Inlägg från: lennartsdotter |Visa alla inlägg
  • lennartsdotter

    5 min metoden fungerar!!!

    Apmor2 skrev 2009-06-04 13:56:23 följande:
    fast barn/människor har förmågan att lära sig och poängen med metoden är ju att lära barnet att hitta en trygghet ..
    Visst har vi förmågan att lära oss, men medan vissa tror att ett barn som metodas enligt 5 mm lär sig att den är trygg i sin ensamhet så tror andra av oss att barnet lär sig att det inte är någon idé att ropa efter uppmärksamhet för det är lönlöst.

    Jag har aldrig påstått att det inte går att lära barn saker.
  • lennartsdotter
    Angel1978 skrev 2009-06-04 13:49:00 följande:
    Vi har också tillämpat något som man kan likna med 5mm och det funkar. Det handlar ju inte om att man överger barnet eller struntar i det, det handlar ju om att barnet ska lära sig att det inte är farligt att somna själv, det finns inget att vara rädd för.. Jag tar inte upp barnet för att det skriker (om det inte är blöjbyte eller nåt annat är uppenbart fel), utan jag på min höjd klappar lite på det utan att prata. Om man som förälder ALLTID kommer rusande så fort barnet piper så lär sig barnet det väldigt fort.. Det KAN leda till att barnet piper lite för att det inte vill sova, då kommer föräldern och det blir ytterligare x många minuter med stimulans för barnet.. Inte sagt att alla barn är så, men det vet man ju inte förrän efteråt. Hur man än gör så tror jag att det är viktigt att man gör likadant varje kväll..
    Det är ingen som påstår att det är skadligt att lära barn att sova själva. Det är tillvägagångssättet som används som kritiseras. Jag tar inte upp E varje gång han skriker när han ligger i sin säng, men jag går ALLTID in till honom. Ibland behöver han nappen för att somna om, ibland behöver han fysisk närhet i form av en strykning över kinden eller en hand på huvudet för att somna. Vi plockar så gott som aldrig upp honom, för det är extremt sällan det behövs men behöver han plockas upp och somna i famnen är det OK.
  • lennartsdotter
    Angel1978 skrev 2009-06-04 14:12:47 följande:
    tror du skräcken minskar för att du undviker den?? Man måste träna, träna, träna, så också för barn att lära sig att somna själva.
    Ja, jag är väl ett undantag då. Jag samsov med mina föräldrar högt upp i åldern och jag började så sova själv på egent initiativ. Har inga problem att somna själv i vuxen ålder heller.

    Är det någon som tror att barn som inte tränas till att somna själva inte kan somna själva senare i livet? Man når ju en punkt i barnets liv då det är tillräckligt stort för att man ska kunna resonera med det och då kan man, om det behövs, börja "träna" barnet utan något trauma.

    Det verkar bara vara så att människor har olika bråttom och jag ser då inget egenvärde i att ett spädbarn ska kunna somna själv.
  • lennartsdotter
    Apmor2 skrev 2009-06-04 14:13:54 följande:
    fast poängen är att visa barnet att även om man inte håller i barnet att man ändå är i närheten alltså att barnet inte är ensamt även om man inte är i samma rum. Det är bevisat att barn från 3mån vet att även om man inte syns så finns man där. och om barnet får uppmärksamhet när den behöver det så förtsår jag inte att barnet skulle lära sig att det är lönlöst att ropa efter den, då det även handlar om att lära sig att ge uppmärksamhet när barnet behöver det inte bara när barnet vill det. För det är väl ingen som säger att man inte ska ge barn uppmärksamhet, eller?
    Men 5 mm bygger ju på att barnets rop på uppmärksamhet ska IGNORERAS i 5 mm (därav namnet). Med 5 mm får inte barnet uppmärksamhet när det behöver den och därför lär den sig att det inte är lönt att be efter den.

