Inlägg från: Fråga Kocken |Visa alla inlägg
  • Fråga Kocken

    tips på grillat!

    Hejsan
    Jag vet inte riktigt vad det är du är ute efter, jag skriver några tips här nere, är det något av detta du fastnar för kan du återkomma om du vill ha lite mer utförlig beskrivning av detta hur man gör och vad som behövs.

    Olika korvar, grillkorvar till de små och kanske lite smakstarkare till de vuxna. Tycker du det känns lite tråkigt med korv och bröd kan man byta ut bröden mot tex tunnbröd och ha lite roliga tillbehör till korven som antingen kan rullas in i rullen eller ätas vid sidan av på en tallrik.

    Hamburgare, lätt att göra själv med köttfärs som smaksätts med lite dijonsenap och vitlök för att sedan formas till hamburgare och kryddas vid grillningen. Vill man inte lägga ner tiden kan man köpa färdiga frysta hamburgare. Ha lite roliga tillbehör som cole slow, tomat, bacon, hamburgerost, gurka, lök och någon god dressing. Till detta kan man servera en fräsch potatissallad antingen krämig eller vinigrettbaserad beroende på vad man föredrar. Uppskattas ofta av både vuxna som små.

    Känns de båda förslagen inte bra kan du bjuda på:

    Fläskkarre, potatissallad och sallad
    Kycklingfilé och sallad
    Laxfilé
    Spett med köttfärsbiffar kryddat på något roligt vis med goda tillbehör
    Andra spett med blandat kött, fisk, korv eller kyckling och ett separat grönsaksspett då grilltiderna ofta skiljer sig åt från kött och fisk.

    Hör av dig om det är något du fastnat för så ger jag dig gärna ytterligare tips.

    Lycka till
    Hälsningar Lotta

  • Fråga Kocken

    Hejsan
    Det beror på hur stora bitar du har av kycklingen, gör du någotlunda små bitar 1,5-2 cm * 1,5- 2 cm är det inga problem att blanda det med grönsakerna. Vill du har större kycklingbitar blir grönsakerna övergrillade. Har du lök på spetten blir den oftast inte helt klar då den behöver längre tid för att bli klar. Det kan man ju grilla för sig på egna spett och sedan peta av ner i en skål så kan var och en plocka löken från skålen.
    Gott till kycklingspetten kunde en potatis eller pastasallad vara. För att slippa för många olika skålar och tillbehör kan man ha i mycket grönsaker i salladen.
    Som grillsås kan du använda cremefraische, gräddfil eller matlagningsyoghurt som grund. Sedan beroende på hur du kryddar kycklingspetten kan du välja hur du ska krydda din kalla sås.
    Ex.
    Kycklingen: örter, vitlök Såsen: soltorkade tomater, vitlök och basilika
    Kycklingen: Ingefära, vitlök, soja Såsen: Lime, vitlök, ingefära sweet chili och koriande

    Köttfärsbiffar: Då gör du vanlig pannbiffmix (se recept vår kokbok eller www.milda.com) sedan kan du krydda som du känner
    Färsen: västerbottenost, dijonsenap Såsen: dijonsenap, gräslök eller/och persilja
    Färsen: Vitlök, örter, fetaost Såsen: tzatziki

    När du kryddat din färs, formar du långa korvar som dy trär på spett. Då kan du antingen ha dem som de är eller rulla in dem i bacon eller lufttorkad skinka.
    Servera även detta med någon pasta- potatis- bulgursallad med mycket grönsaker i.

    Hoppas att något av detta låter lockande.
    Hälsningar
    Lotta

Svar på tråden tips på grillat!