Inlägg från: Marran81 |Visa alla inlägg
  • Marran81

    Problem med sköldkörteln? Del 14

    jag läser ofta här men skriver ganska sällan..hoppas på att få svar iaf. =D

    Jag har giftstruma sen i våras.började behandlingen i april-maj med att stänga av sköldkörteln..
    Å värdena raserades vääldigt fort å jag fick börja med levaxin.
    Doktorn sa något om antikroppar å att det förmodligen inte läker ut å jag kommer att få medicineras hela livet..men var det inte vid giftstruma man behandlas i nåt år eller så å det oftast läker ut??eller har jag inte giftstruma nu??eller är det olika på olika personer?

    Till saken hör oxå att så fort dr ökade min levaxin kom alla symtom tillbaka jag hade när jag låg på överaktivitet.Har alltså fort hjärtklappning/pulsrubbning och skakningar..som dämpas med inderal.. men hur kan man ha symtom på överaktivitet när man ligger på underfunktion??
    Läkarens förklaring var att min kropp e jättekänslig å dom ska smyga in en högre dos succesivt.
    Har tagit prover med ca 2-3 veckors mellanrum sen jag fick diagnosen men hur lång tid ska det ta att få normala värden????

    Å en kväll drack jag några glas vin å mådde verkligen dåligt.trodde hjärtat skulle stanna,puls,hjärta å allt hoppade å studsade ojämt om varannat.gjorde dubbelslag för att sen stanna av å hoppa över några för att sen skena iväg..Så det gör jag inte om :/

    Hoppas någon kan svara på mina frågor..

  • Marran81
    Pucko Buffy skrev 2009-08-13 21:42:55 följande:
    Jag är inte så insatt i hyper så jag hoppas någon annan kan svara. Men med tanke på att läkarna sagt att du nog är känslig och med den bakgrunden du har så är det nog inte så konstigt. Har man antikroppar så är det autoimmun sjukdom som ligger bakom. När du blir stabil i värdena så bör de minska. Vad jag tror han menar med medicinering hela livet är att du får äta levaxin för att ersätta det hormonet som sköldkörteln inte producerar själv. Vad de försöker göra på dig nu är att stänga av sköldkörteln och låta inflamationen du har i den läka ut. Om inflamationen som om jag fattat det rätt styrs av antikropparna minskar så mycket att din körtel läker och börjar producera normala hormonvärden kan du nog få sluta med medicinen. Lyckas man inte stänga av den så brukar det bli operation alt radioaktivt jod (hänger på hur gammal man är och om man planerar skaffa barn m.m.) då får man äta levaxin resten av livet. Hoppas jag förklarat rätt och någerlunda förståeligt. Håller tummarna för att någon insatt med hyper kan svara bättre./PB
    tack för svaren :)

    Jo han sa autoimmun sjukdom..

    Dom stängde av sköldkörteln och under en period åt jag både levaxin och totil.å när värderna hamnade för lågt blev det bara levaxin...och det sa han att jag nog får äta hela livet för det inte kommer läka ut.just för antikropparna.
    Å att man inte kan operera när man ligger på underfunktion??????
    Å ville vi ha flera barn lät det som att det inte heller var något problem..
    man blir så förvirrad när man läser...

    Ska lämna prover nästa vecka igen men läkaren ringer i början av sept.

    kram
  • Marran81

    halloj!!

    hoppas att det finns någon som kan ge svar..
    jag har giftstruma som nu hamnat i underfunktion å jag tar prover med några v mellanrum (röd-gult prov)
    senast igår..å idag hade jag ett bunt med papper i brevlådan om ytterligare prover..som jag inte har en susning om vad det är...
    Bla ska jag lämna urinprov (microalbumin) är inte det typ njurfunktion???
    Sen prover som hette K,Krea,Na,T3,TSH,T4f,Blst..
    Snälla kan någon förklara??

