grytan. Ta allt och blanda ihop i grytan
    låt den sedan puttra på svag värme i ca 2 tim. Kyl ner den och ha den i kylskåpet i 2
    dygn. När du sedan ska ha den ska grytan värmas upp på svag värme.
    Servera gärna potatisklyftor till grytan.

    Lycka till

Svar på tråden Vilken maträtt har du fått mest uppskattning för? del 2