    Spädbarnet vet inte att uppmärksamhet kommer efter 5 minuters skrik eftersom det inte kan tänka så.
  • lennartsdotter
    Apmor2 skrev 2009-06-04 14:30:22 följande:
    nej det går ej ut på det, namnet säger dig det, men poängen med metoden är att börja med att man går ut en liten stund ur rummet om barnet gråter (till skillnad från att skrika) så går man in och ger det uppmärksamhet genom att lägga handen på det så att barnet ska känna att man är där och när barnet lugnat ner sig så går man ut igen och upprepar proceduren när det behövs och automatiskt så ökas minuterna, barnet förstår att när h*n behöver mor/far så är dom där på nolltid. Men att ignorera gnäll och skrik.. På det sättet vet barnet att det ej är ensamt och ignorerad och att även om föräldrarna ej är i samma rum så är dom nära och barnet kan känna sig trygg. Det är det 5mm går ut på.
    Eckerberg som har utformat metoden anser att kroppskontakt endast är tillåten om barnet behöver bäras tillbaka till sängen. I alla andra lägen får endast rösten användas. Barnet tittas till med ungefär 5 minuters intervall. Om barnet vaknar på natten och skriker tex. för att blöjan är våt ska man inte heller byta blöja utan bara med rösten markera att det är natt, man ska sova så sov.

    Det du beskriver låter mer som en blandning av 5 mm och tassmetoden.
  • lennartsdotter
    clarens skrev 2009-06-04 14:52:15 följande:
    vad menar du med att natta? om du menar ligga bredvid det i upp till 1-3 timmar så kan jag säga att det skulle jag aldrig stå ut med. jag undrar, ni som gör det, hur står ni ut?? vill ni inte göra andra saker på kvällarna? jag har dessutom svårt att tro att barnet själv tycker det är spec kul att ligga och försöka somna i flera timmar.
    Det finns jättemycket jag vill göra som jag inte hinner nu när jag har fått barn, men jag räknade liksom med att det skulle bli så. Jag är inte beredd att åsidosätta min son för mina egna intressen. Sedan är det för all del så att det även finns en pappa så vi kan turas om. På det sättet kan jag ägna mig åt mig själv ändå. Kanske bara inte riktigt varje kväll.

    Sedan är väl inte tanken att ett barn som ska sövas ska ha kul? Det ska vara rogivande, avslappnande, tryggt och mysigt.
  • lennartsdotter
    Apmor2 skrev 2009-06-04 15:09:37 följande:
    jag har läst om femminuters metoden på fler ställen och som jag skrev skulle man göra..
    Har du läst Eckerbergs beskrivning? Han är ju upphovsmannen till metoden. Gör man inte som han beskriver så är det inte 5 mm.
  • lennartsdotter
    Apmor2 skrev 2009-06-04 15:15:08 följande:
    nä men jag ska defenitivt kolla upp det, finns många tolkningar på metoden. Här är bvc.s tolkning "BVC:n har tagit fram den så kallad 5 minuters metoden. Metoden går ut på att låta barnet skrika och bestämt gå in i rummet och säga att ?nu ska du sova?. Man tar inte på barnet och tänder inga lampor. Sedan går man ut och väntar 5 minuter, vilket så klart är helt hjärtskärande eftersom barnet då skriker för fullt. Men det är bara att skärpa sig. Första natten gör man om samma sak kanske sju gånger, men andra natten blir det bara fyra gånger, tredje natten två gånger och fjärde natten ingen gång. Men denna är en metod som inte passar alla barn, det får varje förälder själva ta ställningen till." www.forskolebarn.nu/somnrutiner.htm
    Det låter ju som att de beskriver Eckerbergs metod helt och hållet. Ingen kroppskontakt, skrika/gråta 5 minuter och bara använda rösten.
  • lennartsdotter
    Angel1978 skrev 2009-06-04 15:19:37 följande:
    nattning ska ta max 15 min. Skulle inte acceptera att en nattning tar flera timmar.. Inte som regel. naturligtvis finns det alltid undantagskvällar, men de enstaka tillfällena räknar jag inte.. Det ska vara i princip: i säng ev en kort saga/sång god natt och gå ut ur rummet..
    Då förstår jag varför en skrikmetod krävs. Jag känner då ingen som kräver att spädbarn ska nattas på 15 min. Här hemma är det en successiv process men när E väl läggs i sängen klockan 21 sover han eller så är han sömndrucken och somnar omedelbart. Men allt innan dess är ju en förberedelse inför natten.
  • lennartsdotter
    clarens skrev 2009-06-04 15:27:11 följande:
    jag tror att det är bra för barnets självkänsla att somna själv.varför? jo, för att insomnandet kan te sig obehagligt och får man då hela tiden hjälp med att somna bekräftas denna rädsla för sömnen. föräldern säger med sin närvarande kropp att "ja, detta är farligt, men jag är här och hjälper dig" .kan barnet däremot somna själv i sin säng på kvällen lär det sig att detta inte är ngt farligt eller obehagligt utan snarare ngt skönt och nödvändigt. jag har två kompisar som blev nattade med samsovning upp i skolåldern, de vågade inte sova borta och har faktiskt fortfarande svårt att somna. en av dem måste somna framför tvn för att senare under natten stappla in till sin säng. jag vill heller inte ligga bredvid mina barn tills de somnar eftersom jag vet av egen erfarenhet att det kan dra ut väldigt på tiden och jag vill göra annat på kvällen än ligga och slumra ihop med dem. till er som tror att hur man nattar sitt barn hänger ihop med hur mkt man älskar dem kan jag bara säga att jag tror att ni har fel.
    Du kopplar deras sömnproblematik till att de samsov som barn. Jag samsov med mina föräldrar tills jag var 7-8 år och jag har aldrig haft problem att sova borta. Jag har heller inte haft några problem att somna själv efter samsovningen avslutades (på ett helt naturligt och otvunget sätt).

