• Äldre 3 Jun 16:39
  24186 visningar
  724 svar
  724
  24186

  5 min metoden fungerar!!!

  Mieria skrev 2009-06-03 15:59:09 följande:
  Dr Mupp skrev 2009-06-03 15:55:20 följande: Nu menade jag inte att man ska ignorera någon. Då har jag helt missuppfattat metoden helt. Jag trodde att den gick ut på att man inte lyfter upp barnet varje gång det skriker utan att man försöker att sitta vid sidan och kanske sjunga något istället eller puffar på rumpan liksom. Visar att man finns där men att man inte behöver plocka upp barnet och att barnet måste lämna sängen varje gång det gnäller lite. För att lära barnet att sängen också är en trygg plats liksom..och att somna kan vara något mysigt även i den egna sängen? Du får gärna rätta mig om jag har fattat fel
  Du har fattat helt fel om det är 5mm det gäller. En kort version: Man ska inte vara i rummet alls och sedan "titta till" barnet var 5:e min. 5 min gäller även vid gråt och skrik. Man ska inte heller plocka upp barnet utan bara säga typ godnatt eller något liknande ("vänligt men bestämt" skriver Eckerberg) när man tittar till. Kroppskontakt får inte ges om det inte är så att barnet har sprungit upp ur sängen. Då får man lyfta upp och lägga tillbaka barnet. Sedan går man igen och väntar 5 min och så håller man på tills barnet har somnat.
 • Äldre 3 Jun 16:41
  #41

  Dax för syskon skrev 2009-06-03 16:39:06 följande:


  Rätta mig gärna om jag har fel, men 5 min metoden betyder ju att man går till barnet var 5:e minut (eller oftare om man känner att det behövs), inte låter det ligga o vråla i 35 min helt ensam medan man själv sitter o pillar sig i naveln. Går man in till sitt barn var tredje minut och stryker över håret och säger godnatt kan jag knappast se som nåt så fruktansvärt som vissa här målar upp det.
  Men det är inte 5mm du beskriver. Man ska inte ha kroppskontakt och man ska vänta 5 min.
 • Äldre 3 Jun 16:47
  #48

  Fast jag måste rätta mig. Eckerberg skriver inte "vänligt men bestämt", utan han skriver: "Man skall
  alltså inte låta tröstande utan bestämd men ändå vänlig."

  Vill inte bli anklagad för felcitat.

 • Äldre 3 Jun 16:50
  #50
  Mieria skrev 2009-06-03 16:47:07 följande:
  Men jag fattar inte? Jag känner mig som ett pucko nu...Ska man bara gå ifrån barnet?? Hur ska man då veta varför det skriker? Tänk om det har hänt nåt liksom? :´)
  Jaa... Om det har hänt nåt så får man reda på det när 5 min har gått.
 • Äldre 3 Jun 16:54
  #55

  *väntar 5 min innan jag tänker svara*

 • Äldre 4 Jun 17:27

  Men varför säga att man har använt 5 mm när man inte har gjort det? Följer man inte instruktionerna, struntar i att läsa på eller hittar på sådant som "passar ens eget barn" så är det inte längre 5mm.

 • Äldre 5 Jun 00:55
  Apmor2 skrev 2009-06-04 15:15:08 följande:
  nä men jag ska defenitivt kolla upp det, finns många tolkningar på metoden. Här är bvc.s tolkning "BVC:n har tagit fram den så kallad 5 minuters metoden. Metoden går ut på att låta barnet skrika och bestämt gå in i rummet och säga att ?nu ska du sova?. Man tar inte på barnet och tänder inga lampor. Sedan går man ut och väntar 5 minuter, vilket så klart är helt hjärtskärande eftersom barnet då skriker för fullt. Men det är bara att skärpa sig. Första natten gör man om samma sak kanske sju gånger, men andra natten blir det bara fyra gånger, tredje natten två gånger och fjärde natten ingen gång. Men denna är en metod som inte passar alla barn, det får varje förälder själva ta ställningen till." www.forskolebarn.nu/somnrutiner.htm
  Jag svarar nog väldigt sent i den här långa tråden, men jag vill bara vara viktig-Petter och påpeka att det inte är bvc som svarar för den sidan. Det är föräldrar som skriver till andra föräldrar. Men där står ändå att man inte får ge kroppskontakt, vilket du skriver att man får ge.
 • Äldre 5 Jun 11:59

  kalisti och charly1

  Jag antar att jag inte har hängt med i alltför många sömntrådar och endast har läst om metoderna efter grundarna (både Eckerberg och Ferber). Visste inte att Ferber (i folkmun?) kallades för 5mm eftersom man utökar tiden med 5 min, och inte håller sig till 5 min rakt igenom.

  Jag har också läst inlägg där folk har modifierat metoderna, och det är ju just egengjorda varianter av metoderna (tolkningarna är ju andra föräldrar som gör det som passar deras barn). Så min poäng är att jag inte tycker man ska säga att man har använt 5mm när man i själva verket gjort en modifikation av metoden. Tillägger man det sista så är det ju dock sant. Jag tycker det blir lättare i hela diskussionen om man håller sig till namnen (Ferbers metod, Eckerbergs metod osv).
  Fast jag inser också att det blir svårt eftersom många inte läser på metoderna efter grundarna, läser på om NÄR, VAR, HUR, utan just läser om det som tips från andra föräldrar - på gott och ont.

 • Äldre 5 Jun 12:00
  Siili skrev 2009-06-05 11:59:03 följande:
  kalisti och charly1 Jag antar att jag inte har hängt med i alltför många sömntrådar och endast har läst om metoderna efter grundarna (både Eckerberg och Ferber). Visste inte att Ferber (i folkmun?) kallades för 5mm eftersom man utökar tiden med 5 min, och inte håller sig till 5 min rakt igenom. Jag har också läst inlägg där folk har modifierat metoderna, och det är ju just egengjorda varianter av metoderna (tolkningarna är ju andra föräldrar som gör det som passar deras barn). Så min poäng är att jag inte tycker man ska säga att man har använt 5mm när man i själva verket gjort en modifikation av metoden. Tillägger man det sista så är det ju dock sant. Jag tycker det blir lättare i hela diskussionen om man håller sig till namnen (Ferbers metod, Eckerbergs metod osv). Fast jag inser också att det blir svårt eftersom många inte läser på metoderna efter grundarna, läser på om NÄR, VAR, HUR, utan just läser om det som tips från andra föräldrar - på gott och ont.
  Ferbers metod brukar väl kallas Cry-it-out? Eller är jag ute och snurrar nu?
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!
Logga in
Bli medlem