Inlägg från: Kanskedinsyrra |Visa alla inlägg
  • Kanskedinsyrra

    Sås till varmrökt lax?

    Kopierade vad jag skrivit på en annan sida där de sökte såser:

    Har BF måndag 1/6... lite tid över... suttit å klippt recept i en vecka... Jag har sparat på recept i 15 år...

    Några roliga å inte så krångliga: ( har ej provat)

    Kreolsk banansalsa:
    blanda jos från 3 lime med banan som du hackat smått ( direkt innan det blir brunt...) Skölj kärna ur å finhacka 2 gröna paprikor och 1 röd chilli ex spansk peppar, Krydda med 1 tsk socker, ½ tsk salt, 2 krm malen ingefära, 1 krm malda nejlikor och ½ krm riven muskotnöt. Ställ kallt ca en timme.
    Gott till: fisk, kyckling eller fläsk.

    har även squashsalsa, avokadosalsa, jordgubbssalsa och het fikonsalsa...

    Rödbetstzatsiki:
    4 port:
    4dl matlagningsyoghurt
    ½ dl vatten
    salt å vitpeppar
    3-4 pressade vitlöksklyftor
    2 msk citronsaft
    2 tsk torkad mynta
    2 färska rödbettor

    rör ut yoghurt med vattnet, smaksätt med kryddor å salt, skala å riv rödbettorna på grova rivjärnssidan. Blanda och ställ kallt. Gott till stekt fisk står det...

    pepparrotsguacamole
    Till buffé= stor sats!
    10 mogna avokados
    1½ krm salt
    2 ½ dl nypressad limejos¨½ chilifrukt
    2-4 msk nyriven pepparrot

    Blanda alal ingredienser, avsluta med pepparroten utifrån hur stark du vill ha den. Blir lätt brun så gör dne itne för lång tid i förväg 3-4 timmar går bra står det.

    Het aprikossås med österländsk krydda:
    4 port
    2 dls aprikosmarmelad
    rivet skal av 1 citron
    ca 2 msk pressad citronsaft
    ½ tsk grön tabasco eller ½ krm cayennepeppar
    1 tsk spiskummin
    ½ tsk salt

    Blanda ( om marmeladen är hård ta i vatten, men då kanske kryddorna måste ökas...) Cayennepeppar på slutet för å inte göra för starkt, tänk på att det tar 15 min för Cayennepeppar att sätta sig i såsen så vänta å smaka av efter det att kryddan "blommat ut".

    Har även: gurkyoghurt, annorlunda hommus, baba ganoush, Stark grillsås, ädelostsås, melonsås, recept på Harissa, Ingefärssås x2.... Persiko å hallonchuttney, Auberginekaviar,

    1 liten burk creme fraiche ( fetare =godare å mindre rinnig)
    1-2 msk limejos ( jag brukar alltid ha det hemma på flaska!)
    riven ingefära 1-3 msk beroende på smak ( eller 1-2 tsk torkad på kryddburk)
    salt å peppar
    God till lax, pastasallad...

    Pastasallad/potatissallad:
    färsk fylld pasta, ex med pesto, ost eller svamp/ färskpotatis på sommaren
    avokado
    stek: purjolök och färska champinjoner
    soltorkad tomat har du inte ta körsbärstomater (hela)
    ruccola
    gröna oliver med citronfyllning

Svar på tråden Sås till varmrökt lax?