Inlägg från: aspenbäck |Visa alla inlägg
 • aspenbäck

  5 min metoden fungerar!!!

  Vill bara skriva av mig lite, har haft världens krångel med våran snart 11 månaders lillkille att somna. Han har inte kunnat komma till ro på ngt sätt och jag har hållt på att vela fram och tillbaks med honom, han har fått ligga hos oss i sängen men inte kunnat somna, då har jag lagt honom i sin säng men inte där heller så har jag hämtat honom igen osv. Läggningen har säkert tagit 1-1 1/2 timme. Till slut fick jag nog och har stålsatt mig och kört 5 min metoden ( ca ) Första dagarna skrek han i vansinne, men somnade till slut, Igår gjorde han ett litet plutteskrik, men somnade och idag bara la jag honom ner i spjälsängen pussade honom och sa godnatt, och han min lille älskling somnade lugnt och tryggt för sig själv! Ville bara dela med mig
  Jag vet att 5 min metoden är omdisskuterad här på FL men för oss funkade det super bra. Det tog en vecka!

 • Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!
 • aspenbäck

  Ja visst är det skönt när man känner att ngt har blivit bra som man har gjort! Det är ju inte för min skull utan för hans, han var verkligen så lugn och fin idag och bara la sig och somnade.... Måste vara en hemsk mamma som har lärt honom det! =)

 • aspenbäck

  Magda73 :var tvungen att snoka lite och läste lite i din blogg, hoppas det var okej, sååå söta små musungar...=) Tycker som du om det du har skrivit, lite roligt att läsa!
  Godnatt på er och spännande forsättning i morgon

 • aspenbäck
  BeaBus skrev 2009-06-03 09:15:55 följande:
  Jag har en liten kille som i dag blir 9 månader jag testade 5 minuters metoden och det gick super bra. Första natten skrek han i 35 min , andra natten i 15 minuter och 3:e natten i 3,5 minuter och 4:e somnade han direkt nör vi lade ner honom. Men nu så har han börjat vakna på nätterna, han rullar runt och kryper upp mot huvudänden av sängen och så klart när det tar stopp och han slår i huvudet så vaknar han. Vanligast är att han vaknar 3 gånger per natt. Har du ngr bra tips på vad man kan göra?Mvh Bea
  Hej hej! Vad skönt att det har funkat för er också! Så skönt att slippa gå och lägga sig samtidigt som sin lille bebis, utan att det funkar ändå! Jag hämtar min kille på natten när han grejar och vaknar, tycker inte att det är så farligt om han sover lite grann i våran säng men vill gärna att han lär sig somna själv i sin egen. Så tyvärr har jag inget bra tips. Jag är väl själv lite inne på att lägga våran i eget rum, får för mig att vi väcker varandra. Alltså att han kanske hade vaknat , låtit lite och sen somnat om utan att jag skulle behövt vakna, men jag tar en sak i taget. Återkom gärna om du kommer på ngt som funkar!
 • aspenbäck

  Oj oj vad det har hänt mycket på den här tråden... För det första så står jag inte och klockar 5 min precis, självklart när jag går in så pussar jag säger godnatt och gossar lillen på kinden, men plockar ej upp honom, för det tredje så känner jag väl ändå mitt barn och hör vilket typ av skrik han har. Gör inte ni det.?Så länge han bara är arg för att jag inte plockar upp och krånglar med honom så gör det mig inget att han skriker, blir han stucken av ett bi som ngn nämnde så lär jag nog höra detta. =)Ett barn testar gränser hela tiden, låter ni aldrig era barn vara arga?

  Igår somnade han nöjt och tryggt, var inte ledsen därför att han har lärt sig att det inte är ngt farligt, mamma försvinner inte för gott utan finns fortfarande där om ngt händer.

  Vad är så hemskt med detta? Att bebisen inte får bestämma? Det pratas väldigt mycket om att lyssna in sitt barn, men jag tycker faktiskt att det är tvärtom. Det är vi som är föräldrar och ska fostra våra barn inte tvärtom. Däremot ska deras behov tillgodoses som trygghet, matas, bytas på , få massvis med kärlek mm mm mm , men det är en helt annan sak.

 • aspenbäck
  Bliglin skrev 2009-06-03 19:32:30 följande:
  Genom femminutersmetoden så underlåter du ju att tillgodose just det första behovet som du räknade upp, d v s trygghet. aspenbäck skrev 2009-06-03 19:28:52 följande:
  Ja att jag har lärt honom att det inte är farligt att somna själv i egen säng, stackars otrygga unge!
 • aspenbäck

  Ja ja, vi får väl enas om att vi tycker olika! Jag är nöjd och min bebis är nöjd. Min kille är också nöjd nu när vi har lite mer tid tillsammans på kvällen på tu man hand =)

 • aspenbäck

  en glad skrev 2009-06-03 19:41:41 följande:


  aspenbäck skrev: "Ett barn testar gränser hela tiden, låter ni aldrig era barn vara arga?"- självklart skall barn få vara arga - men har det med "testar gränser" i sovsituationen att göra?"Det är vi som är föräldrar och ska fostra våra barn inte tvärtom."- Fostran som företeelse är helt klart "överreklamerat", särskilt för de minsta barnen - och ditt barn är 11 månader?? Tror du att han är medvetet provocerande, utstuderat retsam, tänker som en vuxen och har det perspektivet ... eller? Barn behöver framför allt positivt samspel - från dag ett och hela tiden! Är du tillsammans med och samspelar bra med ditt barn kommer "uppfostran" att gå av sig själv. Du förstår honom som den han är och han kommer att kunna "läsa" dig och dina intentioner!
  Glömde ju att svara på ditt inlägg, ursäkta. Väluppfostrad som jag är så ska jag absolut göra detta. Att fostran skulle vara överreklamerat, det köper jag inte alls. Att han medvetet testar sina/mina gränser oja absolut. Dagarna i ända. Där han inte får gå där är han, och tittar först på mig så han är mycket väl medveten om vad han får fast man måste kolla om det går den här gången... Så här fungerar barn upp till vuxen ålder och det är föräldrars skyldighet att lära barn vad som är rätt och fel. Sen behöver inte mina rätt vara samma som dina osv men uppfostra dem det ska vi göra från dag ett. Det är jag som är förälder och jag vet mitt barns bästa, precis som du vet ditt barns bästa. Jag går inte in på era Attachment Parent sidor/trådar här och sågar era idéer fast att jag tycker att det är det tramsigaste jag har hört. Varför kan vi mammor inte stötta varandra istället för att motarbeta och lägga så mycket krav på varandra. Att kalla 5 min metoden för misshandel det är snudd på förtal tycker jag!
 • aspenbäck
  Jävelunge skrev 2009-06-04 09:57:16 följande:
  Är det här ett skämt? En bebis som tester gränser? Är arg som ett bi? Som vill "bestämma"? Är det en "annan sak" att ge sina barn kärlek och trygghet och att finnas där när de är ledsna och förtvivlade och behöver sina föräldrar?Nej lilla du det är inte en annan sak. Och små bebisar försöker varken bestämma eller testar gränser. Det var det dummaste och mest okunnig jag hört på länge. Jag tror att du TS borde läsa på lite om spädbarn och deras behov så att du kan bli en bättre mer inkännande och empatisk förälder. (Nu måste jag gå och kräkas)
  Ja snälla du gå och gör det!
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!