• MrsCaroline

    Hjälp! Porterstek!

    Håller på och lagar Porterstek när mannen kom förbi och tycker det ser ut att vara lite spad och undrar om steken verkligen blir genomlagad. Så nu blev jag orolig.
    Hur brukar ni göra? Jag har följt följande recept, och spadet täcker kanske 1/4 av köttet, vänder det då och då:
    1,25 - 1,5 kg benfritt nötkött (t.ex. fransyska eller rostbiff)
    Kokspad:
    1 flaska 33 cl porter (en sorts öl som brukar finnas i vanliga mataffärer)
    ½ - 1 dl outspädd svartvinbärssaft
    3/4 dl äkta soya
    7 torkade enbär
    7 hela svartpepparkorn
    2 tsk timjan
    2 gula lökar (som du skivar)
    3 köttbuljongtärningar eller motsvarande flytande buljong, ca 4,5 msk
    Tack på förhand!
    ~ Världens Lyckligaste ~
  • Svar på tråden Hjälp! Porterstek!
  • M C

    Det ska inte vara genomstekt. Rosa på sin höjd.
    Det är KO för tusan, inte gris.

  • M C

    Skaffa en termometer, på sin höjd 67 grader, sen vila. Över 72 och den blir grå och trådig.

  • MrsCaroline

    Ok, så 67 grader och sen ligga i spadet 15 min och sen in i folie, är det bra?


    ~ Världens Lyckligaste ~
  • M C
    MrsCaroline skrev 2009-06-05 16:58:05 följande:
    Ok, så 67 grader och sen ligga i spadet 15 min och sen in i folie, är det bra?
    Nja, folien gör så det eftervärmer. Hellre bara ligga på skärbrädan i 15 minuter. Spat funkar, men inte mer än 15. Helst bara 5-10.
  • MrsCaroline

    Ok, tack för hjälpen! :) 


    ~ Världens Lyckligaste ~
  • MrsCaroline

    Blev bara lite konfunderad när alla bilder verkar vara med porterstek som är genomstekt...men det kanske är en smakfråga iofs..


    ~ Världens Lyckligaste ~
  • M C
    MrsCaroline skrev 2009-06-05 17:15:24 följande:
    Blev bara lite konfunderad när alla bilder verkar vara med porterstek som är genomstekt...men det kanske är en smakfråga iofs..
    Nja, den har mörkt spad, det gör den lite mörkare. Men man ska aldrig genomsteka ko, då blir det rent av äcklig.
    Prova genomsteka en gång vettja, man vet aldrig hur märkligt det smakar förrens man provat.

    Åkej, har du ett dåligt kött så kanske du måste genomkoka, men är köttet bättre är det bättre att låta den vara rosa.

    Men det är portern som gör steken, inte koktiden.

    Vad har du för kött? Franskyska, högerrev, rostbiff?
  • MrsCaroline

    fransyska


    ~ Världens Lyckligaste ~
  • M C
    MrsCaroline skrev 2009-06-05 17:26:53 följande:
    fransyska
    Jaha.
    Då tar jag tillbaka allt, koka på som tusan.
    Den behöver TID. Den måste vara genomkokt och mer därtill.

    Jag glömde hemliga alternativ c) köttet behöver tid. Fransyska behöver tid.
  • M C

    Inte för att fransyska är dålig, det är ändå KO. Men den är inte mör och fettsprängd.
    Man kan göra väldigt god kalops på fransyskan tex. Och porterstek.
    Men det tar tid.

  • MrsCaroline

    Tack för alla råd, körde på till 71 grader, sedan låg den i spadet till 74 och blev KANON!


    ~ Världens Lyckligaste ~
  • M C
    MrsCaroline skrev 2009-06-07 15:45:12 följande:
    Tack för alla råd, körde på till 71 grader, sedan låg den i spadet till 74 och blev KANON!
Svar på tråden Hjälp! Porterstek!