• P2007

    Hjälp ang. sockerkakssmet

    Vet ju att man ska ställa in smeten i ugnen direkt när den är klar pga. bakpulvret men vad händer om man låter smeten stå ett tag, typ medans en sockerkaka är i ugnen.?

  • Svar på tråden Hjälp ang. sockerkakssmet
  • lövet2

    Mjölet sväller och kakan blir torr. Om du måste låta smeten stå en stund, så vänta med att hälla i mjölet och bakpulvret. Övriga ingredienser klarar att stå, men så fort du sätter i torrvarorna, så går det sämre.


    Fine! It´s your funeral!
  • SaraSara

    Fast om det bara är under tiden en anann kaka är i ugnen är det ingen fara, jag gör så ofta. det är väl typ 40 min det rör sig om?  det är väl skilnad om man låter den stå i flera timmar.

  • SaraSara

    Vill bara tillägga att gräddningstiden för kakan vars smet har stått kan bli lite kortare, just pga att mjölet sväller. Om man gräddar som vanligt kan den bli torrt, precis som löver säger.

  • MBert

    Bakpulvret hinner reagera och bilda bubblor, men de bubblorna som ska göra kakan porös och mjuk riskerar att försvinna om kakan får stå så länge. Kakan blir alltså mer kompakt om man tillsätter bakpulvret och låter kakan stå en stund än om man tillsätter det strax innan gräddningen.

Svar på tråden Hjälp ang. sockerkakssmet