Inlägg från: southernbelle |Visa alla inlägg
  • southernbelle

    5 min metoden fungerar!!!

    Jag fattar verkligen inte varfor det alltid blir sa mycket tjafs pa dessa tradar om vilken metod man har andvant eller inte. Om man tar tex Ferbers sa ar det inte sa att man maste folja allt in i det minsta utan man kan val modifiera den till vad som funkar for en sjalv. Det star ingenstanns att ferbers pa nat satt ar regler utan det ar mer hanvisningar av vad som funkar bast enligt ferber egna forskningar och erfarenheter (har inte last tillrackligt om Eckerberg sa vet inte hur det ar med hans metod). Sjalvklart maste man folja vissa guidelinjer (som tex att ditt barn skall ha alla bas behov fyllda nar barnet laggs i sangen och att barnet skall vara trott och inte overstimulerad), men sen far man folja sitt hjarta och gora det som kanns bast for en sjalv ( ta i barnet, ga in efter 4 min, 3 min eller vad det nu kan vara)

    Det ar ingen ide att sitta och braka fram och tillbaka hurvida ditt barn blir skadat av metoder eller inte. Har dar jag bor sa andvander sig i stort satt alla sig av Ferbers och alla barn som jag vet har vaxt och blivit valdigt fina och trygga barn (vad vi kan se) och sover gott pa natterna. Sjalv har jag ett barn som sover daligt, men kanner att jag inte klarar att lyssna pa hans grat just for stunden darfor sa gor jag inte Ferbers men jag tror absolut inte att han skulle vaxa upp och bli otrygg i sig sjalv om vi nu skulle gora ferbers da han vaxer upp i en valdigt trygg miljo i ett valdigt karleksfullt hem.

  • southernbelle
    Siili skrev 2009-06-05 00:55:16 följande:
    Jag svarar nog väldigt sent i den här långa tråden, men jag vill bara vara viktig-Petter och påpeka att det inte är bvc som svarar för den sidan. Det är föräldrar som skriver till andra föräldrar. Men där står ändå att man inte får ge kroppskontakt, vilket du skriver att man får ge.
    det finns tva vad folk kallar 5 mm, den ena ar eckerberg och den andra ar Ferber. I Ferbers metod far du ha kroppskontakt sa lange du inte tar upp barnet. Ferber metod ar valdigt popular har i USA dar jag bor och mer eller mindre varje foralder jag kanner har andvant sig av den. Har inte hort nagon andvanda sig av Eckerberg har, tror att han ar mer vanlig i Sverige med tanke pa att han ar svensk.
    http://www.childrenshospital.org/views/june06/sleep.html
  • southernbelle

     Sa klart sa finns det manga manga olika metoder. Har sa pratas det mest (skulle nastan vilja saga enbart da jag aldrig har hor nagon prata om nagon annan) an Ferbers metod. Jag har hort folk kalla det for bade cry it out och 5 min. I Ferbers borjar man med 5 min och sedan okar man succesivt tiden.

    Det ar valdigt stor skillnad pa USA och Sverige och ni gar till BVC vanligtvis med era barn och gor era rutin undersokningar, har sa har vi mojligheten att valja vad vi vill att vara lakare skall vara specialiserade pa och det ar valdigt vanlig att lakare specialiserar sig pa barns somnbehov och barns at rutiner (tex sa finns det otroliga tillgangar till ammings konsulter).
    I USA borjar mammor oftast jobba efter 12 veckor (om man har tur, vissa far bara 6 veckor) och jag tror det ar darfor det pratas mycket mer om somnrutiner i positiv mening har an i Sverige. Eftersom forskning visar att ditt barn har kapaciteten att kunna sova genom hela natten och dessutom ma battre av det sa vill foraldrar garna att deras barn skall gora det nar man skall sedan ha en arbetsdag pa minst 8 timmar dagen efter dar man aven maste vara valdigt produktiv for att fa behalla arbetet.
    Jag jobbar inte sa jag kanner inte att mitt barn maste sova genom hela natten och darfor har jag inte andvant mig av Ferbers, men jag har verkligen full forstaelse for foraldrar som andvander sig av den.

