• Ziitoo

    Vi tog upp en gädda igår, vad göra med den?

    Emmi Isabell ♥ Mammas och pappas lilla älskling!
  • Svar på tråden Vi tog upp en gädda igår, vad göra med den?
  • Kickiliisa

    Mal den och gör färs. Blanda med ägg, salt, vitpeppar och något annat som smakar gott. Tex knaperstekt bacon, riven pepparrot, vitlök etc. Forma biffar och stek. Smaskens!

  • Trailer T

    elstekt gädda fylld mad ansjovis, persilja och vitlök, serveras med smörslungadsparrispotatis och savoykål.

    1 gädda fjällad och rensad

    4 st ansjovis filéer

    1 knippe persilja

    2 st vitlök

    600 -800 g sparrispotatis

    Ca ½ huvud savoykål

    Smör

    Salt och peppar

    Tillagning:

    Värm ugnen till 200 grader.

    Ta fram en lagom bit aluminiumfolie för att ha att slå in gäddan i.
    Krossa vitlöken och grovhacka ansjovisen och persiljan, fyll sedan gäddan och lägg den på folien, gnid in salt och lägg på rikligt med smör.
    Stäng paketet och ställ sedan in gäddan i ugnen i cirka 30-40 minuter. Koka sparrispotatisen.
    När potatisen är färdig, tag fram en stekpanna och lägg i smör.
    Låt inte smöret få för mycket färg, potatisen ska inte stekas utan bara få smak av smöret.
    Lägg i potatisen och den strimlade savoykålen och slunga omkring det så allt blandas med smöret, tillsätt salt.
    När gäddan är klar kan du hälla av juicerna i folien i en gryta och tillsätta lite grädda, så får du en underbar sås att servera till.
    Låt smaka!

  • Reglementet

    Bränn upp den. Gädda går ju inte att äta.

  • Ziitoo

    Vadå bränna upp och stoppa tillbaka? ...

    Tack ni andra för recept tipsen, ska visa dom för gubben =)


    Emmi Isabell ♥ Mammas och pappas lilla älskling!
  • Dynamic
    Ziitoo skrev 2009-06-26 18:12:53 följande:
    Vadå bränna upp och stoppa tillbaka? ...Tack ni andra för recept tipsen, ska visa dom för gubben =)
    Kändes taskigt att ta upp den ur vattnet bara
  • Zimlis

    Gädda är gott, men jag är ju benfobiker typ så gädda ätes här med fingrarna


    Livet är en sexuellt överförbar åkomma med garanterad dödlig utgång.
  • Kya

    ge den till katten, det gör vi. gädda är inte en ätbär fisk. {#lang_emotions_throwup}


    27okt-08 tittade min lilla prins Filip ut :)
  • Zimlis
    Kya skrev 2009-06-26 18:15:23 följande:
    ge den till katten, det gör vi. gädda är inte en ätbär fisk.
    Varför inte?
    Livet är en sexuellt överförbar åkomma med garanterad dödlig utgång.
  • Underbara ungar

    Mina föräldrar (båda kockar) säger att gädda inte duger till nått annat än färs och knappt det...


    Storebror Axel o5o92o * Lillasyster Enya o7o824
  • Snuttetrasan

    Pepparrotsgädda är något som den äldre generation brukar gilla.

  • lokisse

    gädda är läskigt inte alls mumsigt....och ofta väldigt höga halter gift i eftersom det är en fisk som äter andra fiskar det samlas liksom där da...


    snorkrakornas barn heter snorungar
  • Anova

    Jag föreslår t.ex. pepparrotsgädda, eller kanske denna..

    1 st gädda, ca 1 1/2 kg, rensad och urtagen
    salt
    2 st citroner
    200 g dill
    4 st schalottenlökar
    10-12 skivor bacon
    smör
    Sätt ugnen på 200°C. Salta fisken in- och utvändigt. Skär citronerna i skivor. Grovhacka dillen. Skala och skiva löken.

    Fyll gäddan med citron, dill och lök. Linda baconskivorna runt fisken.

    Gnid in 1 stort ark folie med smör. Lägg fisken på folien och vik ihop till ett paket, se till att det är riktigt tätt. Stek i mitten av ugnen 30-35 minuter.


    Reglementet skrev 2009-06-26 16:42:17 följande:
    Bränn upp den. Gädda går ju inte att äta.
    Jo, men vissa gäddor är godare än andra.
    Gäddor som är uppvuxna i sjöar med mycket laxfiskar och i strömmande vatten (sk. strömgädda) är inte alls dumma. Däremot är gädda som är uppvuxna i insjöar med bara mört och abborre inte något särskillt. (rätt så smaklösa och vattniga)
  • Kya
    Zimlis skrev 2009-06-26 18:16:49 följande:
    Varför inte?
    jo, nog är det väl ätbart. man kan äta mkt, men frågan är om man vill göra det.

    gädda smakar bara inte gott, hur man än tillagar den.
    gå istället på coop och köp en lax.
    27okt-08 tittade min lilla prins Filip ut :)
  • hmcc

    jag åt mycket gädda när jag var liten och jag sknar det oerhört ibland, det är jättegott!

    Vet inte om dom som lagade till det var väldigt duktiga...alla kanske inte kan men vi åt ofta det eftersom det var gott om gädda i sjön.

    Tyvärr innehåller den mycket små ben...

  • Anova
    hmcc skrev 2009-06-26 18:24:39 följande:
    jag åt mycket gädda när jag var liten och jag sknar det oerhört ibland, det är jättegott!Vet inte om dom som lagade till det var väldigt duktiga...alla kanske inte kan men vi åt ofta det eftersom det var gott om gädda i sjön.Tyvärr innehåller den mycket små ben...
    Det finns nog risk för att de som lagade fisken var riktigt duktiga på att laga fisk. Många kan inte laga fisk helt enkelt, inte ens många kockar.
  • Zimlis
    Kya skrev 2009-06-26 18:22:28 följande:
    jo, nog är det väl ätbart. man kan äta mkt, men frågan är om man vill göra det. gädda smakar bara inte gott, hur man än tillagar den. gå istället på coop och köp en lax.
    Det är pilligt att äta det, men jo jag tycker det är gott. Grejen med gädda är ju att det är egenfiskat - jag skulle aldrig köpa gädda i butik.

    Fast jag fiskar inte gädda - ska jag fiska så är det abborre som är bytet
    Livet är en sexuellt överförbar åkomma med garanterad dödlig utgång.
  • Kya
    Zimlis skrev 2009-06-26 18:27:27 följande:
    Det är pilligt att äta det, men jo jag tycker det är gott. Grejen med gädda är ju att det är egenfiskat - jag skulle aldrig köpa gädda i butik. Fast jag fiskar inte gädda - ska jag fiska så är det abborre som är bytet
    Haha japp samma här. men det är mörtarna jag brukar få upp ändå. {#lang_emotions_undecided}
    27okt-08 tittade min lilla prins Filip ut :)
  • Kickiliisa

    Ett annat tips:
    Filéa gäddan, lämna skinnet kvar, salta och rök den.
    Bena ur och mixa ihop med färskost så har du en jättegod smörgåspastej!

    När jag får gädda i vår stuga brukar jag filéa den, salta, peppra, smaksätta med lite vitlök och citron, sen grilla på folie. Men då brukar jag få äta den själv eftersom y-benen är kvar.

Svar på tråden Vi tog upp en gädda igår, vad göra med den?