• Tidiz

  5 min metoden fungerar!!!

  men herregud! låt folk natta sina barn som dom själva vill!

 • Tidiz
  näradig skrev 2009-06-03 17:13:01 följande:
  nej!
  å varför kan man inte låta någon natta med barnet i knät, någon med 5 mm eller någon gå ut å gå med barnet i vagnen tills det somnar? herregud! det är väl upp till var å en hur man gör? huvudsaken är väl att barnet får sova å vet att mamma/pappa/mormor/farmor eller vem det nu är som nattar är där? om du nu är så starkt emot 5 mm är du brevid ditt barn hela dagarna också gissar jag på. du kan alltså inte ens gå ut i köket medans barnet är inne i vardagsrummet å leker? eller?
 • Tidiz
  näradig skrev 2009-06-04 10:17:20 följande:
  Om du inte har lyckats utläsa vad jag tycker om detta så kan jag berätta att ag tycker att dessa små späda barn utsätts för något vidrigt. sedan finns det mycket som är värre men jag tänker ändå aldrig acceptera detta och inte sluta brinna för det heller. Det hindrar mig inte från att hjälpa dem som har det ännu värre eller inte riktigt lika illa.
  du behöver ju faktiskt inte hoppa på andra bara för att du har en annan åsikt i frågan. säg att en vegan hoppar på dig som köttätare å verkligen är ohyfsat elak för att personen tycker nått annat. nej skärpning! låt alla tycka vad de själva tycker å sen kan du väl propagera för att 5mm ska utrotas men hoppa inte på folk för det. FL-nazi!
 • Tidiz
  näradig skrev 2009-06-04 11:07:58 följande:
  har jag hoppat på. anmäl mig då.självklart sitter jag inte tyst när jag ser barn som utsätts för saker jag tror de skadas av. dte hoppas jag att inte du gör heller.
  klart jag inte sitter tyst när jag ser något som kan skada ett barn. tex så sitter jag inte tyst när vår granne låter sin 7 åring cykla på storavägen utanför utan cykelhjälm utan säger till honom att hämta den. men att få barnet att sova är en annan femma, tror barnet (å föräldrar) mår sämre utan sömn så varför inte då göra det som fungerar för att barnet ska somna? ett barn dör inte av att somna ensam, däremot så blir man lätt psykiskt nedgången efter tre dygn utan sömn. så då är frågan, ska föräldrarna, å barnet, vara så trötta att dom inte kan ta hand om sitt barn på ett bra sätt eller ska barnet sova, trots 5 mm, promenader med vagnen eller hur man nu väljer att göra för att barnet ska somna å få en bra omvårdnad?
 • Tidiz
  Jävelunge skrev 2009-06-04 11:41:52 följande:
  Ingen säger att man skall vara utan sömn. Men det finns många bättre sätt att somna ett barn på än att utsätta den för kränkningar. Att som förälder inte kunna vara mer empatisk och ansvarsfull än att hänfalla åt en "quick fix" som 5mm är patetiskt. En annan "quick fix" är att tvätta ungens mun med tvål om den säger något dumt. Eller låsa in barnet i garderoben. Det oönskade beteendet slutar säkert eftersom man skrämt/kränkt barnet till lydnad. Samma ska med 5mm. Men man skall fan inte tro att det inte skadar barnets psyke eller den långsiktiga relationen mellan barn och förälder att göra så.
  de flesta jag hört använt 5mm har ju testat allt annat utan framgång, när det då uppenbarligen är sista utvägen att få sömn i familjen så tar man väl den?
  jag kämpar för fullt med min snart 3åriga dotter för att få henne somna i sin säng pga att vi satt med henne tills hon somna när hon var liten. ska jag sitta med henne i knät tills hon flyttar hemifrån då eller ska jag lära henne att det inte är farligt att somna i sin säng?
  näradig skrev 2009-06-04 11:44:27 följande:
  men jag TROR ju att barnen tar skada. varför ska jag vara tyst när jag ser barn ta skada men inte du? Barnen behöver inte ta skada för att du tror det ska du då låta bli?
  visst får man uttrycka sina tankar i allt men man behöver ju inte pracka på nån annan samma tankegångar å åsikter. finns en historisk händelse som fungerade på samma sätt, den sätter fortfarande sina spår.
  visst säg gärna "jag tycker si å så pga att..." men sen när någon svarar "visst kan man se det så men ..." så behöver man inte rikta taggarna utåt utan man kan lyssna å diskutera utan att idiotförklara varanda. det var nått vi fick lära oss redan i förskoleåldern.
 • Tidiz
  Jävelunge skrev 2009-06-04 12:02:06 följande:
  Det flesta jag känner till har inte testat allt. Och de har definitivt inte haft tålamod nog att låta barnet somna i lugn och ro nära mamma eller pappa. Sen skriver du om en treåring. En treåring kan man prata med, förklara och resonera. En treåring vet att du finns i rummet bredvid och en treåring kan till skillnad från en bebis bråka och försöka bestämma. Så att lära en treåring att sova själv ser jag inget problem med. Men i Ts fall ahndlar det om en bebis. De tär STOR skillnad.
  det jag menade var att vi får ta "lidandet" nu med en massa skrik, gap å ångest från min dotter för att hon inte lärde sig sova i sin säng direkt, jag är varken för eller emot 5mm men för vissa funkar ju det bättre än annat. så varför inte låta folk använda sig av det som för deras del fungerar?
 • Tidiz
  Jävelunge skrev 2009-06-04 12:25:56 följande:
  Fast jag tycker att man måste fråga sig varför en metod fungerar inte bara nöja sig med att den fungerar. Ändamålet helgar ju inte medlen. I så fall kan man ju ta till barnaga eller vad som helst. Och jag tycker att det är bättre att göra som ni, ta en eventuell kamp när barnet är större och förstår. En bebis förstår inte vad som händer när man överger den i flera minuter. Den ropar och ropar och tror att den är övergiven och kommer att dö. En treåring kanske blir arg. Men hon fattar att ni inte lämnat henne ensam i skogen.
  kanske är det bättre, kanske inte. men jag tror nog iaf att det är lättare att lära barnet redan från början. precis som du säkert försöker lära ditt barn att man inte ska ta upp godis från gatan å äta det, det lär man dom ju direkt inte när dom är 5-6 år. visst dålig jämförelse men du fattar vad jag menar?
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!