• katja74

    5 min metoden fungerar!!!

    Queen70 skrev 2009-06-06 21:10:50 följande:
    Att gråta i mammans famn är en helt annan sak än att lämnas på golvet eller i sängen att gråta och trösta sig själv. Jag utgick ifrån att du menade att barnet låg själv och grät. Jag tror inte heller det är skadligt för barnet att gråta, om det är så att föräldrarna samtidigt är där och håller, bär och talar lugnande och försöker trösta. Absolut inte. Det är själva övergivandet som är det skadliga, som när man talar om 5 mm.
    Jag håller verkligen med föregående talare!
    Att ignorera ett litet barn "metodiskt" känns inte alls bra tycker jag.
  • katja74
    Apmor2 skrev 2009-06-06 21:18:29 följande:
    så det är bara gråt i samband med 5mm som är farligt för barnet?
    Det handlar ju om att man under 5mm väljer att inte hörsamma barnets signaler. Det är ju liksom det som är metodiken, eller hur?
  • katja74
    lövet2 skrev 2009-06-06 21:31:51 följande:
    Nej, det som är dåligt för barnet är att växa upp med föräldrar som medvetet struntar i när barnet är hungrigt, ledset, otryggt eller rädd. Den erfarenheten bidrar inte direkt till någon tillit till vuxenvärlden eller någon bra självkänsla. Att vara beroende av en person som medvetet behandlar en elakt och grymt - bara för skojs skull - sätter sina spår hos vilket barn som helst ...
    Amen to that!
  • katja74
    Apmor2 skrev 2009-06-07 08:08:00 följande:
    läs det jag skrivit tidigare! finns varianter av det det är därför jag tjatat om vikten av att definera vad ni pratar om då det är fler än mig som pratar om varianter av 5mm (som man har läst under namnet 5mm och tror att det är det alla pratar om). Jag har skrivit utförligt och beskrivit vad den varianten jag använt går ut på (finns andra här på tråden som hade använt den oxå, som har suttit och försvarat sig mot er) och nä det går inte ut på att ignorera barnets behov snarare tvärtom!!
    Nu har jag ju inte läst hela tråden(det är en väldans massa sidor), men jag har läst TS och de senaste inläggen. Om du använder ett annat sätt än 5mm så heder åt dig isf. Jag har redan uttryckt min åsikt om den metoden här så jag tänker inte tjata. Förresten, kan det vara så att du menar toddler när du skrev toodler? Det är det engelska ordet för småbarn i 1-3 årsåldern. Ha en bra dag!
  • katja74
    Apmor2 skrev 2009-06-07 11:25:40 följande:
    ibland när man skriver fort så blir stavningen inte den bästa (har fler stavfel) tycker det är tråkigt att man bara fokuserar på sådant. Och ja använder en variation av det, där det går ut på att lära sitt barn att sova ensamt men att ignorera barns behov (blev kallad misshandlare ändå) och ja det är många sidor men om man inte vill anklaga folk för sådant här i onödan tar man sig tiden att läsa det folk har skrivit.
    Nu var det ju varken min mening att "bara fokusera på sådant", (men det var någon som inte förstod vad du menade, jag menade inget illa med det!), eller att för den delen anklaga dig som person för att vara misshandlare. Jag skrev vad jag personligen anser om 5mm och det tycker jag är rimligt i en sån här tråd (utan att för den skull behöva sitta och ägna en timme åt vad alla människor här på forumet har sagt, faktiskt!), som faktiskt ursprungligen handlade om just den metoden.

    Tack för mig, ha en bra dag.
  • katja74
    NiniMe skrev 2009-06-07 18:30:26 följande:
    Jag har nog använt en hemmagjord variant på 5 mm... Han har fått skrika men med mig där som tröstar ändå...
    Ja, men då är det välan inte 5mm? Och så mycket bättre, anser jag!
  • katja74
    Bobousch skrev 2009-06-07 20:53:20 följande:
    Jag körde 5-mm med min dotter och det fungerade klockrent. Anledningen till att jag började med den var att hon för att kunna somna var tvungen att snutta på mitt bröst i två timmar... Jag ansåg att hon inte behövde det och jag provade 5-mm. Jag valde att vara stenhård, 5 min in på sekunden och efter tre dagar somnade hon direkt jag la henne i sängen. Första kvällen grät hon i ca 20 min. Har alltid somnat av sig själv från det. Jag läser en bok och pussar gonatt sen somnar hon. Jag skulle mer än gärna kunna använda 5mm på nästa barn också- om det skulle behövas.
    Jojo, men på vilket sätt fungerade det klockrent undrar jag? Och för vem? Inte var det barnet tror jag i alla fall.
  • katja74
    Bobousch skrev 2009-06-08 15:53:59 följande:
    Det fungerade klockrent på det viset att hon från den dagen alltid somnat i sin egen säng. Fungerar både för henne och mig eftersom när hon låg och snuttade i två timmar så sov hon inte hela tiden så då gick hon alltså miste om sömn. För mig fungerade det eftersom jag kunde lägga mig och sova och därmed vara en bättre mamma. Piggare. Hon var tre månader när jag körde 5mm och jag gjorde det endast när hon skulle lägga sig för kvällen. När hon vaknade på natten fick hon komma upp till mig och får det fortfarande. Min tjej har alltid fått närhet och vi kramas och pussas hela tiden, jag hävdar bestämt att hon inte tagit stryk av detta. Då anser jag att barn med föräldrar som gör allt för deras skull är mer otrygga i så fall. "Mår mamma bra mår barnet bra".
    Alltså fungerade metoden för dig, eftersom du blev piggare.
    Sen kan jag bara instämma med kommentarerna ovan faktiskt.
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!