    Du menar att en förälder som ger sitt barn uppmärksamhet när det ber om den säger att det är farligt att vara ensam medan jag menar att man snarare säger "jag finns här när du behöver mig". Det är två helt olika saker.
  • lennartsdotter
    elinasteen skrev 2009-06-04 16:41:35 följande:
    hej! jag har inga egna barn, men min syster har en son på 3½, hon kan verkligen inte få sin son att sova i sin egen säng, så han sover alltid i hennes säng, vilket kan vara lite jobbigt för henne ibland, vi har pratat om det här innan, men kommit fram till att hon vet inte vad hon ska göra, och jag som inte har barn vet absolut inte vad hon ska göra. så såg jag detta! Men jag vet inte vad 5 minutersmetoden är? Någon som kan förklara, så kanske det skulle funka för min syster o systerson
    Kolla upp tassmetoden åt henne istället. Gör en googling.
  • lennartsdotter
    Apmor2 skrev 2009-06-04 17:02:03 följande:
    ok här är fem minutersmetoden som jag läst den och så som jag använt den! Man lägger barnet och går ut ur rummet om barnet gråter går man in och lägger handen på magen för att barnet ska veta att man är där och att det ej är ensamt när barnet lugnat ner sig går man ut igen och om barnet gråter går man in igen och upprepar metoden tills barnet somnat, minuterna ökas eftersom barnet blir tryggare och tryggare och barnet lär sig att även om föräldrarna ej är i samma rum så är barnet inte ensamt. Jag tycker att det är ganska bra metod och haft bra resultat när jag använt den men som sagt oavsett vad man väljer måste man anpassa metoden till ens barn då alla är olika. Det är bevisat att barn from 3 mån vet att mamma inte slutar existera för att dom inte ser henne, jag har iaf inte läst någonstans eller fått uppfatningen att man far illa för att man skriker. Metoden handlar mkt om att lära sig att skilja på gråt och skrik.
    Och för att förtydliga så är detta INTE den vedertagna 5 mm, grundad av Dr. Eckerberg. Din tolkning av 5 mm liknar mycket mer Tassmetoden (se beskrivning tex. här www.familjeliv.se/Forum-3-23/m29293259.html) än den metod som allmänt kallas 5 mm.

