• Yamit

    Hey Jude! Del 14

    mayasmama skrev 2009-05-22 07:49:50 följande:
    I israel finns ngt som heter "Louisa" som man också har i te som är supergott, ngn som vet vad det heter på svenska?
    Louisa ar citronverbena pa svenska (star det i denna linken: www.shenet.se/vaxter/citronverbena.html och pa hebreiska: www.gamnon.net/AG-NewHerbal/Herbs12-Lamed/Heb-Spices-Lamed-LemonVerbena.htm).
    Lite bilder: images.google.se/images&q=Aloysia+triphylla&um=1&ie=UTF-8&ei=5YkaSsqtCcmvsAbp0b2RAg&sa=X&oi=image_result_group&resnum=4&ct=title
    Och du Mayasmama, ta inte at dig av allt folk sager. Du gor mer an vad en normal person klarar. Jag forundras over hur du alltid lyckas fa ihop allt i din stressiga, stressiga varld med jobb, barn och tyngsta ansvaret for familjen. Hoppas att din mamma kryar pa sig snabbt och att ni far det trevligt harnere.
  • Yamit
    EllieMay skrev 2009-05-25 23:18:06 följande:
    Wow jag måste verkligen vara osynlig, dumt att starta en tråd som är inne på del 14 redan. Trodde alla judar var välkomna att delta och prata, men allt jag skriver verkar inte ens märkas
    EllieMay ? Jag har inte varit sa aktiv den senaste tiden, men tycker tvart om att du faktiskt kommit in i traden och fatt respons nar du skrivit (vad jag har sett). Tycker mig komma ihag att ni diskuterat basta arstid att aka hitner (till Israel), olika judiska forsamlingar och hur man tar kontakt med dem, ditt nick & din fastman (hemskt ) och inget av det ignorerades. Ser bara ETT inlagg som ingen kommenterat (#24 dar du uttryckte sympati for Mayasmama och forklarade varfor), men sedan forvarrades situationen med Mayasmama?s mamma och hennes klader blev stulna och samtalet gled naturligt in pa det. Absolut ingen som avsiktligt ignorerat ditt inlagg utan traden rullar pa och man lar kanna varandra utefter vad var och en berattar om sig sjalv.
    Har hant manga ganger att jag last och VELAT kommentera, men inte haft tid, och nasta gang jag varit inne sa har traden fortsatt och situationen/amnet ar inte aktuellt langre. Som nar Tili vann pa lotto t ex. da satt chefen med mig hela dan och jag hade ingen chans att gratulera (ville skriva ett lite langre grattis sa det var inte bara att logga in, skriva grattis och logga ut). Sedan blev antingen jag eller nagot av barnen sjuka sa det blev inget FL pa flera dagar och att sedan ropa grattis efter flera sidor kanns lite malplacerat. Men jag tror inte Tili tog illa upp for det.
    Och nar jag sjalv berattade att jag letar biljetter till Sverige t ex. sa var det ingen som kommenterade det (och heller inget jag forvantade mig), utan det är mer att man berattar vad som forsiggar i ens liv. Ju mer du berattar desto mer lar man kanna varandra och desto mer kommentarer blir det pa ens inlagg, men langt ifran alla inlagg blir kommenterade. Sedan kan ens inlagg ?drunkna? om det plotsligt dyker upp nagot det borjar diskuteras hejvilt om och ens eget aker langt bak och ?forsvinner? innan nagon hunnit se det.
    Blev faktiskt forvanad over ditt inlagg eftersom jag tycker du ar ?inne? i traden redan, men du kanske hade en dalig dag eller kanske ar mer van vid ?chattar? dar man pratar mer aktivt, darav din misstolkning?
  • Yamit

    ElliMay ? Fy vilken mardromsdag! Hur gick det for sonen efter att han fatt byran over sig? Akte ni in till akuten?

