Inlägg från: Savanna555 |Visa alla inlägg
  • Savanna555

    Starta eget café - Tips!

    Lirpa09 skrev 2009-08-06 19:13:25 följande:
    Virriga Vera skrev 2009-05-28 14:21:39 följande:
    Jag vill veta allt! Finns det bidrag att söka och vad krävs för att få dem? Sponsorer, går det att ordna till ett café? Vad krävs för tillstånd? Är det tillåtet att baka hemma och ta med till lokalen eller måste allt göras på plats? Hur ska man tänka vid prissättning? Hur får man kontakt med leverantörer eller kan man handla vart man vill? Lite på ex. Ikea, lite på ICA, lite på Konsum..Som sagt, skulle hemskt gärna komma i kontakt med någon kunnig hjälpsam själ
    Du kan handla var du vill. I många fall är det bra att handla av en grossist, ett företag som specialiserar sig på att sälja till restauranger och caféer. De kan oftast köra ut grejerna också, vilket kan vara bra med tanke på kylhållning osv. Vissa saker är det mycket billigare att köpa på en vanlig matvarubutik. Sedan handlar det naturligtvis om vilka mängder det är du ska köpa, grossisterna har ofta storpack som du kanske inte kommer att behöva.
  • Savanna555
    Anova skrev 2009-08-08 16:12:21 följande:
    Leverantörer (grossister) är A och O, köp inte på ICA eller konsum, de har sina egna leverantörer och lägger på en viss summa för att tjäna på varan. Om du sedan köper från t.ex. ICA så måste du ytterligare lägga på en summa för att du inte ska gå back. Det är ingen lösning.
    Problemet om man är en liten kund är att det ibland inte lönar sig att göra sina inköp hos en grossist eftersom man kan tvingas köpa väldigt stora förpackningar av saker man kanske inte hinner använda innan bäst-före datum. Å andra sidan varierar det säkert beroende på var i Sverige man befinner sig och hur konkurrensen ser ut bland grossisterna.

    Där jag drev ett café var det mycket vanligt att restauranger och caféer kompletteringshandlade vissa varor på t.ex Willys eftersom det var billigare än att handla motsvarande produkter hos den enda grossist som var något att räkna med. Det krävdes väldigt stora volymer för att man skulle få bättre pris hos grossisten.
Svar på tråden Starta eget café - Tips!