    Din tolkning tycker jag öht. inte ska kopplas till 5 mm (och det ska du tolka som något positivt).
  • lennartsdotter
    Gladabarnensmamma skrev 2009-06-04 17:23:11 följande:
    Alltså... alla ni som hoppar in här och säger FEL FEL FEL FEL och URS och STACKARS BARN och hit & dit... vilket konstigt sätt att bemöta ngn som inte tycker som er! Lär ni era barn att det är fritt fram att flyga på andra som har olika erfarenheter / åsikter än er också? Eller tar ni det pedagogiska greppet och neutralt delar med er av era erfarenheter istället? Bara en stilla undran...
    Det är ju en reaktion som uppstår för att vi tror att barn kan fara illa av metoden. Det handlar inte bara om att ha olika åsikter utan om att ärligt vara orolig för de "utsatta" barnens välmående. Jag kommer absolut lära mina barn att reagera när de ställs inför situationer där de anser att någon blir illa behandlad.

    Sedan kan man reagera på olika sätt, men det får aldrig bli så att ingen vågar säga ifrån "i toleransens namn".
  • lennartsdotter
    Apmor2 skrev 2009-06-04 17:32:00 följande:
    jag har inte sagt ngt om herr Eckerbergs metoder och det är inte min tolkning har läst om det under namnet 5mm på flera olika ställen. Och som jag sagt fler ggr så finns det tydligen fler tolkningar av metoden.
    Men den vedertagna 5 mm är Dr. Eckerbergs och det tycker jag är viktigt att poängtera för den metod du har använt har ingenting med den vedertagna 5 mm att göra.

    Eftersom det tydligen finns många olika tolkningar är det viktigt att framhäva skillnaderna. Den 5 mm som iaf jag (och de flesta andra 5 mm-motståndare antar jag) tar avstånd ifrån är just den gamla vedertagna.

    Den metod du har använt är inte ens en tolkning av Eckerbergs, det är en helt annan metod.
  • lennartsdotter
    Gladabarnensmamma skrev 2009-06-04 17:56:31 följande:
    Jag fick mina ungar i Australien och Kanada och där varnar man faktiskt för samsovning pga. kvävningsrisk (som katastrofalt nog hände en bekant till mig när hennes pojke var 4 månader). Inga kuddar, gossedjur, filtar och tjocka madrasser innan 1 år fick jag höra (min tvåa gallskrek iofs nätterna igenom och sov/ammade vid min sida i våran säng de första 5 månadern, men så fort han kunde vända sig så fick han sova i egen säng).
    Fast det är tveksamt om det föreligger någon högre kvävningsrisk vid samsovning än vid ensamsovning så länge föräldrarna är friska, rökfria och inte påverkade av alkohol/droger/läkemedel. I Sverige avråds samsovning om föräldrarna röker, tar vissa läkemedel och självklart om de är alkohol- eller drogpåverkade för då ökar risken för PSD.

    Om de där riskerna kan man alltid dividera om. Amning allmänt påstås minska risken för PSD och det har visat sig att mammor som samsover med sina barn ammar sina barn i högre omfattning än de som inte samsover. Innebär den skyddande effekten amningen har att det blir en plusminus-effekt om man samsover och ammar relativt om man inte ammar och barnet sover i egen säng?

    Och eftersom det handlar om 5 mm kan man ju påpeka att man inte måste samsova bara för att inte gilla eller tillämpa 5 mm. ;)
  • lennartsdotter
    southernbelle skrev 2009-06-07 14:57:20 följande:
    Sa klart sa vill man har bevis pa saker man laser och nar jag googlar eller gor lite mer akademiska (tittar i univeritets bibliotek) efterforskningar sa hittar jag inte EN ENDA serios forskning som sager att 5 min  (eckerbergs eller ferbers) LEDER till att barn blir otrygga individer. Det ar en valdig skillnad pa att ignorera ALLA av ditt barns behov och gora 5 min metoden och du kan sa klart hita massor av forskning som sager att barnet forlorar tillit och blir otrygg om det konstant blir ignorerad men sa ar ju inte fallet nar man gor en sovmetod.
    Ja, söker du specifikt efter forskning gjorda med Eckerbergs metod så lär du finna squat för vad jag vet har varken han eller någon annan forskar om hans metod. Han använder den för att den funkar och drar slutsatsen att barnet inte tar skada eftersom barnet är glatt dagen efter (spädbarn kan ju inte vara långsinta).