    Mayasmama ? FY! Hur kan man stjala nagon annans klader ur en tvattstuga ? Verkligen lågt, men aven korkat. Personen kan ju inte ha kladerna sjalv om hon bor i omradet eftersom du skulle kanna igen dem. Och ska de saljas sa kan du ju aven kanna igen dem pa Tradera eller Blocket. Polisanmal och hall sen utkik pa om de dyker upp pa Tradera/Blocket, sa att de kan fa fast tjuven.
    Hoppas turen vander under semestern och att du hittar riktigt fina klader harnere (som en liten trost).

  • Yamit

    Tur att det inte tog varre. Var det sjalva sakerhetsanordningen det var fel pa eller var det vaggen som inte var byggd for det (smulades sonder)?

  • Yamit

    Gar det att boka om biljetten, sa att t ex du & Millie kommer ett par dagar senare och N aker ner med Ella & Maya som planerat? Da hinner hon kanske bli frisk och du hinner ner tills ni ska aka till Eilat (sa du slipper missa det ocksa).
    Kanns som om precis allt hander dig just nu. Du som har fullt upp i vanliga fall och sa hander bakslag efter bakslag, som om nagon daruppe testar dina granser for hur mycket en manniska kan klara (for du har ju klarat allt hittintills, vad du an stallts infor). Hoppas vattkopporna forsvinner lika snabbt som Ellas, sa att ni kan aka som planerat. Man kan ju alltid hoppas. Har hort att sma barn kan fa det lindrigare an aldre sa det kanske finns en chans.
    Och nu far det verkligen vara slut pa din otur! Sa otroligt mycket pa en gang.

  • Yamit

    EllieMay,
    Skont att du hittat barnvakt. Ar det nagon slakting? Hur lange ska du vara borta?
    Har du samma pass som 2005 eller har du hunnit byta (pass ar ju bara giltiga i 10 ar)? Fragan ar om just passet ar prickat eller om de prickat dig som person, sa att aven nasta pass blir problematiskt. Hoppas pa det basta. Jobbigt att behova dubbelkolla bagaget varje gang man ska ivag.

  • Yamit

    Tank pa att ditt pass maste vara giltigt atminstone 6 manader efter resedatumet. Det stod det pa min resebestallning jag nyss gjorde (harifran till Kopenhamn), sa jag gissar att det kanske galler for folk som reser hit ocksa. Bast att kolla med din reseagent sa att det inte blir nat klydd om du t ex. "bara" har 2 manader kvar pa passet nasta sommar.
    Onodigt att fa ytterligare en prick . *skamtar*

  • Yamit

    Jag har fotats sa manga ganger de senaste aren att jag inte bryr mig langre. Fornyat korkort, uppdaterat ID, jobb-"badge", svenskt pass, israeliskt pass osv. Har tappat rakningen. Sen ar det ju en fordel om man liknar sig sjalv pa bilden ocksa. Om man pa passfotot ar vidgjord, sminkad, solbrand, med kontaktlinser och utslappt har och sedan star i passkontrollen (utschasad med vilda barn) osminkad (med ringar under ogonen), blek, med glasogon och hastsvans sa kanske de inte kanner igen en . Sa numera gor jag inget speciellt nar jag ska fotas for pass. Jag ser helt enkelt ut som i verkligheten pa mina foton (pa gott och ont).

  • Yamit
    Tili skrev 2009-05-28 10:23:53 följande:
    Tyvärr får man inte flyga med vattkoppor eftersom det är så smittsamt. Jag har en kompis som var på mallorca för några veckor sedan, hennes dotter fick vattkoppor när de var där nere och de var tvugna att stanna på mallorca i 10 dagar extra.
    Tili - fick din kompis nan ersattning, fran forsakring eller liknande, for de extra dagarna hon var tvungen att stanna kvar pa Mallorca? Blir ju annars dyrt med 10 oplanerade extra dagar pa hotell.
  • Yamit
    Hattifnatt skrev 2009-06-02 23:59:27 följande:
    Yamit: hur gör man med fotografi till exv pass om man täcker håret?
    Hatti ? Har faktiskt aldrig reflekterat over det, men jag antar att man da fotograferas med mossan/huvudbonaden/bandanan. Ansiktet syns ju helt sa det ar ju bara haret som forsvinner. Personen ser ju likadan ut vid passkontrollen ocksa, bara det att man da kanske har en annan farg pa mossan nar man reser. Ungefar som nar folk fargar haret och da ser annorlunda ut an i passet.