    Av ren nyfikenhet, ni som ar sa emot tex Ferbers vad grundrar ni era asikter i?? I vad ni tycker ar det sunda fornuftet eller dokumenterad forskning?? Om det ar nagon har som nagon lank till en riktig dokumenterad forskning som ar provad under manga ar av en erkand forskare som visar att barnet vaxer upp till att bli en otrygg individ pga av att barnet har "utsattits" av somntraning sa skulle jag valdigt garna ta del i den. alltsa sa vill jag inte lasa nagon artikel dar nagon psykolog sager att det kan vara sa att barn blir otrygga utan en ordentlig forskning som sager att dom blir det. Ledsen for min daliga svenska men ni forstar nog vad jag menar (for manga ar utomlands )

  • southernbelle

    Queen70, Jag haller nog med dig i stort satt allt,vill bara gora nagra tillagg.
    Om man laser ferbers bok sa stort det klart och tydligt att det ar ok att barnet vaknar nagon gang per natt och att det inte rekommenderas att gora metoder om det ar sa att barnet barnet enbart vaknar nagon gang utan Ferber rekommenderar sin metod for barn som vaknar betydligt mer och stors av sin egen dygnsrytm.
    Om du ar intresserad sa las lanken som jag skickade med har ovan som ar en intervju med Dr ferber och jag tycker faktiskt att han har valdigt bra synsatt och vad man skall tanka pa nar det galler metoder.
    Jag tror att har pa Fl sa slanger folk ur sig sa himla mycket bu och ba utan att egentligen ens veta vad Ferber (eckerbergs metod ar ju ganska snarlik)anser och vad hans metod gar ut pa.
    Sen tror jag att det ar valdigt mycket foraldrar som bara testar en metod pa vinst och forlust vilket inte ar att rekommendera utan jag tycker att som foralder ar man mer eller mindre skyldig att veta vad det ar man haller pa med nar man testar en metod.
    Gor man Ferbers ratt sa tror jag att ett barn som lever i en trygg miljo men karleksfulla foraldrar inte har nagot att forlora, men som sagt en somnmetod ar inte att andvandas om inte somnen ar ett problem till att borja med (igen om man laser lanken har ovan sa har pratar ferber om nar somn ar ett problem for barnet och dess dygnsrytm)

  • southernbelle

    Oj nu kommer jag nog bli lynchad har pa traden, men jag kan tycka att hennes metod om nat ar farligt. Det ar bevisat i forskning att fler barn som laggs pa magen att sova har dott i PSD och visst andningsalarm i all ara, men jag skulle inte forlita mig pa ett alarm for att fa lugnare natter.
    Och det ar ju inte heller nagon forskning gjord i hennes metod och visst sa funkar den sakert men till vilket pris? Det ar absolut den sista metod jag nagonsin skulle testa! Men det ar jag det...


    Em00 skrev 2009-06-05 17:12:49 följande:
    står massa om det här: www.newsmill.se/artikel/2009/06/02/barnlakarn...
  • southernbelle

    Jo fast bara for att barnet vaknade i magen sa betyder ju inte att det skall vara sa nar dom ar ett halvar. I magen sa behovs inte ork att vara med en hel dag och hantera alla intryck sa saklart stors barnet av att inte sova bra och vakna manga gr per natt.  Somn behovs for barnets utveckling sa far inte barnet tillrackligt med somn sa behover man gora nagot for att fa dom tillrackliga timmarna (sen om det ar samsovning, metoder eller vad som helst spelar ju mindre roll).
    Mitt barn sover ca 8 timmar per dygn och det ar absolut inte bra med tanke pa att det verkligen paverkar hans dagliga liv.
    Jag foljer hans rytm och samsover, men inte hjalper det. Ett barn i denna alder kan inte komma pa sjalv att om han sover langre sa kommer han ma battre och utvecklas battre.
    I min lilla naiva varld sa har jag ju svart att tro att folk gor metoder for att banet inte sover 7 timmar i strack utan man startar en metod for att barnet skall ma battre och att man i dagslaget har ett barn som stors av att inte sova bra.


    Queen70 skrev 2009-06-05 19:39:03 följande:
    Det är en märklig inställning att tro att barnets sömn störs av att vakna fler gånger per natt. Så funkar ju spdbarn, så har det vart i magen, och så är det en ganska lång tid efter att barnet fötts Det sover i perioder och vaknar i perioder dygnet runt Skiter i om det är dag eller natt, inte minst för att barnet faktiskt ofta ska ammas flera gånger per natt. Att begära att enspädis ska sova 8 -10 timmar på raken är helt galet anser jag. Riktigt sjukt blir det med föräldar som lägger sina ungar vid 18 tiden, och sedan anser att de har sömnstörningar för att de hinner vakna 6 gånger innan klockan blir 9 på morgonen liksom...
  • southernbelle

    Jo fast for min kille sa sover han varken hemma eller borta. Om han somnar pa dagen sa sover han i kanske en halvtimme och sen vaknar han. Men det finns sakert folk som slapar med sina barn overallt och inte later dem fa chansen att sova tryggt i sin hem miljo.


