Inlägg från: lennartsdotter |Visa alla inlägg
 • lennartsdotter

  5 min metoden fungerar!!!

  lykta skrev 2009-06-03 17:03:12 följande:
  Jag måste bara undra en sak... Alla ni som är helt emot att man låter barnet skrika sig till sömns på kvällen då det ska sova, som ratar 5 min metoden o "idiotförklarar" de som "kränker/trycker ner/ignorerar/överger" sina barn, hur fasiken gör ni på dagen då ert barn skriker? Står ni på pass och plockar upp då direkt??? Ex. Idag skulle jag köra från stan för att hämta sonen på dagis, ca 15 min bilresa. Lilltjejen TOKVRÅLAR redan då jag sätter henne i stolen, försöker trösta, men inget hjälper. Är nyammad, rapad, bytt osv osv. sedan vrålar hon hela bilresan (sitter bak i bilen) tills hon uttmattad somnar i stolen då vi parkerar bilen. Är detta enligt er lika "hemskt" som att man låter barnet skrikam sig till sömns på kvällen??? Är lite nyfiken på hur ni tänker/gör då det av många här inne är helt förkastligt att låta barnet skrika sig till sömns... Är det då skillnad på nattsömn/dagssömn eller???
  Det är väl milsvid skillnad på att lämna barnet skrikandes ensam i sin säng mot att ha den i bilen där barnet trots skrik ändå ser och hör dig? Ibland kanske mamman/pappan tom. kan stryka barnet över kinden i bilen, lägga en tröstande hand på barnet (om barnet sitter bredvid i passagerarsätet).

  Problemet med metoder liknande 5 mm är att barnet lämnas ensamt. Barnet ignoreras. Det är effektivt... beroende på vad man vill uppnå.
 • lennartsdotter
  lykta skrev 2009-06-03 19:31:20 följande:
  Som jag skrev så satt hon i baksätet, bakom passagerarsätet, kan alltså inte se mig, jag kan inte rör henne, och höra mig... det vette sjutton, hon tokvrålade... Jag anser därmed att hon också lämnades "ensam" fast i bilstolen istället för i sängen... Vet inte om det är milsvid skillnad... Tycker det är en hårfin balansgång det här med vad som är ok och inte. Ibland kanske man precis som TS måste testa ett sätt som kan verka "grymt", men som visar sig fungera alldeles utmärkt på det barnet. Min bvc sköterska sa att ibland är det bättre att lämna ett skrikande barn i sänge/vagnen och gå ut och pausa, istället för att man tillslut tappar fattningen. Grattis TS till sömnen!
  Klart ditt barn hör dig i bilen även om hon skriker. Du kanske tycker att hon är ensam i baksätet, men det är hon inte. Du kan prata med henne, sjunga eller liknande för att hon ska förstå att hon inte är ensam.

  Jag anser också att det ibland är bättre att lämna barnet ensamt, gå undan och räkna till 10 och ta omtag. Men inte 5 minuter eller längre än så. Att ta några djupa andetag och samla kraft för att orka ta omtag är en helt annan sak än 5 mm.
 • lennartsdotter

  Ord blind skrev 2009-06-03 20:19:30 följande:


  Är daltande så mycket att förespråka?
  Vad är daltande? Innebär motstånd till 5 mm per automatik att man daltar?