    Är det bara en ordentlig genomkoll eller är något galet???fick inte tag på nån på sjukan så nu sitter man här å e nojig :/

  • Marran81
    Uliise skrev 2009-08-20 19:48:23 följande:
    Nu slänger jag in en snabbfråga här, men är det någon här inne som vet hur man kan reagera på en doshöjning? Har höjt från 75 till 100 mikrogram.
    Jag vet inte hur det e för dej... men jag reagerar kraftigt på doshöjning så jag ligger fortf på en alldeles för låg dos mot vad kroppen egentligen behöver.(jag har giftstruma men ligger nu på underfunktion efter dom stängde av sköldkörteln)
    Jag fick tillbaka alla mina symtom jag hade när jag låg på överfunktion. då dom ökade dosen(hjärtklappningarr,kraftiga skakningar,pulsrusningar,å galet galet trött å mådde pyton)jag fick öka inderalen med som  blockerar dom värsta symtomen.
    Å har märkt att det funkar bättre för mej att ta medicinen på kvällen.
  • Marran81
    NinnaBus skrev 2009-08-20 21:28:38 följande:
    Kanske därför de vill ta de andra proverna på dig...Om man ligger fel i värdena på Natrium, Kalium, Magnesium, m.m. så kan man få skakningar av det med.... Så då brukar de kolla det bara för att vara på säkra sidan... Det är ju saker som är lätta att ordna om man skulle ligga lite fel i de värdena...
    Tack så mkt :)

    Jo jag fick tag i medicin mottagningen på sjukan idag å det va prover inför ett läkarbesök å nåt värde som legat för högt.
    Blev nojig att ngt var fel bara!!
    Men nu känns det kanon
  • Marran81

    En "snabbfråga bara :) "...

    Jag har giftstruma men nu ligger min sköldkörtel i underfunktion..Kan man opereras då??Min läkare sa att man endast op om man fortf ligger på över..
    Jag har behandlats sen i påskas å har fortf massor med skakningar och hjärtklappningar som jag blir tokig på.mår inte bra alls.
    Äter Levaxin och inderal nu. Så fort levaxindosen ökas det minsta så känns det som jag ligger på överfunktion igen.
    Vad krävs för en operation??

  • Marran81
    NornaB skrev 2009-08-28 21:53:10 följande:
    Har du ätit nåt för att stänga av sköldkörtlen innan?? tacapzol?
    Jepp.. jag åt Tiotil..sedan ett tag både tiotil och levaxin sen togs tiotilen bort helt.
    Mina värden sjönk jättefort till underfunktion..

    Trodde bara att man skulle må "bra" efter så pass lång tid.
  • Marran81
    Madderakka skrev 2009-08-28 21:59:08 följande:
    Marran: Jag har underfunktion och enligt min läkare är det inte bra att operera då.Kan du inte fråga din läkare om du får pröva en annan medicin än Levaxin? Kanske Levaxin + Liothyronin eller bara Armour Thyroid (som jag själv gärna skulle prova...).
    Jag har en telefon tid med läkaren om 2v så jag ska absolut fråga. TACK!!!
    Men jag sa till förut att jag mår konstigt av levaxinet å måste ta den innan jag lägger mej för jag mår inte bra av den men fick som svar att det bara fanns levaxin... hmm..
    Är dessa mediciner samma sak???
    Ska skriva upp dom..
  • Marran81
    Madderakka skrev 2009-08-28 22:09:59 följande:
    Levaxin = syntetiskt T4Liothyronin = syntetiskt T3Armour Thyroid = naturligt T3 OCH T4Många mår bättre av att ta både T3 och T4 och därför får en del både Levaxin och Liothyronin. Men, många mår mycket bättre av den naturliga formen av hormonerna i Armour Thyroid (som jag så gärna vill prova). Det trista är att läkaren måste ansöka om att få ta in den sistnämnda medicinen men jag tycker det är viktigt att tjata till sig detta då. Det handlar ju om ens egna hälsa.
    Oj tackar... Satt precis å googlade lite om dom 2 ;)
    Men Liothyronin stod att det sällan används för långtidsbeh.                                     (Å jag har autoimmun sjukdom) men det kanske kvittar?!!
    Å Armour Tyyroid var ett naturläkemedel..
    Ska fråga när hon ringer iaf :)

    Jag e tyvärr inte så insatt i detta..har inte haft tid med tre småbusar hemma.så jag vet inte ens vad värderna ligger *skäms på mej*
    Men nästa gång skriver jag upp det...och ska bli mer påläst :O

    Men då kanska jag kan fråga en sak till??
    Jag frågade doktorn om jag får bli gravid å hon sa att det inte är ngt probl när jag ligger på underfunktion nu.. men som jag uppfattat det så har många fått ett NEJ!!
    Man blir ju helt förvirrad.