    Queen70 skrev 2009-06-06 00:33:48 följande:
    I min värld ska ett litet barn inte heller vara vaken och med en hel dag. Jag tror många föräldrar är så upptagna av vad de själva vill göra och aktivera sig med unde dagen att de inte låter ungarna få ro utan de ska släpas med överallt. Min är över 10 månader och vill fortfarande sova ett par timmar vid två tillfällen per dag. Om man man låter ungarna följa sin egen rytmn så behöver man ju inte metoda. Hur jag än vrider och vänder på det så känns det enbart som ett verktyg för att anpassa barnet till sina egna önskemål fast jag anser att i alla fall det första året ska handlar om att föräldrarna anpassar sig efter barnets behov.
  • southernbelle

    Queen70, jag tycker vetskap och forskning ar valdigt viktig och inte att sara dig pa nat satt, men jag tycker det ar mer intressant att lasa en forskning av folk som har foljt en studie over manga ar an att lasa dina asikter om nagot du inte har nagra som helst personliga erfarenheter av (jag tar forgivet att du inte har testat nagon sovmetod). Sa klart sa vill man har bevis pa saker man laser och nar jag googlar eller gor lite mer akademiska (tittar i univeritets bibliotek) efterforskningar sa hittar jag inte EN ENDA serios forskning som sager att 5 min  (eckerbergs eller ferbers) LEDER till att barn blir otrygga individer.
    Det ar en valdig skillnad pa att ignorera ALLA av ditt barns behov och gora 5 min metoden och du kan sa klart hita massor av forskning som sager att barnet forlorar tillit och blir otrygg om det konstant blir ignorerad men sa ar ju inte fallet nar man gor en sovmetod. Sa darfor haller jag med Kallsti och vill garna att du skickar med lite lankar med palitlig forskning som sager att barnet blir skadad av en sovmetod for jag kan da inte hitta nagon.

    Sen till alla er som ar sa emot sovmetoder som har skrivit har pa dom sista sidorna, ni vrider valdigt mycket pa vad folk skriver. Oppna ogona och las vad folk verkligen skriver. Nar man gor 5 min metod sa grater barnet (om man foljer Ferbers alt eckerbergs hanvisningar och ser till att barnets bas behov ar fyllda) for att den ar trott inte for att den ar hungrig, sallskaps sjuk osv.

    Jag tror manga har som ar sa emot sovmetoder ar som jag och helt enkelt inte klarar att hora ens barn grata. Jag klarar inte att hora honom grata aven om det bara ar sa att han ar trott och jag tror inte det ar pa nat satt skadligt att lata ens barn grata i nagra (5-20 min) for barnet just ar trott. Nastan alla av min kompisar har gjort Ferbers och alla deras barn sover jatte bra och har blivit mycket mer aktiva och gladare barn sa jag tror tom att jag gor mitt barn en otjanst som inte hjalper honom att fa battre sovrutiner.

    Sa nu kommer jag sitta har och vanta pa att nagon har kan hitta en tillforlitlig forskning som sager att ett barn (6 man upp) som bor i ett karleksfullt hem och inte blir konstant ignorerad blir skadad av att en foralder gor 5 min metoden (Ferbers alt Eckebergs)

  • southernbelle

    Far? Du far gora hur du vill da Ferbers och Eckerberg instruktioner ar hanvisningar och inte regler. Enligt med sa far du ett battre resultat om barnet lar sig att somna uan hjalpmedel, men eftersom det inte ar regler du maste folja till punkt och pricka sa kan du ge hjalpen. I Eckerbergs metod sa tror jag (jag Har bara djup studerat Ferbers) att han inte anser att kroppskontakt ar nodvandigt, men in Ferbers kan du ha kroppskontakt sa lange du inte tar upp barnet.


    wiizz skrev 2009-06-07 15:00:41 följande:
    får man ge nappen?
  • southernbelle

    med...menar saklart dem..


    southernbelle skrev 2009-06-07 15:09:10 följande:
    Far? Du far gora hur du vill da Ferbers och Eckerberg instruktioner ar hanvisningar och inte regler. Enligt med sa far du ett battre resultat om barnet lar sig att somna uan hjalpmedel, men eftersom det inte ar regler du maste folja till punkt och pricka sa kan du ge hjalpen. I Eckerbergs metod sa tror jag (jag Har bara djup studerat Ferbers) att han inte anser att kroppskontakt ar nodvandigt, men in Ferbers kan du ha kroppskontakt sa lange du inte tar upp barnet.
  • southernbelle

