Forum Inaktiva: Fråga Kocken - Fråga experten
Varje medlem är ansvarig för sina inlägg.
 • Gluten- lakrits?

  Mån 15 jun 2009 11:37 Läst 11269 gånger Totalt 2 svar
  Mån 15 jun 2009 11:37

  Hej hej!

  Jag har en fråga som gäller min son som e glutenallergiker.... Det första vi fick höra var att han inte kan äta lakrits. Gäller det att lakrits eller är det bara när det står just vete eller liknande?

  MVH Sara

 • Fråga Kocken
  Visa endast
  Mån 15 jun 2009 12:54 #1

  Hejsan
  Jag var ine på livsmedelsverkest hemsida för att hitta svaret på detta. Jag klistrade in båden länken samt kopierade svaret. Där står det precis som du trodde att det bara är när det står att det innehåller vetemjöl i innehållsdeklarationen som det innehåller gluten, lakrits i sig innehåller inte gluten.

  Hälsningar
  Lotta

  www.slv.se/sv/Fragor--svar/Fragor-och-svar/Fragor-och-svar/Innehaller-lakritsgodis-gluten/

  Innehåller lakritsgodis gluten?
  Allt lakritsgodis innehåller inte vetemjöl (gluten). Däremot kan lakritsgodis, liksom annat godis göra det.

  Vetemjöl tillsätts som bindemedel vid tillverkningen, men bindemedlet kan också utgöras av till exempel stärkelse. Vilket bindemedel som använts måste framgå av ingrediensförteckningen. Godis i lös vikt bör undvikas eftersom förpackat godis, som har en ingrediensförteckning, är säkrare.

  Mera om lakrits
  Lakrits i sig innehåller inte gluten (vetemjöl). Lakrits kommer från en 1-2 meter hög, busklik och halvt förvedad ört som tillhör familjen ärtväxter. Ur växtens långa rotstammar framställs lakritsblock eller lakritsstänger. Lakrits används vid framställning av godis, drycker och mediciner. Uppdaterad: 2008-10-29 Sidan uppdaterad av: FoU-avdelningen, Kemiska enheten 2

 • Mån 15 jun 2009 13:08 #2

  Tack så jättemycket för hjälpen... då kommer sonen bli glad!!!! Äntligen ska han få smaka på lakrits!!

Logga in
Bli medlem
Svara i tråden...

Innehåll