  Är det att dalta att lyssna till sitt spädbarn?
 • lennartsdotter
  NovasMorsa skrev 2009-06-04 10:25:53 följande:
  ok nu måste jag fgråga er kritiker ngt.. mina barn somnar själv båda två (eller ja min yngsta somnar oftast medans hon äter sista målet inför natten men har hon inte hunnit somna så somnar hon pang bom i sin egen säng) jag har två barn ett på 2,5år och ett på 3mån och min sambo o flickornas pappa jobbar som lastbilschafför o är ute o kör i två veckor o sen e hemma på heltid i två veckor detta innerbär att jag är ensam med mina barn 14dygn per månad. om inte nån av våra vänner är o hälsar på oss ja min älsta går på dagis så vikliver upp på morgnarna. så rutiner gillar alla barn de kan vi väl vara överens om? men om ja inte lärt mina barn att somna själv hur skulle det då sett ut?? båda barnen soomnar för natten vid 20.00 tiden skulle jag då sitta/ ligga med min 2,5åring i famnen o söva henne i en halvtimme timme medans min 3månaders ligger o tokskriker efter mej? eller tvärt om?? ingen av dom skulle nånsin somna o jag skulle ha ett helvete.. visst då både jag o min sambo e hemma så tar vi varsin unge på kvällen. annars lägger jag eller sambon den unge först som värkar tröttast vi läser saga för älsta dottern beroende på om yngsta e vaken eller inte.. annars lyssnar hon på en saga på skiva ist men vi lägger henne pratar lite om dagen pussas o kramas osv osv. slävker lampan o säger god natt.. o visst självklart skulle det vara ngft så får dom somna i våran säng visst inga problem de är bara att göra det. så till er kritiker tycker ni att ja har misshandlat mina barn?? tycker ni att ja struntar i dom? tycker ni dom värkar vara "förstörda" pga att dom fått lära sej att somna själv? är iof bara våran älsta som vi använt 5minmetoden på o ja säger bara det en kväll tog det o då var hon arg o skrek på oss i 15min i så fort hon ropade mamma eller pappa så svarade vi henne.
  Det finns väl andra sätt att "lära" barn somna på än med 5 mm? Har man flera barn borde väl en "icke-skrik-metod" vara att föredra eftersom skrik just tenderar att väcka eventuellt sovande syskon. ;)

  Nu gick det ju väldigt snabbt för er, men för många så tar det en vecka eller mer med tex. 5 mm.
 • lennartsdotter
  NovasMorsa skrev 2009-06-04 10:40:00 följande:
  jag tycker man e egoistisk o självisk då man överför sin egen ångest på sina barn.. om man kan lära sitt barn att sova själv så det är ett piggt o glatt o utvilat på morgonen o man själv är det så är det ju en vinnande situation för båda
  Absolut. Jag håller med dig helt och hållet. Jag anser dock inte att vilka medel som helst får användas för att nå målet.

  Angående glad mamma... jag har nog mer synen att om alla familjemedlemmars behov tillgodoses mår alla som allra bäst.
 • lennartsdotter
  Maddsutt skrev 2009-06-04 11:17:30 följande:
  Dr Mupp skrev 2009-06-03 15:55:20 följande: Det tror du inte?? Jag jobbar med barn och ungdomar, och VET att många inte klarar av att sova själva.. denna metoden gör inte att man lämnar barnet för all framtid.. amn lämnar det i 5 minuter för att sedan komma tillbaka..
  Du träffar många 15-åringar som inte kan sova själva?
 • lennartsdotter
  Maddsutt skrev 2009-06-04 11:22:57 följande:
  Jag träffar ungdomar som inte kan sova själva.. ja..
  För att ingen har lärt de i övrigt normala tonåringarna att sova själva?
 • lennartsdotter
  7Illyl1 skrev 2009-06-04 12:56:46 följande:
  Cloudberry: Jag är medveten om nackdelarna med 5mm, men det finns också något som heter självläkning, om vi nu ska tala psykologi.
  Så om det inte orsakar permanent skada är det OK? Ska vi börja tillämpa det på andra områden också?
 • lennartsdotter
  Lincon skrev 2009-06-04 13:38:37 följande:
  Jävelunge skrev 2009-06-04 12:25:56 följande: Hur vet du att en 11-månaders bebis, som känner sina föräldrar, tror att h*n blivit övergiven i några minuter och tror att h*n ska dö för att det tar 5 min innan mamma/pappa kommer? Barn förstår så mycket mer än vad vi vuxna tror. Det är något jag minns väl själv från mina tidiga år.
  Tja, barn i den åldern har inte samma tidsuppfattning som vi? De kan inte (av rent neurofysiologiska orsaker) tänka "jaja, men mamma eller pappa kommer snart så allting är bra". Deras hjärnor är inte tillräckligt utvecklade för att de ska kunna trösta sig själva.

  Att barnet skriker är ju en första hint om att någonting inte stämmer. Att barnet fortsätter skrika är en andra hint om att något fortfarande är fel.
 • lennartsdotter
  7Illyl1 skrev 2009-06-04 13:48:11 följande:
  jag har inte påstått det, du missförstår mig.
  Vad ville du säga med inlägget om självläkning då?
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!