    Som sagt sa har ajg inte last Eckerberg ( last Ferbers), men jag trodde han sjalv har forskat och gjort en PHD i barns somnbehov? Sa da ar ju hans forskning vard mycket?? Och om inte nagon annan forskare inte ens tycker det ar vart modan att forska i detta sa antar jag att det inte ar skadligt da?? Det borde ju finnas hur mycket forskningar som helst sa stryker att det ar skadligt om det nu skulle vara det ( vilket jag inte tror).


    lennartsdotter skrev 2009-06-07 15:04:40 följande:
    Ja, söker du specifikt efter forskning gjorda med Eckerbergs metod så lär du finna squat för vad jag vet har varken han eller någon annan forskar om hans metod. Han använder den för att den funkar och drar slutsatsen att barnet inte tar skada eftersom barnet är glatt dagen efter (spädbarn kan ju inte vara långsinta). Däremot behöver man inte leta länge på google förrän man finner vetenskapliga studier kring hur ignorering av spädbarn påverkar dem både fysiskt och psykiskt. Faktiskt. Allt som behövs är lite kreativitet i vilka ord och fraser man ska söka på.
  • southernbelle

    Kritiska...visst, men som du sjalv sager sa finns det ingen vetskap i det. Har dar jag bor ar dom flesta barnlakare valdigt positiva for sovmetoder (om du ser mina inlagg fran igar eller om det var iforrgar dar jag skriver om hur det funkar med barnlakare i USA). Sen som vi alla haller med om sa visst skadar det om du konstant ignorerar ditt barns behov, men det ar det val ingen har pa traden som inte har sagt eller??
    Det ar inte omojligt att gora langtidsstudier och det ar just vad Dr Ferber har gjort. Han har forskat i sin metod i 20 ar (efter 20 ar sa borde barnet visa om det har blivit otryggt eller inte) och hans forskningsresultat visar pa att barnet inte tar nagon skada.
    Sa summan av all pajkastning pa denna trad ar att NEJ, somnmetoder forstor inte ditt barn (om du foljer hanvisningarna vill saga) och JA, ditt barn kan bli en otrygg individ om du konstant ignorerar ditt barn ( men vilken foraldrar med alla hastar hemma gor det??)!!


    lennartsdotter skrev 2009-06-07 15:43:46 följande:
    Det finns en mängd barnläkare i Sverige som är kritiska mot bla. Eckerbergs metod, det innebär INTE att de har medel att lägga på vetenskaplig forskning kring hans metod. Däremot finns det en forskning som hanterar den behandling barn ofta utsätts för (att bli ignorerad, att tillåtas skrika i ensamnhet längre stunder osv.) när man följer Eckerbergs metod och där finns absolut indikationer på att metoden kan vara skadlig. Däremot är det ju ett området som är in i det närmsta omöjligt att göra långtidsstudier på och de som anser att metoden är grym lär knappast utsätta barn för den i syfte att stödja sin hypotes. Det är inte heller säkert att metoden ger någon bestående skada, men innebär det att metoden är bra att använda? Är "tillfällig skada" som kan repareras acceptabel?
  • southernbelle

    Na jag ar faktiskt inte sa jatte intresserad av din asikt sa det har du ratt i. Och ditt lilla inlagg har om att spoa sin unge har inte nat med denna diskution att gora. Jag tanker inte lagga ner nan mer tid pa att forsoka fa dig att lasa tex Ferbers bok sa du kanske kan forsta vad en somnmetod ar for du har faktiskt ingen aning. Jag forstar inte varfor man inte kan vara lite oppen utan vara sa fruktansvart trangsynt. Na mitt enda rad till dig ar att lasa ferbers bok fast varfor skulle du ta mitt rad du verkar ju veta bast anda sa lycka till i livet!!


    Queen70 skrev 2009-06-07 20:40:58 följande:
    Så om man inte testat det själv så kan man inte uttala sig? Men, vet du..Jag har inte testat att spöa min unge i uppfostringssyfte heller, och kan mycket väl tänka mig att det "fungerar" men min erfarenhet och kunskap om barns utveckling och psyke som jag har säger mig ändå att det inte är en bra idé. Förstår faktiskt inte varför en länk skulle göra min åsikt mer trovärdig....
  • southernbelle

    Har du last boken??


    Melly skrev 2009-06-08 16:39:10 följande:
    Ferbers sk forskning ger jag inte mycket för. Det är ju inte särskilt objektivt att "forska" på den metod som man själv lever på att försöka sälja till så många föräldrar som möjligt via sina egna böcker.
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!