    Minns nar man, i Sverige, skulle visa orat pa passfotot for nagra ar sedan. Da undrade jag lite hur kvinnor med slojor skulle gora. Skulle de inte kunna fa svenskt pass om de vagrade visa orat? Men nu har Sverige atergatt till "normala" passfoton, tagna framifran, sa den fragan ar ju inte aktuell langre.
  • Yamit

    NYB - hur gar det med bada barnen hemma? Har inte sett dig pa lange. Far du nagon somn?

  • Yamit

    NYB ? skont att maken fatt forlangt. Blev lite orolig for ett tag sedan nar du skrev att det fanns risk for varsling. Inte det lattaste att hitta nytt jobb mitt i finanskrisen.
    Hmmm? kan det vara kaffet som ar boven i dramat vad galler Benjamin?s somn? Det gar val rakt ut i mjolken, eller? *bara en tanke*

    Sjalv har jag nastan helt slutat med Coca Cola sen en manad tillbaka. Tog dock en burk forra veckan och en precis nu, men det ska inte bli nagon vana. Laste en artikel om hur overkonsumtion paverkar blodet, att man far oforklarliga sjukdomssymptom, trotthet, feber, forsvagade muskler (orkeslos), hjartslagsforandringar osv. och MYCKET stamde pa mig. Blev lite radd där och eftersom jag anda var sjuk (i bronkit) och Cola inte riktigt ?smakade? precis da (med antibiotikan) sa gjorde jag slag i saken direkt och slutade tvart. Far se hur lange det haller denna gangen, men det ar mitt langsta uppehall hittils. (Artikeln, pa hebreiska dock: www.haaretz.co.il/hasite/spages/1086773.html ).

    Ellie ? Grattis i efterskott! Later inte bra det dar med Redbull. Jag drack ett par sadana pa ett brollop for flera ar sedan och tyckte jag fick gallopperande hjartslag av det dagen efter, sa den drycken aktar jag mig for sedan dess. Men gott var det.

    Tili ? Hoppas meandi lunchen blir lyckad. Kommer du ner sa har vi en ?ny? lekpark har i Hertzliyah, bredvid ?Shivat HaKochavim?-kopcentrat, med en hog klatterstallningsanlaggning med rutchkanerör/repbroar (for storre barn) och en inhagnad babyavdelning (med mjukt underlag) precis i anslutning. Och sa ett café precis bredvid (men jag vet inte om det ar kosher eller med vilka priser). Har sjalv borjat ta med barnen till lite olika lekplatser har runtomkring efter dagis, nu nar vadret ar sa fint. Blir lugnare nar de far rasta av sig än att de brakar med varandra hemma, men igar borjade vi pottrana sonen sa jag vet inte om det ar sa lyckat att vara hemifran (langt fran en toalett) så precis i borjan, sa jag far nog gora ett uppehall tills jag vet hur pass bra pottraningen gar. Lite synd om dottern da, som maste sitta inne och uggla pga detta.

    Sa det regnar alltsa i Sverige? Hur lange ska det halla pa? Ska till Sverige med barnen i Augusti och forra aret (nar det regnade hela vistelsen forutom 1-2 dagar) sa investerade vi i ordentliga regnklader och gummistovlar, som jag givetvis tog med hem sen. Ska jag verkligen behova asa med allt det till Sverige eller finns det en chans att det blir en solig sommar denna gangen?

Svar på tråden Hey Jude! Del 14