969803 skrev 2009-07-04 13:23:25 följande:
2 små prinsessor skrev 2009-07-04 08:51:55 följande:
Håller med. Mitt matbröd blir också torrt och trist dagen efter/när det tinas. Det finns väl frallor som man kan göra och frysa in halvgräddade/ogräddade. Kanske det kan vara något för oss ? Fast jag gillar lite grövre bröd mer.
Mitt tips till er som vill ha saftigare bröd är att baka på dinkelmjöl och att tillsätta lite hela linfrön. Linfrön binder vätskan i brödet och behåller fuktigheten.
Om du gillar grövre bröd och vill ha något som känns saftigare så rekommenderar jag bikarbonatbröd. Det finns massor av olika recept. Bikarbonaten kräver något syrligt för att fungera optimalt så ofta innehåller dessa bröd filmjölk (endel kallar de filmjölksbröd), ibland även lingonsylt.
Här är ett recept (blir bara en liten limpa):
1 msk bikarbonat
3 dl vetemjöl
4,5 dl grahamsmjöl
1 msk smör eller margarin
2,5 dl mjölk, fil eller yoghurt
2,5 dl lingonsylt
Blanda tills det är en jämn smet. Häll i en smord bakform (avlång limpform). Baka i 175-200 grader i ca 1 timme.