    Däremot behöver man inte leta länge på google förrän man finner vetenskapliga studier kring hur ignorering av spädbarn påverkar dem både fysiskt och psykiskt. Faktiskt. Allt som behövs är lite kreativitet i vilka ord och fraser man ska söka på.
  • lennartsdotter
    southernbelle skrev 2009-06-07 15:16:03 följande:
    Som sagt sa har ajg inte last Eckerberg ( last Ferbers), men jag trodde han sjalv har forskat och gjort en PHD i barns somnbehov? Sa da ar ju hans forskning vard mycket?? Och om inte nagon annan forskare inte ens tycker det ar vart modan att forska i detta sa antar jag att det inte ar skadligt da?? Det borde ju finnas hur mycket forskningar som helst sa stryker att det ar skadligt om det nu skulle vara det ( vilket jag inte tror).
    Det finns en mängd barnläkare i Sverige som är kritiska mot bla. Eckerbergs metod, det innebär INTE att de har medel att lägga på vetenskaplig forskning kring hans metod.

    Däremot finns det en forskning som hanterar den behandling barn ofta utsätts för (att bli ignorerad, att tillåtas skrika i ensamnhet längre stunder osv.) när man följer Eckerbergs metod och där finns absolut indikationer på att metoden kan vara skadlig.

    Däremot är det ju ett området som är in i det närmsta omöjligt att göra långtidsstudier på och de som anser att metoden är grym lär knappast utsätta barn för den i syfte att stödja sin hypotes.

    Det är inte heller säkert att metoden ger någon bestående skada, men innebär det att metoden är bra att använda? Är "tillfällig skada" som kan repareras acceptabel?
  • lennartsdotter
    southernbelle skrev 2009-06-07 16:02:27 följande:
    Kritiska...visst, men som du sjalv sager sa finns det ingen vetskap i det. Har dar jag bor ar dom flesta barnlakare valdigt positiva for sovmetoder (om du ser mina inlagg fran igar eller om det var iforrgar dar jag skriver om hur det funkar med barnlakare i USA). Sen som vi alla haller med om sa visst skadar det om du konstant ignorerar ditt barns behov, men det ar det val ingen har pa traden som inte har sagt eller?? Det ar inte omojligt att gora langtidsstudier och det ar just vad Dr Ferber har gjort. Han har forskat i sin metod i 20 ar (efter 20 ar sa borde barnet visa om det har blivit otryggt eller inte) och hans forskningsresultat visar pa att barnet inte tar nagon skada. Sa summan av all pajkastning pa denna trad ar att NEJ, somnmetoder forstor inte ditt barn (om du foljer hanvisningarna vill saga) och JA, ditt barn kan bli en otrygg individ om du konstant ignorerar ditt barn ( men vilken foraldrar med alla hastar hemma gor det??)!!
    Eckerbergs 5 mm handlar alldeles precis om att systematiskt ignorera sitt barn. Ferbers metod är jag inte insatt i så den säger jag ingenting om (dvs. ignorera barnet 5 min i stöten tills barnet ger upp och det kan pågå varje dag i flera veckor, oftast dock "bara" en vecka).
  • lennartsdotter
    lennartsdotter skrev 2009-06-08 01:07:03 följande:
    Eckerbergs 5 mm handlar alldeles precis om att systematiskt ignorera sitt barn. Ferbers metod är jag inte insatt i så den säger jag ingenting om (dvs. ignorera barnet 5 min i stöten tills barnet ger upp och det kan pågå varje dag i flera veckor, oftast dock "bara" en vecka).
    Blev lite fel där... ska vara såhär såklart:

    Eckerbergs 5 mm handlar alldeles precis om att systematiskt ignorera sitt barn (dvs. ignorera barnet 5 min i stöten tills barnet ger upp och det kan pågå varje dag i flera veckor, oftast dock "bara" en vecka). Ferbers metod är jag inte insatt i så den säger jag ingenting om.
Svar på tråden 5 min metoden fungerar!!!