    Å sen det där med vikten..kan man skena upp i vikt??Jag har alltid varit jättesmal men tappade lite väl mkt när struman upptäcktes..så några kg upp e ju inte fel :)
  • Marran81
    NoMercy skrev 2009-08-28 22:24:28 följande:
    Amour Tyroid är inget naturläkemedel, det säljs alltså inte receptfritt utan tvärtom. Det är tyvärr ett licenspreparat och är tydligen svårt att få utskrivet, väldigt svårt....

    Attans oxå :/ men liothyronin+ levaxin tillsammans har då liknande effekt som Amour Tyorid?


    Tänkte att det kanske e lättare att få utskrivet  ;)

  • Marran81
    NoMercy skrev 2009-08-28 22:31:06 följande:
    Nja. tror inte det. Eller läkarna tror väl Men det är ju syntetiska preparat (ivarjefall Levaxinet) och Amour är ju ett naturligt hormon från gris som troligen gör att det funkar mkt bättre på cellnivå.
    Aha.. då e jag med... tror jag!! hehe!
    Men om man inte mår bra på levaxinet vad tusan ska man äta då??
    Menar om man inte får Amour.. och liothyronin+levaxin inte har samma effekt..
    Ska man gå runt å skaka som ett asplöv hela livet då å ha hjärtklappning???
    "rubbningen borde väl bli normal" efter ett tag med mediciner..men nu har det gått flera månader å så fort levaxindosen måste ökas mår jag inte bra å har fått öka inderalen med.Å dom har smygit in en högre dos så jag står fortf på lägre dos levaxin än jag ska..men kroppen fixar det inte.
  • Marran81
    Madderakka skrev 2009-08-28 22:35:17 följande:
    Amour Tyroid är inget naturläkemedel, det säljs alltså inte receptfritt utan tvärtom. Det är tyvärr ett licenspreparat och är tydligen svårt att få utskrivet, väldigt svårt....[/citat]Precis, det är inget naturläkemedel utan taget från grisarna. Läkaren måste skriva en ansökan om att få ta in läkemedlet.Marran, om du vill bli gravid så ska du kolla så att TSH-värdet inte ligger över 2.0 (om jag minns rätt). Över det kan göra att man lättare får missfall, får svårare att bli gravid mm.
    skriver upp ;)
  • Marran81
    NoMercy skrev 2009-08-28 22:43:05 följande:
    Har du den här sidan i dina favoriter? turtles.egetforum.se/board/Det finns flera trådar om Amour där, läs och begrunda! Och regga dig så skriver du och frågar där också!Jag har inget bättre svar att ge tyvärr (fast iof var det nog ganska bra ändå)
    Oj vad bra :) strålande
    Men får kika imorg.. e såå trött nu!!
    Men en lite knäpp fråga bara.. jag diagnostiserad giftstruma sen tidigt i våras..å nu ligger jag på underfunktion sen ett par mån... Har jag giftstruma eller??? eller har jag hypo??
  • Marran81
    NornaB skrev 2009-08-28 23:12:46 följande:
    Känner precis som dig! Att jag är dåligt insatt pga att jag inte hinner! 3 barn o jobbar 95%!! Vilket jag känner e på tok för mycket!! Jag och min sambo skulle börjat vår "ebisverkstad" ( hatar ordet, vet inte varför *S*) nu i höst men min läkare tycker vi ska vänta, jag ska på återbesök i november får se vad hon säger då!
    Skönt att det finns fler ;) alla verkar ha koll på sina värden å sjukdom..men nu ska jag oxå ha det!!!
    Vi har oxå tre knoddar å yngsta e 7månader så jag e ju mammaledig..men det tar på kroppen iaf.Jag har dessutom en annan fysisk sjukdom som gör att kroppen inte e hundra just nu.
    I vanliga fall jobbar jag inom sjukvården så ett jobb just nu hade nog inte gått.
    Men va kul att fler planerar små :)
    Vi vill ju helst ha en "tätis" med minstingen. 16mån mellan nr 1 och 2 å det har varit kanon..lillplutt blir ju lite ensam ;)
    Men jag ska fråga ALLT i sept när jag ska dit.har skrivit upp frågor.å ska begära en lista med mina värden på!!
    Ligger du på över eller under????
Svar på tråden Problem med sköldkörteln? Del 14